Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca

@2022 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

DRUKUJ DRUKUJ
BułkiPieczywoPieczywo na drożdżach

Bajgle bezglutenowe

Sylwia 22/08/2022
Sylwia 22/08/2022

Bajgle bezglutenowe

To nic innego jak drożdżowe bułeczki w kształcie oponek. Można je upiec z posypką np makiem czy sezamem lub bez niczego. Wierzch bajgla zaraz po wyciągnięciu z piekarnika jest chrupiący, niestety po ostygnięciu skórka robi się coraz bardzo miękka. Z poniższego przepisu otrzymałam 4 bajgle bezglutenowe wielkości kajzerki. Ponieważ bajgle przez pieczeniem gotowane są w wodzie z sodą i cukrem, w smaku różnią się od tradycyjnych bułek. Według mnie smakiem przypominają precle, tylko są bardziej puszyste. 

Świeżość. Najlepsze są tego samego dnia, dlatego nie polecam robić ich w większej ilości. Następnego dnia, jeśli będą za twarde, można je odświeżyć w kuchence mikrofalowej, na patelni lub w tosterze. Można też mrozić.

Bajgle bezglutenowe

Składniki na 4 sztuki

  • 150 g mąki bezglutenowej np:
    • 60 g ryżowej
    • 50 g skrobi ziemniaczanej
    • 40 g gryczanej lub owsianej
  • 150 g letniej wody max 40 stopni 
  • 10 g oleju np rzepakowego
  • 6 g łusek babki jajowatej
  • 3 g suchych drożdży
  • po 1/2 łyżeczki soli i cukru

Dodatkowo

  • 1,5 – 2 litry wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżki sody

 

PRZYGOTOWANIE

  • W misce mieszamy wszystkie suche składniki. Następnie wlewamy olej, wodę i dokładnie mieszamy przez 2-3 minuty. Nie martwcie się jeśli ciasto będzie rzadkie, zgęstnieje po kilkunastu minutach.
  • Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno urosnąć o około 50%.
  • Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy – konsystencja ciasta powinna być delikatna, przy mocniejszym nacisku może kleić się do rąk, ale nie może być zbyt rzadka. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodajemy 1-2 łyżeczki mąki.
  • Dzielmy na 4 równe części i z każdej formujemy bajgla, czyli bułeczkę z dziurką. Przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut.

  • Kiedy bajgle będę już prawie wyrośnięte piernik ustawiamy na 220 stopni grzanie góra dół.
  • Wyrośnięte bajgle gotujemy w wodzie z sodą i cukrem. Wrzucamy bajgle do wrzątku i parzymy przez 40 sekund. Następnie wyciągamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  • Obsypujemy ziarnami, solą lub pozostawiamy bez niczego i wkładamy do piekarnika.
  • Pieczemy w 220 stopniach góra dół przez 15-20 minut. Wyciągamy i studzimy na kratce.

Smacznego 🙂

 

Bajgle bezglutenowe

 

Bajgle bezglutenowe

2022bez jajekbez laktozydrożdże
0 komentarzy 0
Poprzedni post
Chleb z mąką sorgo i śmietaną
następny post
Crumble śliwkowe bez glutenu

Zobacz również

Chleb ryżowo jaglany

12/05/2023

Bezglutenowe bajgle na mleku

28/04/2023

Bajgle gryczano ryżowe

27/04/2023

Chleb bez owsa z nikim indeksem 

07/04/2023

Chleb na zakwasie bez mąki ryżowej

27/03/2023

Zakwas kukurydziany na chleb

27/03/2023

Chleb jaglano ryżowy

17/03/2023

Chleb bezglutenowy z amarantusem na zakwasie

14/11/2022

Bezglutenowy zakwas ryżowy na chleb

14/11/2022

Chleb bezglutenowy z niskim ig

05/09/2022

Skomentuj Odrzuć odpowiedź

Zapisz moje dane na przyszłość

O mnie

O mnie

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć. Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce. Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Instagram

Tagi

2019 2020 2021 2022 bez drożdży bez glutenu bez jajek bez laktozy bez nabiału bez owsa biszkopt borówki budyń chleb cynamon czekolada deser drożdże drożdżowe dynia dżem jabłka jogurt jogurt naturalny kakao kremówka kruche ciasto kruszonka maliny mascarpone miód orzechy włoskie owoce pieczywo rabarbar ricotta sernik szybkie ciasto truskawki twaróg tłusty czwartek zakwas śmietana śniadanie święta

Popularne przepisy

  • 1

    Ulubione naleśniki bez glutenu

    09/02/2021
  • 2

    Bezglutenowe ciasto marchewkowe z mascarpone

    07/12/2021
  • 3

    Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału

    08/11/2021
  • 4

    Bezglutenowe kruche ciasto z porzeczką

    13/07/2019
  • 5

    Bezglutenowa tarta z owocami i kruszonką

    12/04/2021
  • 6

    Cynamonki bez glutenu

    05/12/2020
  • 7

    Bezglutenowy piernik z powidłami

    17/12/2019
  • 8

    Kruche ciasto bez glutenu ze śliwkami

    31/08/2022
  • Facebook
  • Instagram

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


wróć na górę
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca