Bajgle bezglutenowe
To nic innego jak drożdżowe bułeczki w kształcie oponek. Można je upiec z posypką np makiem czy sezamem lub bez niczego. Wierzch bajgla zaraz po wyciągnięciu z piekarnika jest chrupiący, niestety po ostygnięciu skórka robi się coraz bardzo miękka. Z poniższego przepisu otrzymałam 4 bajgle bezglutenowe wielkości kajzerki. Ponieważ bajgle przez pieczeniem gotowane są w wodzie z sodą i cukrem, w smaku różnią się od tradycyjnych bułek. Według mnie smakiem przypominają precle, tylko są bardziej puszyste.
Świeżość. Najlepsze są tego samego dnia, dlatego nie polecam robić ich w większej ilości. Następnego dnia, jeśli będą za twarde, można je odświeżyć w kuchence mikrofalowej, na patelni lub w tosterze. Można też mrozić.
Bajgle bezglutenowe
Składniki na 4 sztuki
- 150 g mąki bezglutenowej np:
- 60 g ryżowej
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 40 g gryczanej lub owsianej
- 150 g letniej wody max 40 stopni
- 10 g oleju np rzepakowego
- 6 g łusek babki jajowatej
- 3 g suchych drożdży
- po 1/2 łyżeczki soli i cukru
Dodatkowo
- 1,5 – 2 litry wody
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżki sody
PRZYGOTOWANIE
- W misce mieszamy wszystkie suche składniki. Następnie wlewamy olej, wodę i dokładnie mieszamy przez 2-3 minuty. Nie martwcie się jeśli ciasto będzie rzadkie, zgęstnieje po kilkunastu minutach.
- Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno urosnąć o około 50%.
- Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy – konsystencja ciasta powinna być delikatna, przy mocniejszym nacisku może kleić się do rąk, ale nie może być zbyt rzadka. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodajemy 1-2 łyżeczki mąki.
- Dzielmy na 4 równe części i z każdej formujemy bajgla, czyli bułeczkę z dziurką. Przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut.
- Kiedy bajgle będę już prawie wyrośnięte piernik ustawiamy na 220 stopni grzanie góra dół.
- Wyrośnięte bajgle gotujemy w wodzie z sodą i cukrem. Wrzucamy bajgle do wrzątku i parzymy przez 40 sekund. Następnie wyciągamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Obsypujemy ziarnami, solą lub pozostawiamy bez niczego i wkładamy do piekarnika.
- Pieczemy w 220 stopniach góra dół przez 15-20 minut. Wyciągamy i studzimy na kratce.
Smacznego 🙂