- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Bajgle gryczano ryżowe

Bajgle gryczano ryżowe

Przepis na te bajgle jest praktycznie takie sam jak ten – Bajgle bezglutenowe. Zmieniłam tylko rodzaje mąk, ponieważ chciałam sprawdzić jakie wyjdą z dodatkiem tapioki. Nie chciałam mieszać już tam w opisie, dlatego postanowiłam dodać je jako nowy przepis. Bajgle gryczano ryżowe wyszły lepsze niż te poprzednie. Są mięciutkie, pulchne i co najważniejsze następnego dnia może je spokojnie zjeść bez konieczności odświeżania w tosterze czy na patelni. Ja dopiero 3 dnia to co zostało podgrzałam w tosterze. U mnie wyszły dosyć płaskie i małe, ponieważ takie chciałam uzyskać. Możecie oczywiście zrobić większe ale mniejszą ilość. 

Mąki. Nie polecam zamieniać tapioki na inną skrobie, ponieważ to ona powoduje, że bajgle są tak długo miękkie. Możecie oczywiście zamienić ją np na skrobię ziemniaczaną, ale bułki szybkiej zrobią się suche i kruche. Jeśli chodzi o ryżową to możecie użyć zwykłej, białej zamiast pełnoziarnistej. 

Posypka. Może być mak, sezam, siemię lniane, słonecznik czy mieszanka ziaren, co chcecie. Bajgla posypujecie po wyciśnięciu z wody, kiedy jest mokry. Nie ma potrzeby smarowania ciasta jajkiem czy mlekiem. 

Producent mąki podany w nawiasie to nie współpraca (jeśli takowa będzie, post zostanie oznaczony). Mąką mące jest nierówna, jedna chłonie płyny mocniej inna słabiej, dlatego postanowiłam podawać mąki, na których uzyskałam wypiek/danie widoczne na zdjęciach. 

 

Bajgle gryczano ryżowe – składniki i przygotowanie

Składniki na 4 niewielkie bułki

Dodatkowo

 

PRZYGOTOWANIE

Zdjęcia z przygotowań znajdziecie w poprzednim przepisie – Bajgle bezglutenowe.

Smacznego 🙂