- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Bajgle bezglutenowe

Bajgle bezglutenowe

To nic innego jak drożdżowe bułeczki w kształcie oponek. Można je upiec z posypką np makiem czy sezamem lub bez niczego. Wierzch bajgla zaraz po wyciągnięciu z piekarnika jest chrupiący, niestety po ostygnięciu skórka robi się coraz bardzo miękka. Z poniższego przepisu otrzymałam 4 bajgle bezglutenowe wielkości kajzerki. Ponieważ bajgle przez pieczeniem gotowane są w wodzie z sodą i cukrem, w smaku różnią się od tradycyjnych bułek. Według mnie smakiem przypominają precle, tylko są bardziej puszyste. 

Świeżość. Najlepsze są tego samego dnia, dlatego nie polecam robić ich w większej ilości. Następnego dnia, jeśli będą za twarde, można je odświeżyć w kuchence mikrofalowej, na patelni lub w tosterze. Można też mrozić.

Bajgle bezglutenowe

Składniki na 4 sztuki

Dodatkowo

 

PRZYGOTOWANIE

Smacznego 🙂