- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Bezglutenowa babka kakaowa z marchewką

Bezglutenowa babka kakaowa z marchewką

“Do trzech razy sztuka” w tym przypadku idealnie się sprawdziło. Pierwsza wersja babki wyszła według mnie ciut za sucha, druga zdecydowanie za wilgotna, wręcz lekki zakalec powstał. Trzecia próba natomiast idealna, nie za sucha i nie za wilgotna 🙂 Bezglutenowa babka kakaowa z marchewką  jest delikatnie słodka, ponieważ my takie preferujemy. Jeśli lubicie wypieki bardzo słodkie, dodajcie więcej cukru, posypcie wierzch sporą ilością cukru pudru lub oblejcie polewą czekoladową. My, babki bardzo często jadamy z dżemem, co również Wam bardzo polecam 🙂

Marchew i jabłko – nie polecam zwiększać ich ilości. W drugiej wersji dodałam tych składników 100 gramów więcej i ciasto zdecydowanie było zbyt zbite.

Jeśli możecie polecam dodać garść orzechów np włoskich, powinny super pasować.

 

Bezglutenowa babka kakaowa z marchewką

Składniki na keksówkę 20×10 cm

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Marchew oraz jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach.
  2. W misce ucieramy na puszystą masę jajka z cukrem i słodzikiem. Następnie powoli wlewamy olej i jogurt.
  3. Do puszystej mieszanki dodajemy pozostałe składniki oprócz marchwi i jabłka. Dokładnie mieszamy tylko do połączenia się składników. Na koniec dodajemy startą marchewkę oraz jabłko i delikatnie i krótko mieszamy.
  4. Gotowe ciasto przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Pieczemy w 175 -180 stopniach grzanie góra dół przez 50-55 minut lub do suchego patyczka. Ja, przez 30 minut piekłam w 180 stopniach a następnie 25 minut w 175.
  6. Upieczone pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Po godzinie można wyciągnąć z formy i odstawić na kratkę.

Smacznego 🙂