- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Bezglutenowa gwiazda makowa

Bezglutenowa gwiazda makowa

Ciasto drożdżowe bez glutenu przełożone masą makową (u mnie gotowa firmy Helio) uformowane w kształt gwiazdy. Od razu ostrzegam, bezglutenowa gwiazda makowa nie należy do najłatwiejszych. Poniżej dokładnie opisałam krok po kroku jak zrobić gwiazdę, dodałam również zdjęcia, żeby było to bardziej czytelne. Niemniej o ile gwiazdę z mąką gryczaną formowało się w miarę łatwo, to z mąką owsianą było gorzej.

Świeżość. Jeśli mam być szczera to według mnie najlepiej gwiazdkę zejść zaraz po upieczeniu i ostudzeniu. Po 5 godzinach zarówno gryczana jak i owsiana (ta ciut mniej) były suche i kruche. Odgrzane w kuchence mikrofalowej odzyskały miękkość, przy czym gryczana wg mnie była lepsza. Pod koniec dnia obydwa wypieki (upiekłam tego samego dnia owsianą i gryczaną, żeby móc je porównać) pokroiła i włożyłam do woreczków. Następnego dnia rano ku mojemu zdziwieniu bułki były w miarę zjadliwe – lepsze niż po 5 godzinach dnia poprzedniego.

Wierzch gwizdy można polać lukrem. Żeby go zrobić należy cukier puder wymieszać z drobiną wody lub soku z cytryny. U mnie lukru brak, ponieważ nie przepadam za nim.

 

Bezglutenowa gwiazda makowa

Składniki na 1 gwiazdę

 

PRZYGOTOWANIE

Smacznego 🙂