DRUKUJ DRUKUJ

Babka marmurkowa bez glutenu

Sylwia

Babka marmurkowa bez glutenu

Nie będę ukrywała, skład tej babki jest podobny do tej, którą piekłam rok temu Bezglutenowa babka marmurkowa. Zmieniłam tylko kilka składników, no i upiekłam ją w innej formie. Babka marmurkowa bez glutenu wyszła niska ale bardzo smaczna. Delikatnie słodka (jeśli ktoś lubi, można dodać więcej cukru) puszysta i wilgotna.

Blacha. Ciasto piekłam w formie na babkę (z kominem)  o średnicy ok 21-22 cm i pojemności 1,8 litra. Babka wyszła niska, tak na około 8 cm wysokości. Jeśli chcecie wyższą, musicie zwiększyć ilość składników, a co za tym idzie czas pieczenia ulegnie wydłużeniu.

Świeżość. Pierwszego dnia najlepsza, drugiego dobra (czytaj, dało się zjeść bez popijania) , trzeciego w miarę ok (czytaj,dżem ratował sytuację, bez popicia było ciężej). Babkę polecam przechowywać w szczelnym opakowaniu lub większym woreczku foliowym.

 

Babka marmurkowa bez glutenu

Składniki na niską babkę w formie o średnicy 21-22 cm

  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 100 g oleju (u mnie słonecznikowy)
  • 60 g cukru (można więcej, jeśli lubicie słodkie)
  • 100 g śmietany 12% lub jogurtu greckiego lub śmietankowego
  • 130 g maki bezglutenowej
    • 80 g ryżowej
    • 50 g kukurydzianej
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka octu np jabłkowego
  • 6 g gorzkiego kakao + 10 g śmietany

 

PRZYGOTOWANIE

  • Piekarnik ustawiamy na 180 stopni grzanie góra dół. Blachę smarujemy masłem lub margaryną* i obsypujemy mąką – u mnie ryżowa.
  • Jajka ubijamy z cukrem na gładką i puszystą pianę. Dodajemy olej, śmietanę i delikatnie mieszamy szpatułką. 
  • Następnie dodajemy pozostałe składniki oprócz kakao i dodatkowej śmietany i dokładnie ale delikatnie mieszamy. 
  • Połowę ciasta przekładamy do drugiej miseczki, będzie do warstwa czekoladowa. Dodajemy kakao, śmietanę i mieszamy. Konsystencja ciasta ciemnego powinna być taka sama jak ciasta jasnego. W razie potrzeby można dodać więcej śmietany.
  • Połowę ciasta jasnego wlewamy na dno blachy, następnie połowę ciemnego, potem ponownie jasnego i na koniec pozostałą część ciemnego.

  • Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 40 minut. Przed wyciągnięciem polecam babkę sprawdzić patyczkiem bambusowym, czy nie jest surowa.
  • Upieczoną pozostawiamy w blaszce około 20 minut a następnie przekładamy na kratkę i studzimy.
  • Chłodną posypujemy cukrem pudrem, oblewamy polewą, lukrem lub pozostawiamy bez niczego.

Smacznego 🙂

*nie polecam smarować blachy płynnym olejem np słonecznikowym. Przy maśle babka super odkleiła się od boków, natomiast przy oleju płynnego ciasto przykleiło się.

 

Babka marmurkowa bez glutenu

 

 

 

Zobacz również

Skomentuj