- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Bezglutenowa babka dyniowa z kakao

Bezglutenowa babka dyniowa z kakao

To taka zebra, tylko że w innych kolorach, żółto czarnym 🙂 Ciasto jest dosyć mocno kakaowe i lekko słodkie. Jeśli jesteście miłośnikami słodkich wypieków polecam babkę obsypać cukrem pudrem albo polać czekoladą lub lukrem. Mi osobiście bezglutenowa babka dyniowa z kakao najbardziej smakuje z dżemem morelowym, takim kwaskowaty, no pychota, polecam 🙂

Świeżość. Tutaj będziecie zadowoleni, ponieważ ciasto długo zachowuje. Nawet trzeciego dnia od wypieku jest zjadliwe – wiadomo, nie jest to świeżość jak dnia pierwszego, ale nie jest też piasek 😉 

Babkę można upiec w formie 20×10 cm – ciasto będzie wysokie jak chleb, albo w małej tortownicy ok 21 cm – w tym przypadku babka będzie o połowę niższa, a co za tym idzie, czas pieczenia będzie zdecydowanie krótszy. 

Dodano 11.10.2022 – Robiłam to ciasto już 4 albo 5 razy. Z puree gęstego – wręcz mącznego oraz z rzadszego, jak śmietana. Na oleju, na maśle, na mąkach od różnych producentów. Za każdym razem ciasto wychodziło bezproblemowo. Puszyste, wilgotne, bez zakalca. Nie mam pojęcia dlaczego wielu osobom to ciasto nie wychodzi – komentarze poniżej. Jeśli robiliście lub zrobicie to ciasto i nie będziecie mieli z nim problemu, dajcie proszę znać w komentarzu. 

Ciasto upieczone 11.10.2022r.

Bezglutenowa babka dyniowa z kakao

Składniki na blachę 20×10 cm lub tortownicę 21 cm

 

PRZYGOTOWANIE

Smacznego 🙂