- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Bezglutenowa babka jogurtowa

Bezglutenowa babka jogurtowa z limonką to idealny przepis na zbliżające się święta Wielkanocne. Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Nie wymaga użycia miksera. Limonka jest dosyć mocno wyczuwalna, dlatego jeśli ktoś nie przepada za jej smakiem, radzę pominąć albo dodać tylko sok. U mnie podawana jako deser do kawy, jako przekąska a nawet na kolację z masłem i dżemem.

Składniki

PRZYGOTOWANIE

  1. Włączyć piekarnik i ustawić na 180 stopni, grzanie góra-dół. Keksówkę 20x10cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać mąką np ryżową.
  2. W większej misce połączyć ze sobą żółtka, jogurt, mleko, sok i skórkę z limonki, olej, cukier lub inny słodzik i wanilię.
  3. W drugiej misce wymieszać mąki, proszek do pieczenia i sodę.
  4. Białka ubić na sztywną pianę.
  5. Do mokrych składników dodawać powoli składniki suche (np w 3-4 porcjach). Za każdym razem dokładnie wymieszać.
  6. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
  7. Przelać do formy i włożyć do piekarnika. Piec ok 50 minut, do suchego patyczka.
  8. Wyciągnąć z formy i ostudzić na kratce.

Smacznego 🙂

Polub i zasubskrybuj: