Bezglutenowa pizza bez drożdży
Szybka i bardzo prosta w przygotowaniu bezglutenowa pizza bez drożdży. Nie jest tak puszysta jak drożdżowa, nie rośnie też tak mocno. Jest cięższa, ale nie zbita. Po upieczeniu powinna być wyrośnięta. W smaku bardzo dobra, ale od razu zaznaczę, że gryka w tej pizzy jest delikatnie wyczuwalna. Jeśli nie lubicie tej mąki, możecie sprobować zamienić ją na owsianą lub sorgo, ale zaznaczę, że ja nigdy jej nie zamieniałam, więc nie wiem jak taka zmiana wpłynie na konsystencję.
Wielkość. Z podanej porcji za pierwszym razem zrobiłam pizzę o średnicy 26 cm i grubości 8-10 mm a za drugim dwie mniejsze, takie na jedną porcję. Nigdy nie robiłam tej pizzy grubszej, więc nie wiem czy wtedy będzie tak samo wyrośnięta.
Bezglutenowa pizza bez drożdży – składniki i przygotowanie
Składniki na jedną pizze ok 24-26 cm lub dwie małe
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek do ciasta + do posmarowania
- 30 g mąki gryczanej (Moncana biała)
- 40 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 50 g mąki ryżowej (Moncana) lub sorgo (ProBio)
- 6 g mielonej łuski babki jajowatej (Moncana)*
- 1 łyżeczka octu np. jabłkowego
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
- 1/4 łyżeczki sody
- 3 g soli
* łuski całej (nie mylić z ziarnem) należy dać ok 8 g.
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik ustawiamy na 250 stopni grzanie najlepiej tylko od dołu. U mnie takiej opcji nie ma, więc ustawiłam na górę-dół. Blachę, na której będzie pieczona pizza wkładamy do piekarnika, żeby się nagrzała.
- W misce łączymy wszystkie suche składniki, dokładnie mieszamy. Dodajemy jogurt, ocet, oliwę, mieszamy. Na początku polecam mieszać łyżką, gdyż ciasto jest klejące. Po minucie – dwóch można wymieszać ręka. W przypadku użycia całej łuski babki jajowatej ciasta nie da się wymieszać ręką, ponieważ ona dłużej zagęszcza ciasto.
- Wymieszane ciasto odkładamy na 2 minuty, a w przypadku całej łuski ok 10 minut. Po tym czasie konsystencja ciasta powinna być zwarta, nieklejąca.
- Papier do pieczenia smarujemy oliwą. Z ciasta formujemy jedną pizzę o średnicy ok 24-26 cm lub dwie mniejsze. Moje pizze miały grubość ok 8-10 mm. Aby ułatwić sobie późniejsze przenoszenie na blachę, polecam papier z pizzą umieścić albo na dużej desce albo na drugiej blaszce z piekarnika odwróconej do góry nogami.
- Smarujemy ulubionym sosem, układamy dodatki.
- Nagrzaną blachę wyciągamy z piekarnika, układamy na niej pizzę wraz z papierem a następnie ponownie wkładamy do piekarnika na najniższą półkę. Pieczemy 10-12 minut – czas pieczenia może być trochę inny w różnych piekarniach.
- Upieczoną polecam odstawić na 2-3 minuty i dopiero wtedy kroić.
Smacznego 🙂
2 komentarze
Dzień dobry czy zamiast jogurtu może być kefir?
Dzień dobry,
Nie robiłam z kefirem, wiec nie wiem czy pizza się uda. Kefir jest rzadszy niż jogurt, więc jeśli się zdecydujesz to zapewne będzie trzeba dodać więcej mąki.