Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca

@2022 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

DRUKUJ DRUKUJ
BułkiPieczywoPieczywo na drożdżach

Bajgle gryczano ryżowe

Sylwia 27/04/2023
Sylwia 27/04/2023
Bajgle gryczano ryżowe

Bajgle gryczano ryżowe

Przepis na te bajgle jest praktycznie takie sam jak ten – Bajgle bezglutenowe. Zmieniłam tylko rodzaje mąk, ponieważ chciałam sprawdzić jakie wyjdą z dodatkiem tapioki. Nie chciałam mieszać już tam w opisie, dlatego postanowiłam dodać je jako nowy przepis. Bajgle gryczano ryżowe wyszły lepsze niż te poprzednie. Są mięciutkie, pulchne i co najważniejsze następnego dnia może je spokojnie zjeść bez konieczności odświeżania w tosterze czy na patelni. Ja dopiero 3 dnia to co zostało podgrzałam w tosterze. U mnie wyszły dosyć płaskie i małe, ponieważ takie chciałam uzyskać. Możecie oczywiście zrobić większe ale mniejszą ilość. 

Mąki. Nie polecam zamieniać tapioki na inną skrobie, ponieważ to ona powoduje, że bajgle są tak długo miękkie. Możecie oczywiście zamienić ją np na skrobię ziemniaczaną, ale bułki szybkiej zrobią się suche i kruche. Jeśli chodzi o ryżową to możecie użyć zwykłej, białej zamiast pełnoziarnistej. 

Posypka. Może być mak, sezam, siemię lniane, słonecznik czy mieszanka ziaren, co chcecie. Bajgla posypujecie po wyciśnięciu z wody, kiedy jest mokry. Nie ma potrzeby smarowania ciasta jajkiem czy mlekiem. 

Producent mąki podany w nawiasie to nie współpraca (jeśli takowa będzie, post zostanie oznaczony). Mąką mące jest nierówna, jedna chłonie płyny mocniej inna słabiej, dlatego postanowiłam podawać mąki, na których uzyskałam wypiek/danie widoczne na zdjęciach. 

 

Bajgle gryczano ryżowe – składniki i przygotowanie

Składniki na 4 niewielkie bułki

  • 150 g mąki bezglutenowej np
    • 60 g gryczanej (Incola)
    • 50 g tapioki, skrobi (Bio Planet)
    • 40 g ryżowej (ProBio pełnoziarnista)
  • 150 g letniej wody
  • 7 g łusek babki jajowatej
  • 10 g oleju np oliwa z oliwek
  • 3 g drożdży instant
  • 1/3-1/4 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru

Dodatkowo

  • 1,5 litra wody
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 łyżki sody
  • posypka np mak, sezam, słonecznik…

 

PRZYGOTOWANIE

Zdjęcia z przygotowań znajdziecie w poprzednim przepisie – Bajgle bezglutenowe.

  • W misce mieszamy wszystkie suche składniki. Następnie wlewamy olej, wodę i dokładnie mieszamy przez 2-3 minuty. Nie martwcie się jeśli ciasto będzie rzadkie, zgęstnieje po kilkunastu minutach.
  • Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy – konsystencja ciasta powinna być delikatna, przy mocniejszym nacisku może kleić się do rąk, ale nie może być zbyt rzadka. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodajemy 1-2 łyżeczki mąki.
  • Dzielmy na 4 równe części i z każdej formujemy bajgla, czyli bułeczkę z dziurką. Przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut.
  • Kiedy bajgle będę już prawie wyrośnięte piernik ustawiamy na 220 stopni grzanie góra dół.
  • Wyrośnięte bajgle gotujemy w wodzie z sodą i cukrem. Wrzucamy bajgle do wrzątku i parzymy przez 40 sekund. Następnie wyciągamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Obsypujemy ziarnami, solą lub pozostawiamy bez niczego i wkładamy do piekarnika.
  • Pieczemy w 220 stopniach góra dół przez 15-20 minut. Wyciągamy i studzimy na kratce.

Smacznego 🙂

 

Bajgle gryczano ryżowe

bułkidrożdże
2 komentarze 0
Poprzedni post
Torcik porzeczkowy z mascarpone
następny post
Bezglutenowe bajgle na mleku

Zobacz również

Chleb ryżowo jaglany

12/05/2023

Bezglutenowe bajgle na mleku

28/04/2023

Chleb bez owsa z nikim indeksem 

07/04/2023

Chleb na zakwasie bez mąki ryżowej

27/03/2023

Zakwas kukurydziany na chleb

27/03/2023

Chleb jaglano ryżowy

17/03/2023

Chleb bezglutenowy z amarantusem na zakwasie

14/11/2022

Bezglutenowy zakwas ryżowy na chleb

14/11/2022

Chleb bezglutenowy z niskim ig

05/09/2022

Bajgle bezglutenowe

22/08/2022

2 komentarze

Ania 28/04/2023 - 21:05

Cześć!

można ten przepis wykorzystać na chleb?
P.S. Konieczny jest proces gotowania we wrzątku? Ciekawa jestem skąd ten pomysł?

Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Sylwia 28/04/2023 - 21:28

Hej.

Bajgle czy precle to specyficzne wypieki, ponieważ wcześniej je gotujemy. Dzięki temu skórka nie jest sucha, jest błyszcząca. No i środek jest bardziej miekki.
Ogólnie tak, można ten przepis wykorzystać do chleba, polecam upiec go w garze. Z tym, że z podanej porcji wyjdzie mały chleb. No i będzie dosyć zwarty/twardy.
Chleby o takiej konsystencji lubię piec w garze, ponieważ skórka jest bardziej miękka o chrupiąca. upieczony po prostu na blaszce może być twardy z wierzchu.

Odpowiedz

Skomentuj Odrzuć odpowiedź

Zapisz moje dane na przyszłość

O mnie

O mnie

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć. Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce. Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Instagram

Tagi

2019 2020 2021 2022 bez drożdży bez glutenu bez jajek bez laktozy bez nabiału bez owsa biszkopt borówki budyń chleb cynamon czekolada deser drożdże drożdżowe dynia dżem jabłka jogurt jogurt naturalny kakao kremówka kruche ciasto kruszonka maliny mascarpone miód orzechy włoskie owoce pieczywo rabarbar ricotta sernik szybkie ciasto truskawki twaróg tłusty czwartek zakwas śmietana śniadanie święta

Popularne przepisy

  • 1

    Ulubione naleśniki bez glutenu

    09/02/2021
  • 2

    Bezglutenowe ciasto marchewkowe z mascarpone

    07/12/2021
  • 3

    Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału

    08/11/2021
  • 4

    Bezglutenowe kruche ciasto z porzeczką

    13/07/2019
  • 5

    Bezglutenowa tarta z owocami i kruszonką

    12/04/2021
  • 6

    Cynamonki bez glutenu

    05/12/2020
  • 7

    Bezglutenowy piernik z powidłami

    17/12/2019
  • 8

    Kruche ciasto bez glutenu ze śliwkami

    31/08/2022
  • Facebook
  • Instagram

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


wróć na górę
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca