Babka marmurkowa bezglutenowa
Dwukolorowa babka marmurkowa bezglutenowa na śmietanie lub jogurcie. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Po ostudzeniu można pozostawić ją bez dodatków (jak u mnie) albo np oblać lukrem, polewą czekoladową lub tylko posypać cukrem pudrem.
Śmietana czy jogurt? Robiłam babkę i na gęstej śmietanie 18% i na jogurcie naturalnym 3,5%. Według mnie lepsza jest na śmietanie, gdyż babka jest bardziej wilgotna. Na jogurcie wychodzi taka, standardowa babka.
Babka marmurkowa bezglutenowa
Składniki na formę 20×10 cm
- 2 jajka
- 170 g śmietany 18% lub jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
- 80 g roztopionego masła
- 50 g cukru (można więcej)
- 170 g mąki bezglutenowej np
- 80 g mąki ryżowej
- 40 g skrobi ziemniaczanej
- 30 g maki kukurydzianej
- 20 g mąki owsianej bez glutenu lub mąki kukurydzanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody
- 1 pełna łyżeczka kakao + 1-2 łyżeczki śmietany/jogurtu
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik ustawiamy na 170 stopni, grzanie góra dół. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Jajko roztrzepujemy w misce. Dodajemy przestudzone, roztopione masło oraz cukier i mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę lub jogurt i ponownie, krótko mieszamy, tylko do połączenia się składników.
- W osobnej misce łączymy pozostałe suche składniki (bez kakao), a następnie wsypujemy do mokrych i dokładnie mieszamy do momentu połączenia się wszystkich składników. Ciasto nie powinno mieć grudek.
- Około 120-150 g jasnego ciasta odlewamy do osobnej miseczki. Dodajemy do niego pełną łyżeczkę kakao oraz 1-2 łyżeczki jogurtu lub śmietany, mieszamy. Kakaowe ciasto powinno mieć konsystencję zbliżoną do jasnego, może być ciut gęstsze ale nie za bardzo. Jeśli będzie gęste, opadnie za szybko i może zrobić się zakalec.
- Na spód blachy wylewamy całe jasne ciasto a następnie łyżeczka po łyżeczce układamy ciasto kakaowe.
- Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 40-45 minut lub do suchego patyczka.
- Chłodne ciasto obsypujemy cukrem pudrem, oblewamy lukrem lub czekoladą. Można również pozostawić bez dodatków.
Smacznego 🙂