Bezglutenowa babka dyniowa z kakao
To taka zebra, tylko że w innych kolorach, żółto czarnym 🙂 Ciasto jest dosyć mocno kakaowe i lekko słodkie. Jeśli jesteście miłośnikami słodkich wypieków polecam babkę obsypać cukrem pudrem albo polać czekoladą lub lukrem. Mi osobiście bezglutenowa babka dyniowa z kakao najbardziej smakuje z dżemem morelowym, takim kwaskowaty, no pychota, polecam 🙂
Świeżość. Tutaj będziecie zadowoleni, ponieważ ciasto długo zachowuje. Nawet trzeciego dnia od wypieku jest zjadliwe – wiadomo, nie jest to świeżość jak dnia pierwszego, ale nie jest też piasek 😉
Babkę można upiec w formie 20×10 cm – ciasto będzie wysokie jak chleb, albo w małej tortownicy ok 21 cm – w tym przypadku babka będzie o połowę niższa, a co za tym idzie, czas pieczenia będzie zdecydowanie krótszy.
Dodano 11.10.2022 – Robiłam to ciasto już 4 albo 5 razy. Z puree gęstego – wręcz mącznego oraz z rzadszego, jak śmietana. Na oleju, na maśle, na mąkach od różnych producentów. Za każdym razem ciasto wychodziło bezproblemowo. Puszyste, wilgotne, bez zakalca. Nie mam pojęcia dlaczego wielu osobom to ciasto nie wychodzi – komentarze poniżej. Jeśli robiliście lub zrobicie to ciasto i nie będziecie mieli z nim problemu, dajcie proszę znać w komentarzu.
Bezglutenowa babka dyniowa z kakao
Składniki na blachę 20×10 cm lub tortownicę 21 cm
- 3 jajka (rozmiar M)
- 250 g puree z pieczonej dyni w temperaturze pokojowej, u mnie gęste, kleiste puree
- 100 g roztopionego masła lub 90 g oleju np rzepakowego, słonecznikowego…
- 90-120 g mąki ryżowej (przy wilgotnym puree, o konsystencji śmietany dodajemy więcej mąki)
- 80 g cukru (lub mniej)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka octu np jabłkowego
- 10-12 g gorzkiego kakao + 1-2 łyżki wody
- 25 g skrobi ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik ustawiamy na 170 stopni grzanie góra dół.
- W misce umieszczamy puree z dyni. Dodajemy roztopione masło lub olej, jajka, ocet i dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Następnie wsypujemy mąkę ryżową, cukier, proszek do pieczenia, sodę i ponownie mieszamy.
- Połowę ciasta (około 330-350 gramów) przekładamy do drugiej miseczki.
- Do jednej części ciasta dodajemy skrobię ziemniaczaną a do drugiej kakao. Mieszamy (każdą miseczkę osobno) do uzyskania jednolitego ciasta. Jeśli ciasto kakaowe jest gęstsze niż ciasto jasne, dolewamy do niego odrobinę wody, tak aby obydwa ciasta miały podobną konsystencję. Końcowa konsystencja mojego ciasta przypominała gęsty jogurt grecki.
- Nakładamy na zmianę porcję ciasta jasnego i ciemnego – ja każdy kolor podzieliłam na 3 części. Wyrównujemy potrząsając delikatnie blaszką – moje ciasto było na tyle gęste, że nie rozlewało się samo na boki.
- Pieczemy około 60-65 minut (na tortownicy 35-40 minut) lub do suchego patyczka a następnie odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego 🙂