Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca

@2022 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

DRUKUJ DRUKUJ
Ciasta z owocamiCiastoKruche i tartyNiski IG

Bezglutenowa szarlotka z niskim IG

Sylwia 16/12/2020
Sylwia 16/12/2020

Bezglutenowa szarlotka z niskim IG

Ciasto dla osób, które na diecie bezglutenowej muszą spożywać posiłki z niskim indeksem. Bezglutenowa szarlotka z niskim ig to kolejny już przepis dla diabetyków. Na blogu znajdziecie  Bezglutenowy piernik IG oraz Biszkopt makowy z masą orzechową IG.

Kruchość ciasta – zrobione z poniższych  przepisów ciasto jest bardzo kruche. Należy je kroić dopiero kiedy całkowicie ostygnie. Jeśli chcecie, żeby było ciut mniej kruche, dodajcie tylko 1 żółtko, to one nadają kruchości.

Gryka – nie będę ukrywała, że posmak gryki jest mocno wyczuwalny. Mi osobiście on nie przeszkadza, gdyż kaszę gryczaną lubię, ale zdaje sobie sprawę, że wiele osób stara się tej mąki unikać. Poniżej podaje kilka sposobów, dzięki którym albo wyeliminujecie ten posmak całkowicie albo częściowo:

  • mąkę gryczaną można zastąpić mąką z ciecierzycy, która również ma niski indeks glikemiczny. Niestety osobiście nie wypróbowałam tej mąki, więc nie wiem jak ona wpłynie na konsystencje i smak ciasta – jeśli wypróbujecie tę mąkę, dajcie znać w komentarzu jak ciasto smakowało.
  • część mąki gryczanej (np 40g) zastąpcie mąką migdałową i dodajcie łyżeczkę cynamonu, który zlikwiduje częściowo posmak gryki. Masła w tym przypadku można dać trochę mniej, gdyż migdały są tłuste.
  • można spróbować upiec ciasto tylko na mące owsianej – tutaj znowu pojawia się problem jak w przypadku mąki z ciecierzycy, nie mam pojęcia jak to wpłynie na smak i konsystencje.

Bardzo chciałam sama poeksperymentować z mąkami, niestety nie było mi to dane przed świętami. Mój piekarnik stwierdził, że przez 4 miesiące za dużo już się napracował i dłużej nie będzie 😉 Dlatego będę wdzięczna za wszelkie informacje o smaku i konsystencji, jeśli będziecie dodawać inne mąki.

Indeks glikemiczny

Obliczałam go według instrukcji umieszczonej na stronie Hiperinsulinki w artykule Wyliczanie indeksu i ładunku glikemicznego całego posiłku, krok po kroku. Według moich obliczeń indeks glikemiczny ciasta wynosi ok 38 – w przypadku syropu z agawy założyłam, że indeks glikemiczny ma najwyższą wartość, czyli 30.

 

Jeśli nie musicie patrzyć na indeks glikemiczny, na blogu znajdziecie przepisy na kruche ciasta bez mąki gryczanej np:

  • Bezglutenowa szarlotka z budyniem
  • Bezglutenowy sernik z owocami
  • Bezglutenowa szarlotka z orzechami włoskimi
  • Tarta mocno borówkowa bez glutenu

 

Bezglutenowa szarlotka z niskim IG

Składniki na blachę 18×18 cm

  • 100 g zimnego masła roślinnego/margaryny
  • 2 żółtka
  • 100 g mąki owsianej bez glutenu
  • 70 g mąki gryczanej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok 700 g obranych jabłek (żeby wyszło ok 500 g uprażonych)
  • 50 g syropu z agawy (można więcej)
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
  • 50 g pokruszonych orzechów włoskich (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

  1. Masło kroimy na małe kawałki, wrzucamy do miski. Dodajemy żółtka, mąki, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie zagniatamy. Przykrywamy a następnie wkładamy do lodówki na 30-60 minut.
  2. W tym czasie przygotowujemy jabłka. Obrane kroimy na małe kawałki lub ścieramy na grubych oczkach. Umieszczamy w rondelku wraz z cynamonem i syropem z agawy i prażymy na małym ogniu, aż będą miękki i sok wyparuje. Gotowe odstawiamy na bok do lekkiego ostygnięcia – nie muszą być zimne.
  3. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni, grzanie góra dół.
  4. Większą część schłodzonego ciasta rozkładamy na spodzie i boku formy (ok 1 -2 cm) a następnie podpiekamy przez 10 minut.
  5. Podpieczony spód obsypujemy orzechami włoskimi a na nie wykładamy jabłka. Wyrównujemy delikatnie, gdyż nieupieczone ciasto jet bardzo kruche. Wierzch dekorujemy pozostałym ciastem – można powycinać kształty, zetrzeć ciasto na grubych oczkach lub porozrywać.
  6. Pieczemy około 40 minut a następnie odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego 🙂

Bezglutenowa szarlotka z niskim IG

 

Bezglutenowa szarlotka z niskim IG

2021bez glutenucynamonjabłkaniski IGorzechy włoskie
0 komentarzy 0
Poprzedni post
Makowo orzechowe ciasto z niskim IG
następny post
Smażone mleko. Recenzja książki Ciasta i desery. Bezglutenowe podróże.

Zobacz również

Ciasto z ricottą i rabarbarem

30/05/2023

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

22/05/2023

Tort malinowy z białą czekoladą

15/05/2023

Torcik porzeczkowy z mascarpone

26/04/2023

Chleb bez owsa z nikim indeksem 

07/04/2023

Babka marmurkowa bez jajek

03/04/2023

Tarta sernikowa a’la mazurek

31/03/2023

Ciasto kakaowe z bananami

23/03/2023

Prosta szarlotka bezglutenowa

16/03/2023

Ciasto drożdżowe bez glutenu, nabiału i jajek

09/03/2023

Skomentuj Odrzuć odpowiedź

Zapisz moje dane na przyszłość

O mnie

O mnie

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć. Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce. Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Instagram

Tagi

2019 2020 2021 2022 bez drożdży bez glutenu bez jajek bez laktozy bez nabiału bez owsa biszkopt borówki budyń chleb cynamon czekolada deser drożdże drożdżowe dynia dżem jabłka jogurt jogurt naturalny kakao kremówka kruche ciasto kruszonka maliny mascarpone miód orzechy włoskie owoce pieczywo rabarbar ricotta sernik szybkie ciasto truskawki twaróg tłusty czwartek zakwas śmietana śniadanie święta

Popularne przepisy

  • 1

    Ulubione naleśniki bez glutenu

    09/02/2021
  • 2

    Bezglutenowe ciasto marchewkowe z mascarpone

    07/12/2021
  • 3

    Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału

    08/11/2021
  • 4

    Bezglutenowe kruche ciasto z porzeczką

    13/07/2019
  • 5

    Bezglutenowa tarta z owocami i kruszonką

    12/04/2021
  • 6

    Cynamonki bez glutenu

    05/12/2020
  • 7

    Bezglutenowy piernik z powidłami

    17/12/2019
  • 8

    Kruche ciasto bez glutenu ze śliwkami

    31/08/2022
  • Facebook
  • Instagram

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


wróć na górę
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca