Bezglutenowa babka marmurkowa
Dwukolorowa babka z dodatkiem jogurtu naturalnego, przypomina trochę to ciasto Szybkie ciasto jogurtowe bez glutenu. Z podanych składników ciasto nie jest za słodkie*, więc jeśli lubicie słodkie wypieki dodajcie albo więcej cukru albo oblejcie wierzch słodką polewą. Od razu zaznaczę, iż bezglutenowa babka marmurkowa nie należy do ciast fit. Duża ilość masła powoduje, że ciasto jest tłuściutkie, ale z drugiej strony dzięki temu w smaku jest maślane i nie jest suche. Bardzo polecam Wam tę babkę, gdyż jest bardzo dobra. Można podać ją np z dżemem ale bez niczego smakuje również dobrze.
Babkę piekłam w formie 25×10 centymetrów, ale wydaje mi się, że w mniejszej 20×10 też powinna się zmieścić.
*Duża część moich wypieków jest mało słodka, ponieważ zarówno ja jak i moja rodzina takie preferujemy.
Bezglutenowa babka marmurkowa
Składniki na formę 25×10 cm
- 3 duże jajka
- 150 g miękkiego masła
- 120 g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
- 200 g mąki bezglutenowej np
- 70 g mąki ryżowej
- 40 g mąki kukurydzianej
- 40 g tapioki
- 30 g maki owsianej bez glutenu
- 15-20 g mąki kokosowej (najlepiej odtłuszczonej)
- 15 g gorzkiego kakao
- 25-30 g gorącego mleka
- słodzik – u mnie 70 g erytrytolu i 40g cukru, co odpowiada 90 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
PRZYGOTOWANIE
- Gorzkie kakao zalać gorącym mlekiem, dokładnie wymieszać a następnie odstawić do ostygnięcia.
- Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą.
- Masło umieścić w misce, dodać do niego słodzik i miksować do uzyskania jednolitej masy. Następnie pojedynczo dodawać jajka i za każdym razem krótko miksując.
- Do ciasta dodać jogurt, mąki i dokładnie wymieszać, tylko do połączenia się składników.
- Około 1/3 ciasta odłożyć do drugiej miski i połączyć je z masą kakaową.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie rozprowadzić połowę białego ciasta, następnie pół kakaowego, potem pozostałą cześć białego i na koniec pozostałe ciasto kakaowe.
- Babkę piec w temperaturze 180 stopni, funkcja góra dół, około 40 minut – do suchego patyczka. W przypadku mniejszej formy czas może się wydłużyć, należy pilnować aby góra się nie przypiekła.
- Po upieczeniu odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Zimne oblać polewą, lukrem lub obsypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
4 komentarze
Mąkę owsiana jaka mogę zastąpić?
Na mąkę kukurydzianą można zamienić. Podobnie jak w tym przepisie – https://kuchniabezglutenu.pl/bezglutenowa-babka-marmurkowa-2/
A jeśli nie mam tapioki 🤔 coś innego 🤔
Tapiokę można zastąpić inną skrobią np ziemniaczaną lub kukurydzianą 🙂