Babka marmurkowa bez glutenu
Nie będę ukrywała, skład tej babki jest podobny do tej, którą piekłam rok temu Bezglutenowa babka marmurkowa. Zmieniłam tylko kilka składników, no i upiekłam ją w innej formie. Babka marmurkowa bez glutenu wyszła niska ale bardzo smaczna. Delikatnie słodka (jeśli ktoś lubi, można dodać więcej cukru) puszysta i wilgotna.
Blacha. Ciasto piekłam w formie na babkę (z kominem) o średnicy ok 21-22 cm i pojemności 1,8 litra. Babka wyszła niska, tak na około 8 cm wysokości. Jeśli chcecie wyższą, musicie zwiększyć ilość składników, a co za tym idzie czas pieczenia ulegnie wydłużeniu.
Świeżość. Pierwszego dnia najlepsza, drugiego dobra (czytaj, dało się zjeść bez popijania) , trzeciego w miarę ok (czytaj,dżem ratował sytuację, bez popicia było ciężej). Babkę polecam przechowywać w szczelnym opakowaniu lub większym woreczku foliowym.
Babka marmurkowa bez glutenu
Składniki na niską babkę w formie o średnicy 21-22 cm
- 3 jajka (rozmiar M)
- 100 g oleju (u mnie słonecznikowy)
- 60 g cukru (można więcej, jeśli lubicie słodkie)
- 100 g śmietany 12% lub jogurtu greckiego lub śmietankowego
- 130 g maki bezglutenowej
- 80 g ryżowej
- 50 g kukurydzianej
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka octu np jabłkowego
- 6 g gorzkiego kakao + 10 g śmietany
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik ustawiamy na 180 stopni grzanie góra dół. Blachę smarujemy masłem lub margaryną* i obsypujemy mąką – u mnie ryżowa.
- Jajka ubijamy z cukrem na gładką i puszystą pianę. Dodajemy olej, śmietanę i delikatnie mieszamy szpatułką.
- Następnie dodajemy pozostałe składniki oprócz kakao i dodatkowej śmietany i dokładnie ale delikatnie mieszamy.
- Połowę ciasta przekładamy do drugiej miseczki, będzie do warstwa czekoladowa. Dodajemy kakao, śmietanę i mieszamy. Konsystencja ciasta ciemnego powinna być taka sama jak ciasta jasnego. W razie potrzeby można dodać więcej śmietany.
- Połowę ciasta jasnego wlewamy na dno blachy, następnie połowę ciemnego, potem ponownie jasnego i na koniec pozostałą część ciemnego.
- Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 40 minut. Przed wyciągnięciem polecam babkę sprawdzić patyczkiem bambusowym, czy nie jest surowa.
- Upieczoną pozostawiamy w blaszce około 20 minut a następnie przekładamy na kratkę i studzimy.
- Chłodną posypujemy cukrem pudrem, oblewamy polewą, lukrem lub pozostawiamy bez niczego.
Smacznego 🙂
*nie polecam smarować blachy płynnym olejem np słonecznikowym. Przy maśle babka super odkleiła się od boków, natomiast przy oleju płynnego ciasto przykleiło się.