Bezglutenowa szarlotka z migdałami – to kruche ciasto z dużą ilością jabłek i dodatkiem migdałów. Ulubione ciasto mojej córki, która stwierdziła iż “jest to szarlotka wręcz idealna”. Ciasto jest kruche i delikatne, dlatego radzę zacząć je kroić jak wystygnie. Jabłka, które wykorzystałam w mojej szarlotce były na tyle słodkie, iż wystarczyło jak dodałam do nich tylko cukier waniliowy. Jeśli Wasze są kwaśne, radzę trochę posłodzić. W składzie ciasta są tylko żółtka, jeśli nie macie pomysłu jak wykorzystać białka, możecie je ubić z cukrem i położyć na jabłek a następnie przykryć migdałami i ciastem.
Bezglutenowa szarlotka z migdałami może być przechowywana przez kilka dni poza lodówką. U mnie ciasta kruche z owocami najczęściej stoją przykryte ściereczką na zimnej podłodze przez 3 dni. Jeśli chcecie przechowywać dłużej, po drugim dniu radzę włożyć do lodówki.
Na blogu znajdziecie przepisy na inne szarlotki – Szarlotka bez glutenu albo Bezglutenowa szarlotka bez jajek
Składniki na blachę 24×24
- 150 g zimnego masła
- 270 g mąki bezglutenowej np:
- 100 g mąki ryżowej
- 50 g skrobi kukurydzianej
- 70 g mąki owsianej bez glutenu
- 50 g mąki kukurydzianej
- 2 żółtka
- 50 g erytrytolu lub cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 kg jabłek
- 1 cukier waniliowy
- 3 garście płatków migdałowych
- cukier do jabłek (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
- W misce umieścić mąki, żółtka, masło, proszek do pieczenia, erytrytol i dokładnie wymieszać. Następnie ciasto podzielić w proporcji 2/3 i 1/3, przełożyć do woreczka i włożyć do lodówki na min godzinę lub do zamrażalnika na 30-40 minut.
- W tym czasie obrać jabłka, zetrzeć na grubych oczkach lub pokroić w drobną kostkę ( u mnie pół na pół). Na dużą patelnię wlać 20-30 ml wody a następnie dodać pokrojone lub starte jabłka wraz z cukrem waniliowym. Prażyć pod przykryciem do momentu aż owoce będę miękkie. Spróbować i w razie konieczności posłodzić. Na koniec do jabłek dodać 2 garści migdałów.
- Piekarnik ustawić na 170 stopni, grzanie góra dół.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozłożyć (polecam zetrzeć na grubych oczkach) na dnie i bokach blachy (u mnie boki wyłożone do wysokości ok 1,5cm). Ciasto podpiec przez 10 minut.
- Po tym czasie na spodzie ułożyć podpieczone jabłka. Następnie owoce posypać pozostałą garścią migdałów i startym mniejszym kawałkiem ciasta. Piec około 40 minut. Jeśli ciasto zacznie się przypiekać, można delikatnie przykryć folią aluminiową. Upieczone odstawić do wystygnięcia.
Smacznego 🙂