Babka marmurkowa na śmietanie
Wilgotna i puszysta babka marmurkowa. Idealna zarówno na święta wielkanocne jak i inne okazje. To nie jest typowa, piaskowa, sucha babka świąteczna. Takich nie piekę, ponieważ nie lubię. Ta jest na śmietanie, dzięki czemu jest wilgotna. Bez problemu można przechowywać ją w pojemniku przez kilka dni. Sama ostatni kawałek zjadłam dnia trzeciego i nadal była dobra. Nie jest mocno słodka, dlatego jeśli wolisz słodsze wypieki, dodaj więcej cukru.
Budyń. Polecam budyń śmietankowy od Celiko. W porównaniu z budyniem firmy Winiary ma delikatniejszy aromat i jest go trochę więcej – Celiko 40g Winiary 35g.
Łuski babki jajowatej. Dodałam ją, żeby zagęścić i uelastycznić ciasto. Bez niej ciasto jest rzadsze, przez co podczas przelewania do formy kolory mieszają się i nie powstaje ładny marmur. Na poniższych fotografiach sami możecie zobaczyć jakie są różnice między ciastem z łuskami babki jajowatej (po prawej) a bez niej (po lewej stronie).
Producent podany w nawiasie to nie współpraca (jeśli takowa będzie, post zostanie oznaczony). Mąką mące jest nierówna, jedna chłonie płyny mocniej inna słabiej, dlatego postanowiłam podawać mąki, na których uzyskałam wypiek/danie widoczne na zdjęciach.
Babka marmurkowa na śmietanie – składniki i przygotowanie
Składniki na formę o średnicy 21 cm
- 4 jajka
- 300 g śmietany 18% (gęsta kwaśna śmietana, nie kremówka)
- 100 g oleju
- 120 g cukru (można więcej)
- ok 230 g mąki
- 90 g mąki ryżowej (Moncana)
- 70 g mąki kukurydzianej (Moncana)
- 30 g tapioki skrobi (Moncana)
- 40 g budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (Celiko śmietankowy) lub 40 g skrobi kukurydzianej
- 5 g łuski babki jajowatej mielonej (Moncana)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (Balviten)
- 0,5 łyżeczki sody (Celiko)
- 12 g gorzkiego kakao (Decommoreno) + 15 g śmietany/jogurtu
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik ustawiamy na 180 stopni grzanie góra-dół. Blachę dokładnie smarujemy masłem i obsypujemy mąka np ryżową.
- Mąki, proszek do pieczenia, sodę i łuskę babki jajowatej mieszamy ze sobą w osobnej misce.
- Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Do ubitych jajek wlewamy olej, śmietanę i mieszamy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy wcześniej wymieszane mąki, mieszamy.
- Połowę ciasta przelewamy do drugiej miski – u mnie było to ok 500 gramów ciasta.
- Do jednej części dodajemy kakao i ok 15 g śmietany, mieszamy.
- Połowę ciasta jasnego wlewamy na dno blachy, następnie połowę ciemnego, potem ponownie jasnego i na koniec pozostałą część ciemnego.
- Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40-45 minut. Przed wyciągnięciem polecam babkę sprawdzić patyczkiem bambusowym, czy nie jest surowa.
- Upieczoną pozostawiamy w blaszce około 10-20 minut. Następnie wyciągamy z foremki, przekładamy na kratkę i studzimy.
- Chłodną posypujemy cukrem pudrem, oblewamy polewą, lukrem lub pozostawiamy bez niczego.
Smacznego 🙂
2 komentarze
Czy można zastąpić łuskę babki siemieniem lnianym? 😊 babka wygląda obłędnie.
Dziękuje.
Nie wiem czy można dodać siemię mielone. Bardzo bardzo rzadko coś z nim piekę, bo nie lubie jego smaku, dlatego ciężko mi stwierdzić czy godnie zastąpi łuskę. Wydaje mi się, że jednak średnio się sprawdzi, ale to tylko moje przypuszczenia.