DRUKUJ DRUKUJ

Bezglutenowa gwiazda makowa

Sylwia

Bezglutenowa gwiazda makowa

Ciasto drożdżowe bez glutenu przełożone masą makową (u mnie gotowa firmy Helio) uformowane w kształt gwiazdy. Od razu ostrzegam, bezglutenowa gwiazda makowa nie należy do najłatwiejszych. Poniżej dokładnie opisałam krok po kroku jak zrobić gwiazdę, dodałam również zdjęcia, żeby było to bardziej czytelne. Niemniej o ile gwiazdę z mąką gryczaną formowało się w miarę łatwo, to z mąką owsianą było gorzej.

Świeżość. Jeśli mam być szczera to według mnie najlepiej gwiazdkę zejść zaraz po upieczeniu i ostudzeniu. Po 5 godzinach zarówno gryczana jak i owsiana (ta ciut mniej) były suche i kruche. Odgrzane w kuchence mikrofalowej odzyskały miękkość, przy czym gryczana wg mnie była lepsza. Pod koniec dnia obydwa wypieki (upiekłam tego samego dnia owsianą i gryczaną, żeby móc je porównać) pokroiła i włożyłam do woreczków. Następnego dnia rano ku mojemu zdziwieniu bułki były w miarę zjadliwe – lepsze niż po 5 godzinach dnia poprzedniego.

Wierzch gwizdy można polać lukrem. Żeby go zrobić należy cukier puder wymieszać z drobiną wody lub soku z cytryny. U mnie lukru brak, ponieważ nie przepadam za nim.

 

Bezglutenowa gwiazda makowa

Składniki na 1 gwiazdę

  • 1 jajko
  • 250 g lekko ciepłego mleka
  • 45 g roztopionego masła
  • 40 g cukru
  • 1 opakowanie (7g) suchych drożdży
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 17 lub 18g łusek babki jajowatej (18 g przy mące gryczanej)
  • 250-260 g mąki bezglutenowej
    • 90 g ryżowej
    • 80 g skrobi ziemniaczanej
    • 80 g owsianej lub 90 g gryczanej
  • 210-250 g masy makowej
  • jajko do posmarowania wierzchu

 

PRZYGOTOWANIE

  • W misce łączymy wszystkie suche składniki. Następnie dodajemy jajko, masło, mleko i dokładnie wszystko mieszamy. Na początku ciasto będzie rzadkie, ale po kilku minutach mieszania powinno zgęstnieć i mieć konsystencję gęstego budyniu. Wymieszane przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 60-90 minut.

  • Wyrośnięte ciasto obsypujemy odrobiną skrobi ziemniaczanej (w przypadku ciasta gryczanego mąki sypiemy ok 1 płaską łyżeczkę) i delikatnie zagniatamy do momentu uzyskania gładkiej kulki.

Bezglutenowa gwiazda makowa

  • Ciasto dzielimy na 4 równe części, u mnie każda miała ok 160 gramów. Przygotowujemy 2 kawałki papieru do pieczenia. Jeden odkładamy obok lub na blachę (na nim będziemy formować gwiazdę) a na drugim wałkować ciasto.

  • Pierwszy kawałek ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na koło o średnicy 20-24 cm. Jeśli wałek będzie się kleił, ciasto posypujemy odrobiną mąki.  Przekładamy go na drugi papier i smarujemy masą makową (u mnie ok 70-80 gramów na każdym blacie). Polecam masę przed nałożeniem wymieszać.

  • Drugi kawałek ciasta również rozwałkowujemy na takie same koło i układamy na pierwszym kawałku z makiem. Smarujemy masą makową, nakładamy trzeci kawałek, smakujemy i na koniec układamy czwarty, ostatni blat ciasta.

  • Następnie na środku ciasta odciskamy małe kółko ( u mnie kapsel od butelki) żeby wyznaczyć miejsce od którego będziemy nacinali. Dzielimy koło na parzystą ilość części, polecam najpierw pokroić na ćwiartki a następnie każdą z nich na trzy. W ten sposób uzyskałam 12 w miarę równych kawałków. Najważniejsze to to, żeby każdy kawałek był dokładnie przecięty, inaczej będzie ciężko je przewracać. 
  • Każdy kawałek obkręcamy 1 lub 2 razy, parami na zmianę –  jeden kawałek obkręcamy w prawo, a drugi sąsiadujący w lewo. Owsiane ciasto udało mi się obkręcić tylko 1 raz, gdyż było zbyt delikatne, natomiast gryczanej dało się 2 razy. Przekręcone kawałki z każdej pary zlepiamy na końcu. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 15-20 minut.

Bezglutenowa gwiazda makowa

Bezglutenowa gwiazda makowa

Bezglutenowa gwiazda makowa

  • Piekarnik ustawiamy na 180 stopni grzanie góra dół. Przed włożeniem do piekarnika gwiazdę smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  • Pieczemy 25-30 minut (gryczane ok 25 minut).
  • Po lekkim ostudzeniu opcjonalnie polewamy lukrem.

Smacznego 🙂

 

Bezglutenowa gwiazda makowa

Zobacz również

Skomentuj