DRUKUJ DRUKUJ

Bezglutenowa babka dyniowa z kakao

Sylwia

Bezglutenowa babka dyniowa z kakao

To taka zebra, tylko że w innych kolorach, żółto czarnym 🙂 Ciasto jest dosyć mocno kakaowe i lekko słodkie. Jeśli jesteście miłośnikami słodkich wypieków polecam babkę obsypać cukrem pudrem albo polać czekoladą lub lukrem. Mi osobiście bezglutenowa babka dyniowa z kakao najbardziej smakuje z dżemem morelowym, takim kwaskowaty, no pychota, polecam 🙂

Świeżość. Tutaj będziecie zadowoleni, ponieważ ciasto długo zachowuje. Nawet trzeciego dnia od wypieku jest zjadliwe – wiadomo, nie jest to świeżość jak dnia pierwszego, ale nie jest też piasek 😉 

Babkę można upiec w formie 20×10 cm – ciasto będzie wysokie jak chleb, albo w małej tortownicy ok 21 cm – w tym przypadku babka będzie o połowę niższa, a co za tym idzie, czas pieczenia będzie zdecydowanie krótszy. 

Dodano 11.10.2022 – Robiłam to ciasto już 4 albo 5 razy. Z puree gęstego – wręcz mącznego oraz z rzadszego, jak śmietana. Na oleju, na maśle, na makach od różnych producentów. Za każdym razem ciasto wychodziło bezproblemowo. Puszyste, wilgotne, bez zakalca. Nie mam pojęcia dlaczego wielu osobom to ciasto nie wychodzi – komentarze poniżej. Jeśli robiliście lub zrobicie to ciasto i nie będziecie mieli z nim problemu, dajcie proszę znać w komentarzu.

Ciasto upieczone 11.10.2022r.

Bezglutenowa babka dyniowa z kakao

Składniki na blachę 20×10 cm lub tortownicę 21 cm

  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 250 g puree z pieczonej dyni w temperaturze pokojowej, u mnie gęste, kleiste puree
  • 100 g roztopionego masła lub 90 g oleju np rzepakowego, słonecznikowego…
  • 90-120 g mąki ryżowej (przy wilgotnym puree, o konsystencji śmietany dodajemy więcej mąki)
  • 80 g cukru (lub mniej)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka octu np jabłkowego
  • 10-12 g gorzkiego kakao + 1-2 łyżki wody
  • 25 g skrobi ziemniaczanej

 

PRZYGOTOWANIE

  • Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik ustawiamy na 170 stopni grzanie góra dół.
  • W misce umieszczamy puree z dyni. Dodajemy roztopione masło lub olej, jajka, ocet i dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Następnie wsypujemy mąkę ryżową, cukier, proszek do pieczenia, sodę i ponownie mieszamy.
  • Połowę ciasta (około 330-350 gramów) przekładamy do drugiej miseczki.
  • Do jednej części ciasta dodajemy skrobię ziemniaczaną a do drugiej kakao. Mieszamy (każdą miseczkę osobno) do uzyskania jednolitego ciasta. Jeśli ciasto kakaowe jest gęstsze niż ciasto jasne, dolewamy do niego odrobinę wody, tak aby obydwa ciasta miały podobną konsystencję. Końcowa konsystencja mojego ciasta przypominała gęsty jogurt grecki.
  • Nakładamy na zmianę porcję ciasta jasnego i ciemnego – ja każdy kolor podzieliłam na 3 części. Wyrównujemy potrząsając delikatnie blaszką – moje ciasto było na tyle gęste, że nie rozlewało się samo na boki.

  • Pieczemy około 60-65 minut (na tortownicy 35-40 minut) lub do suchego patyczka a następnie odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego 🙂

 

Bezglutenowa babka dyniowa z kakao

Zobacz również

42 komentarze

Iwona 30/11/2022 - 08:57

Wyszło pysznie 🙂 tylko ja robiłam w wersji zamiast cukru miód, zamiast masła olej koko a zamiast jajek nasiona chia 😉

Odpowiedz
Sylwia 30/11/2022 - 16:10

O wow, mega 🙂 bardzo dziękuje za komentarz z opinią i informacją o zamiennikach 🙂
Pozdrawiam

Odpowiedz
Bożena 27/11/2022 - 13:47

Rewelacyjny przepis,dziękuję bardzo, zrobiłam wszystko x2 ,dodałam 100g masła i 90 g.oleju,na formę 24×24 ,górę polałam lukrem ,upiekło się odealnie ,bardzo smaczne ciasto ,jutro kupię kilka dyń,żeby zrobić purre do słoików ,i gdy przyjdzie ochota to będę piekła też poza sezonem dyniowym 😀

Odpowiedz
Sylwia 27/11/2022 - 22:12

Mega się cieszę, że kolejnej osobie ciasto się udało i smakuje 🙂 Po tych wszystkich negatywnych komentarzach cudownie czytać takie pozytywne.
Dziękuje za podzieleniem się opinią.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Magda 13/11/2022 - 11:45

Witam , przetestowałam dziś przepis pełna obaw bo w połowie czasu babka miała już kolor delikatnego brązu , ładnie popękała , bałam się otworzyć piekarnik więc zmniejszyłam temperaturę do 150° . Wyszła idealna , bardzo smaczna ,wilgotna ,wszystkie składniki wg przepisu użyłam oleju . Zagości na moim stole na dłużej. Żałuję że nie można dodać zdjęcia. Dziękuję za przepis . Dobrego dzionka 😊

Odpowiedz
Sylwia 13/11/2022 - 17:06

Muszę pomyśleć o możliwości dodawania zdjęć, bo coraz więcej osób o tym pisze 🙂 Dziękuje za opinie. Ogromnie się cieszę, że babka i Tobie się udała 🙂

Odpowiedz
Inka 05/11/2022 - 16:25

A mi się udało. Dodałam gotowej mieszanki mąk bezglutenowych i trochę więcej niż w przepisie. Jest puszyste i wyrośnięte A dla mojej rodzinki trochę za mało słodkie.Dynia mocno wyczuwalne, ale pewnie dlatego, że użyłam dyni makaronowaej bo innej nie było w sklepie.
Będę jeszcze na pewno pięć bo jest pyszne i ładnie wygląda.
Dziękuję za przepis… A piekłam w termoobiegu i nie opadło.

Odpowiedz
Sylwia 06/11/2022 - 15:36

Super 🙂 Moje ciasta są lekko słodkie, ponieważ takie całą rodziną preferujemy, dlatego często informuje o tym w przepisie, żeby w razie czego dodać więcej cukru. Dynia hokkaido była praktycznie niewyczuwalna, makaronowej nigdy nie jadłam. Ale najważniejsze, że babka się udała i nie opadła 🙂
Pozdrawiam

Odpowiedz
kasia 29/10/2022 - 18:10

niestety tez mi się nie udało. część czekoladowa była ok, ale część dyniowa to był sakalec o smaku sody…

Odpowiedz
Sylwia 31/10/2022 - 18:07

Przykro mi, że ciasto nie wyszło. A biała część miała podobną konsystencję do kakaowej? Dodałaś do niej skrobię? Nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje, że jednym wychodzi (dziś również otrzymałam komentarz, że ciasto wyszło super) a drugim wręcz przeciwnie.

Odpowiedz
kasia 31/10/2022 - 19:02

to nic. dodałam skrobie ,ale sprobuje jeszcze raz aby zrozumieć o co chodzi. i tak mąż prawie całego zjadł

Odpowiedz
Sylwia 01/11/2022 - 11:32

Może następnym razem proszę dodać trochę więcej mąki do jasnej części – nie musi być dodatkowa skrobia, może być ryżowa. Bo skoro czekoladowa była ok, a kakao mocniej zagęszcza niż mąka, to może problem jest w zbyt rzadkiej konsystencji.
Będę bardzo wdzięczna za informacje czy następnym razem ciasto się uda. Trzymam mocno kciuki, bo wyrośnięte jest przepyszne.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Anna 12/11/2022 - 18:35

Ciasto bardzo pyszne.:-). Robiłam zgodnie z przepisem i wyszło idealnie.:-)

Odpowiedz
Karolina 29/10/2022 - 16:30

Upiekłam dzisiaj po raz pierwszy. Wyszło cudowne, wilgotne a moje dziecko nie może przestać jeść chociaż to ja nie toleruję glutenu.

Odpowiedz
Sylwia 31/10/2022 - 17:38

Ale się cieszę 🙂 mega dziękuje za komentarz, bo dzięki nim wiem, że nie tylko mi to ciasto wychodzi 🙂
Pozdrawiam

Odpowiedz
Magda 23/10/2022 - 20:22

Trochę się bałam zrobić, po przeczytaniu tych komentarzy ale spróbowałam ! I wyszło super! Ciasto bardzo delikatne, jak prawdziwa babka. Na prawdę super!

Odpowiedz
Sylwia 23/10/2022 - 20:38

Witam,
I u mnie za każdym razem wychodziło podobne, jak prawdziwa babka. Bardzo dziękuje za komentarz i cieszę się, że ciasto smakuje.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Ewa 16/10/2022 - 13:47

Witam, mimo mieszanych opinii upiekłam dzisiaj to ciacho o,osobiście bardzo lubię wszelakie wypieki z dyni no i kolejny sukces, ciasto wyszło super i prawie zjedzone, bardzo dziękuję za przepis,pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz
Sylwia 16/10/2022 - 15:35

Witam,
Bardzo ale to bardzo dziękuję za podzielenie się opinią o tym cieście. Mega się cieszę, że ciasto się udało i smakowało.
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Malina 13/10/2022 - 16:59

Właśnie wyjęłam z piekarnika. Ciasto wyszło niskie i bardzo tłuste. Nie jest to zakalec ale jest jak nasiąknięte olejem i nie zachęca do zjedzenia 🙁

Odpowiedz
Sylwia 13/10/2022 - 19:30

Bardzo chciałabym poznać przyczynę, dlaczego tylu osobom to ciasto nie wychodzi tak jak powinno. Ono powinno ładnie urosnąć, popękać na górze a w konsystencji przypominać ciasto jogurtowe. Ciepłe może rzeczywiście wydawać się bardzie tłuste, dlatego z krojeniem polecam się wstrzymać, ale na pewno nie powinno być jakby nasiąknięte olejem. Jest mi bardzo przykro, że jest Pani kolejną osobą, której to ciasto nie wyszło.
Jeśli mogę spytać, czy wszystkie składniki były jak podane w przepisie? Dynia hokkaido, ocet, cukier…
Pozdrawiam

Odpowiedz
Joanna 12/10/2022 - 11:10

Pocieszę Panią po tych fatalnych komentarzach 🙂 Mi zawsze wychodzi! Robiłam kilka razy, ale że lubię czekoladę to robię całe z kakao. Na różnych mąkach. Proporcje „NA OKO”. Nic nie przeszkadza. ZAWSZE wychodzi 🙂 Jajka prosto z lodówki też OK. Nawet bez octu, chociaż soda lepiej rośnie w kwaśnym ae zapomniałam- też wyszło. Dzisiaj zrobiłam eksperyment bo mi się zasilanie w prodiżu zepsuło więc postawiłam na kuchenkę elektryczną i rośnie jak głupie 🙂 Z orzechami włoskimi tym razem…..

Odpowiedz
Sylwia 12/10/2022 - 12:59

Bardzo dziękuje za ten komentarz 🙂 Przywrócił mi wiarę w to, że nie jestem jedyną osobą, której to ciasto zawsze wychodzi. Dziękuję raz jeszcze 🙂
Pozdrawiam

Odpowiedz
Joanna 12/10/2022 - 13:34

Nie mogę wkleić zdjęć na dowód, ale wyszło dziś super i nawet nic nie siadło choć najczęściej troszkę podczas studzenia siada. A piekłam teraz bo miesiąc temu nie znalazłam przepisu ;), a z pamięci nie chciałam ryzykować. Lubię je bo dzięki dyni jest co „ugryźć”. Normalne bezgluteny na proszku są jak z piasku a nie zawsze mam czas robić kruche….

Odpowiedz
Sylwia 12/10/2022 - 13:51

Miesiąc temu zawiesiłam na chwilę ten przepis, chciałam go przetestować po kolejnej negatywnej opinii. Wrócił na bloga po udanym teście.
Ciasta bezglutenowe na jogurcie/śmietanie też są fajne, aczkolwiek to na dyni zdecydowanie bardziej wilgotne i konkretne.
Dziękuje za opinie 🙂
Pozdrawiam

Odpowiedz
Marlena 07/10/2022 - 19:11

Moje puree było raczej rzadkie , ale starałam się to wyrównać przez dodanie większej ilości mąki. Może mimo wszystko dodałam jej za mało .

Odpowiedz
Sylwia 08/10/2022 - 21:11

Prawdopodobnie tak było, aczkolwiek dziwi mnie to, że ciasto nic nie urosło. Mi też zdarzają się zakalce – ciasto rośnie a następnie opada po wyciągnięciu z piekarnika. Natomiast nigdy nie miałam sytuacji, że ciasto nic nie urosło.
Przykro mi, że to ciasto nie wyszło. Po weekendzie zrobię je ponownie z rzadszego puree i sprawdzę, czy podana ilość mąki do takiej konsystencji jest odpowiednia.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Sylwia 12/10/2022 - 13:02

Zrobiłam ponownie to ciasto, wczoraj 11.10. Wyszło idealne – zdjęcie powyżej przez składnikami. Puree miało gęstość śmietany, było zimne prosto z lodówki. Mąki dodałam 120 g ze względu na rzadsze puree. Pięknie urosło, góra popękana, wilgotne jak ciasto jogurtowe.

Odpowiedz
Marlena 07/10/2022 - 14:18

Nie zniechęciłam się negatywnymi komentarzami i postanowiłam wypróbować przepis. Niestety mi również ciasto nie wyszło:(
Prawie nic nie wyrosło, zrobił się tłustawy zakalec.

Odpowiedz
Sylwia 07/10/2022 - 15:07

Wydaje mi się, że problem tkwi w puree z dyni. Jakiej gęstości było Twoje? Moje było bardzo gęste, na tyle, że musiałam ubijać je tłuczkiem do ziemniaków.
Wczoraj natomiast zrobiłam kolejne puree i uzyskałam gęstość śmietany. Zostało mi sporo, dlatego po weekendzie jeszcze raz zrobię to ciasto.
Jakiej konsystencji było surowe ciasto przed upieczeniem?

Odpowiedz
Iza 11/02/2022 - 12:50

Ciasto nie wyrosło i wyszło obrzydliwie tłuste 🙁

Odpowiedz
Sylwia 11/02/2022 - 20:03

Bardzo mi przykro, że ciasto się nie udało. Ilość tłuszczu nie jest tak duża, żeby ciasto było „obrzydliwie tłuste”, raczej powinno mieć konsystencję standardowej babki, ale to przy wyrośniętej babce tak powinno być.
Jakiej konsystencji było Pani puree dyniowe? A końcowa konsystencja ciasta była mocno płynna, czy bardziej jak gęstszy jogurt?

Odpowiedz
Iza 14/02/2022 - 13:04

Puree było dość rzadkie, dlatego dałam więcej mąki, tak by proporcje się zgadzały, końcowa konsystencja była gęsta, tak jak Pani doradzała, niestety efekt końcowy był jaki był 🙁 Trudno, być może zrobię jeszcze drugie podejście

Odpowiedz
Ania 10/09/2022 - 19:18

Potwierdzam, ciasto w ogóle nie wyrosło, a wszystkie proporcje zgodnie z przepisem. Zakalec,całe wylądowało w koszu. Szkoda czasu na to ciasto….

Odpowiedz
Sylwia 12/09/2022 - 13:46

Po tym komentarzu zawiesiłam ten przepis. Pomyslałam, że może coś źle napisałam w składnikach i dlatego ciasto nie wychodzi.
Dziś specjalnie dla tej babki kupiłam dynię (hokkaido) i upiekłam to ciasto ze składników podanych w przepisie. Ciasto wyrosło aż wierzch popękał, nie ma zakalca. Wygląda jak to na zdjęciach pieczone w keksówce.
Babka nie jest tłusta, może ciut za słodka, bo dynia była słodsza.
Nie mam pojęcia dlaczego Wam nie wyrosło. Może puree było zbyt rzadkie, wodniste. U mnie było mega gęste, jak puree ziemniaczane, wręcz kleiste. Oprócz tego jajka M, masło zwykłe, mąka ryżowa biała od Incola 100 g, cukier drobny, proszek do pieczenia jeszcze niemiecki, soda dr Oetkera, ocet jabłkowy. Końcowa konsystencja surowego ciasta była gęsta jak budyń, po przełożeniu na blaszkę musiałam stukać, żeby ciasto się wyrównało. Piekłam 55-60 minut.
Wszystko mieszałam ręcznie, najpierw widelcem, potem rózga kuchenną.

Odpowiedz
Émilie 28/10/2021 - 13:45

Witam, w ilu stopniach pieczemy?

Odpowiedz
Sylwia 28/10/2021 - 14:32

Witam, 170 stopnia grzanie góra dół. I formacja jest podana na początku przygotowania 🙂
Pozdrawiam

Odpowiedz
Pati 14/10/2021 - 19:02

Witam
Czym zastąpić jajka ?

Odpowiedz
Sylwia 15/10/2021 - 12:03

Witam,
Szczerze to nie wiem. Nie jestem ekspertem z wypiekach bez jajek. Można spróbować je pominąć i dodać trochę mniej mąki, ale sama nigdy takiego nie piekłam, więc nie wiem co z tego wyjdzie.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Paulina 13/11/2022 - 14:58

Ja robiłam już dwukrotnie i mi wychodzi, wszystkie składniki są zawsze w temperaturze pokojowej, na mące kukurydzianej, nie wiem czemu ludziom nie wychodzi. Bardzo dobry przepis, polecam.

Odpowiedz
Sylwia 13/11/2022 - 17:05

Do dziś nie odkryłam przyczyny tylu niepowodzeń, nie mam pojęcia dlaczego wychodzą zakalce. Dziękuję za komentarz i informacje o tym, że na innej mące ciasto również wychodzi 🙂

Odpowiedz
Jajko 03/11/2022 - 20:47

Istnieje wegański substytut jajek, nazywa się veggs i można znaleźć chociażby w auchan.

Odpowiedz

Skomentuj