Bezglutenowa babka jogurtowa z limonką to idealny przepis na zbliżające się święta Wielkanocne. Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Nie wymaga użycia miksera. Limonka jest dosyć mocno wyczuwalna, dlatego jeśli ktoś nie przepada za jej smakiem, radzę pominąć albo dodać tylko sok. U mnie podawana jako deser do kawy, jako przekąska a nawet na kolację z masłem i dżemem.
Składniki
- 3 jajka (białka i żółtka osobno)
- 200g jogurtu w temperaturze pokojowej
- 100g erytrytolu/ksylitolu lub cukru
- 70ml oleju rzepakowego
- 50ml mleka
- 80g mąki owsianej bezglutenowej
- 50g mąki chlebowej (np Schar Brot)
- 70g mąki ryżowej
- 60g skrobi kukurydzianej
- 40g maki kukurydzianej
- 1 łyżeczka pasty z wanilią lub 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
- 1/2 sody
- 1 -2 limonki
PRZYGOTOWANIE
- Włączyć piekarnik i ustawić na 180 stopni, grzanie góra-dół. Keksówkę 20x10cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać mąką np ryżową.
- W większej misce połączyć ze sobą żółtka, jogurt, mleko, sok i skórkę z limonki, olej, cukier lub inny słodzik i wanilię.
- W drugiej misce wymieszać mąki, proszek do pieczenia i sodę.
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Do mokrych składników dodawać powoli składniki suche (np w 3-4 porcjach). Za każdym razem dokładnie wymieszać.
- Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
- Przelać do formy i włożyć do piekarnika. Piec ok 50 minut, do suchego patyczka.
- Wyciągnąć z formy i ostudzić na kratce.
Smacznego 🙂
Polub i zasubskrybuj: