• Czego używam w mojej kuchni
  • Kontakt
  • O mnie i o blogu
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasta
    • Babki
    • Bez jajek
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Serniki
    • Tłusty czwartek
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
  • Śniadanie
    • Pancakes
    • Pasta kanapkowa
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Curry
    • Pizza
    • Kasze i ryż
    • Na słodko
    • Makarony
    • Mięso
    • Tarty na słono
    • Zupy kremy
  • Przekąska
  • Dodatki
  • Sałatki
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
DRUKUJ DRUKUJ
Babka, Ciasto, Jogurtowe  /  25/07/2022

Bezglutenowa babka marmurkowa na białkach

by Sylwia
Bezglutenowa babka marmurkowa na białkach

Bezglutenowa babka marmurkowa na białkach

Szybkie ciasto, które powstało mega spontanicznie. Po domowych lodach zostały mi białka, a że my za bezami nie przepadamy, wymyśliłam ciasto na samych białkach. Wyszło super smaczne, wilgotne i puszyste. Jak to u mnie często bywa, babka jest mało słodka, więc kto lubi słodsze wypieki, może dodać więcej cukru. Z podanych składników upieczecie nie za wysokie ciasto, tak do 2/3 -3/4 wysokości formy.

Świeżość. Jest to ciasto na jogurcie naturalnym więc nie powinno szybko zrobić się suche. Ja swoje przechowywałam w lodówce i dzięki temu ostatni kawałek zjadłam po tygodniu. Ciasto było dobre, aczkolwiek po takim czasie bardziej w konsystencji przypominało babkę piaskową. Jeśli wiecie, że zjecie je w ciągu 3 dni, możecie przechowywać je przykryte na zewnątrz, nie musicie wkładać go do lodówki.

Mąka owsiana. Możecie zastąpić ją mąką kukurydzianą – ciasto może być bardziej kruche, gdyż mąka ta należy do suchych. Jako zamiennik nada się również mąka gryczana lub jaglana, ale ich posmaki będą wyczuwalne w cieście.

 

Bezglutenowa babka marmurkowa na białkach – składniki i przygotowanie

Składniki na formę 20×10 cm lub mniejszą

  • 3 białka po jajkach M (u mnie 90 g białek)
  • 50 g oleju np słonecznikowego
  • 120 g naturalnego jogurtu (u mnie 3,5%) w temperaturze pokojowej
  • 50 g cukru (można więcej)
  • 90 g mąki bezglutenowej np
    • 60 g ryżowej
    • 30 g owsianej bez glutenu
  • 1 budyń bez cukru waniliowy/śmietankowy lub 35 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka octu np jabłkowego
  • 1 pełna łyżeczka gorzkiego kakao + 0,5 łyżki jogurtu naturalnego

PRZYGOTOWANIE

  1. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik zaczynamy nagrzewać – 175 stopni grzanie góra dół.
  2. Do białek dodajemy cukier i ubijamy na sztywną, błyszczącą pianę. Wlewamy olej, jogurt i mieszamy tylko do połączenia się składników (mieszałam mikserem na wolnych obrotach).
  3. Dodajemy pozostałe składniki oprócz kakao, pół łyżki jogurtu i krótko mieszamy.
  4. Połowę ciasta (u mnie tak na oko) wlewamy na spód blachy. Do pozostałej części dodajemy kakao, jogurt i mieszamy – gotowa, kakaowa mieszaka ma mieć konsystencję podobną do jasnej. Ciemne ciasto wylewamy na jasne, najlepiej za pomocą łyżki.
  5. Pieczemy ok 40 minut lub do suchego patyczka – po 35 minutach proponuje sprawdzić np bambusowym patyczkiem czy ciasto jest już wypieczone w środku.
  6. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  7. Zimne obsypujemy cukrem pudrem, polewamy lukrem, polewą czekoladową lub pozostawiamy bez niczego.

Smacznego 🙂

 

Bezglutenowa babka marmurkowa na białkach

Bezglutenowa babka marmurkowa na białkach

Polub i zasubskrybuj:
fb-share-icon
fb-share-icon

Tags

  • bez glutenu
  • bez żółtek
  • kakao
  • na białkach

Nawigacja wpisu

Tarta z frużeliną malinowo jagodową
Ciasto z porzeczkami i kruszonką

Podziel się swoim komentarzem Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć.

Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce.

Mam nadzieję, że moje przepisy  przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Czytaj więcej…

szukaj na blogu

Instagram

View on Instagram

Tagi

  • bez drożdży
  • bez glutenu
  • bez jajek
  • bez laktozy
  • bez nabiału
  • bez owsa
  • biszkopt
  • borówki
  • budyń
  • chleb
  • ciasto
  • cukinia
  • curry
  • cynamon
  • czekolada
  • deser
  • drożdżowe
  • dynia
  • gofry
  • jabłka
  • jogurt
  • jogurt naturalny
  • kakao
  • kremówka
  • kruche ciasto
  • kruszonka
  • kurczak
  • marchew
  • mascarpone
  • miód
  • mleczko kokosowe
  • orzechy włoskie
  • owoce
  • pieczywo
  • rabarbar
  • ricotta
  • serek homogenizowany
  • szybkie ciasto
  • szybki obiad
  • truskawki
  • twaróg
  • tłusty czwartek
  • zakwas
  • śniadanie
  • święta

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org

Tutaj jestem

Przepisy kulinarne
przepisy kulinarne
  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram