• Czego używam w mojej kuchni
  • Kontakt
  • O mnie i o blogu
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasta
    • Babki
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Drożdżowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Serniki
    • Tłusty czwartek
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
  • Śniadanie
    • Pancakes
    • Pasta kanapkowa
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Curry
    • Pizza
    • Kasze i ryż
    • Na słodko
    • Makarony
    • Mięso
    • Tarty na słono
    • Zupy kremy
  • Przekąska
  • Dodatki
  • Sałatki
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
DRUKUJ DRUKUJ
Ciasta z owocami, Ciasto, Kruche i tarty  /  16/12/2020

Bezglutenowa szarlotka z niskim IG

by Sylwia
Bezglutenowa szarlotka z niskim IG

Bezglutenowa szarlotka z niskim IG

Kolejny przepis z niskim indeksem glikemicznym – tym razem postanowiłam przygotować ciasto kruche. Na blogu znajdziecie jeszcze dwa przepisy dla diabetyków – Bezglutenowy piernik IG oraz Biszkopt makowy z masą orzechową IG.

Kruchość ciasta – zrobione z poniższych  przepisów ciasto jest bardzo kruche. Należy je kroić dopiero kiedy całkowicie ostygnie. Jeśli chcecie, żeby było ciut mniej kruche, dodajcie tylko 1 żółtko, to one nadają kruchości.

Gryka – nie będę ukrywała, że posmak gryki jest mocno wyczuwalny. Mi osobiście on nie przeszkadza, gdyż kaszę gryczaną lubię, ale zdaje sobie sprawę, że wiele osób stara się tej mąki unikać. Poniżej podaje kilka sposobów, dzięki którym albo wyeliminujecie ten posmak całkowicie albo częściowo:

  • mąkę gryczaną można zastąpić mąką z ciecierzycy, która również ma niski indeks glikemiczny. Niestety osobiście nie wypróbowałam tej mąki, więc nie wiem jak ona wpłynie na konsystencje i smak ciasta – jeśli wypróbujecie tę mąkę, dajcie znać w komentarzu jak ciasto smakowało.
  • część mąki gryczanej (np 40g) zastąpcie mąką migdałową i dodajcie łyżeczkę cynamonu, który zlikwiduje częściowo posmak gryki. Masła w tym przypadku można dać trochę mniej, gdyż migdały są tłuste.
  • można spróbować upiec ciasto tylko na mące owsianej – tutaj znowu pojawia się problem jak w przypadku mąki z ciecierzycy, nie mam pojęcia jak to wpłynie na smak i konsystencje.

Bardzo chciałam sama poeksperymentować z mąkami, niestety nie było mi to dane przed świętami. Mój piekarnik stwierdził, że przez 4 miesiące za dużo już się napracował i dłużej nie będzie 😉 Dlatego będę wdzięczna za wszelkie informacje o smaku i konsystencji, jeśli będziecie dodawać inne mąki.

Indeks glikemiczny

Obliczałam go według instrukcji umieszczonej na stronie Hiperinsulinki w artykule Wyliczanie indeksu i ładunku glikemicznego całego posiłku, krok po kroku. Według moich obliczeń indeks glikemiczny ciasta wynosi ok 38 – w przypadku syropu z agawy założyłam, że indeks glikemiczny ma najwyższą wartość, czyli 30.

 

Jeśli nie musicie patrzyć na indeks glikemiczny, na blogu znajdziecie przepisy na kruche ciasta bez mąki gryczanej np:

  • Bezglutenowa szarlotka z budyniem
  • Bezglutenowy sernik z owocami
  • Bezglutenowa szarlotka z orzechami włoskimi
  • Tarta mocno borówkowa bez glutenu

 

Bezglutenowa szarlotka z niskim IG – składniki i przygotowanie

Składniki na blachę 18×18 cm

  • 100 g zimnego masła roślinnego/margaryny
  • 2 żółtka
  • 100 g mąki owsianej bez glutenu
  • 70 g mąki gryczanej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok 700 g obranych jabłek (żeby wyszło ok 500 g uprażonych)
  • 50 g syropu z agawy (można więcej)
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
  • 50 g pokruszonych orzechów włoskich (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

  1. Masło kroimy na małe kawałki, wrzucamy do miski. Dodajemy żółtka, mąki, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie zagniatamy. Przykrywamy a następnie wkładamy do lodówki na 30-60 minut.
  2. W tym czasie przygotowujemy jabłka. Obrane kroimy na małe kawałki lub ścieramy na grubych oczkach. Umieszczamy w rondelku wraz z cynamonem i syropem z agawy i prażymy na małym ogniu, aż będą miękki i sok wyparuje. Gotowe odstawiamy na bok do lekkiego ostygnięcia – nie muszą być zimne.
  3. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni, grzanie góra dół.
  4. Większą część schłodzonego ciasta rozkładamy na spodzie i boku formy (ok 1 -2 cm) a następnie podpiekamy przez 10 minut.
  5. Podpieczony spód obsypujemy orzechami włoskimi a na nie wykładamy jabłka. Wyrównujemy delikatnie, gdyż nieupieczone ciasto jet bardzo kruche. Wierzch dekorujemy pozostałym ciastem – można powycinać kształty, zetrzeć ciasto na grubych oczkach lub porozrywać.
  6. Pieczemy około 40 minut a następnie odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego 🙂

 

Polub i zasubskrybuj:
fb-share-icon
fb-share-icon

Tags

  • bez glutenu
  • cynamon
  • jabłka
  • niski IG
  • orzechy włoskie

Zobacz wpisy

Makowo orzechowe ciasto z niskim IG
Smażone mleko. Recenzja książki Ciasta i desery. Bezglutenowe podróże.

Podziel się swoim komentarzem Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć.

Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce.

Mam nadzieję, że moje przepisy  przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Czytaj więcej…

szukaj na blogu

MÓJ INSTAGRAM

kuchnia.bez.glutenu

🍩 Serowe oponki bez glutenu🍩 Lubicie oponki 🍩 Serowe oponki bez glutenu🍩

Lubicie oponki? Ja uwielbiam 🥰 Bardziej niż chrust/faworki. Zdecydowanie oponki to moje ulubione tłusto czwartkowe smakołyki 😍 

Mam nadzieję, że nie będziecie mieli problemu z ich przygotowaniem, że wszystko dobrze opisałam. Jeśli chcecie, żebym nagrała stories jak je robię, dajcie znać w komentarzu 😉 Tylko od razu ostrzegam, pewnie będzie długo i mega amatorsko, jak to u mnie bywa 😁 

Lista składników na 3 zdjęciu a dokładny przepis na blogu 🔹kuchniabezglutenu.pl🔹

#bezglutenubezproblemu #bezglutenu #oponki #oponkiserowe #oponkibezglutenowe #smacznie #przepis #tłustyczwartek #bezglutenowe #blogkulinarny #dokawy #celiakia #hashimoto #wzjg #glutenfree #domowewypieki #słodycze #przepisybezglutenu #bezglutenoweżycie
🥛Smażone mleko🥛 To nic innego jak kawałk 🥛Smażone mleko🥛 

To nic innego jak kawałki gęstego i zimnego budyniu, obtoczone w panierce j usmażone na pełnym oleju. Danie zdecydowanie nie należy do lekkich, ale tak mnie zainteresowało, że postanowiłam je przygotować. Ja z mężem się zajadaliśmy - polecam w szczególności ciepłe,  natomiast  córka już nie bardzo 🤷‍♀️ 

Przepis pochodzi z książki, którą otrzymałam -  Ciasta i desery. Bezglutenowe podróże. Kamila i Noemi Górny. 

Wiem, że przepis mało świąteczny, ale obiecałam go już kilka dni temu, niestety ostatnio krucho u mnie z czasem. 

Lista składników na 3 zdjęciu a dokładny przepis na blogu 🔹kuchniabezglutenu.pl🔹

#bezglutenu #bezglutenudieta #bezglutenowe #słodycze #budyń #celiakia #bg #gf #glutenfreefoods #przepisy #przepisybezglutenowe #hashimoto #blogkulinarny #alergiepokarmowe
🥟Pierogi bez glutenu 🥟 Pełno znowu pytań 🥟Pierogi bez glutenu 🥟

Pełno znowu pytań o pierogi dostaje, więc jeszcze raz 🙂 
🔹Tak, na blogu jest przepis na pierogi gryczano-ryżowe. 
🔹Lista składników podana jest na drugim zdjęciu. 
🔹W relacjach wyróżnionych zapisany jest film, w którym pokazuje jak robię te pierogi na dwa sposoby.
🔹Dokładny przepis znajduje się na blogu - możecie w miejscu szukaj wpisać „pierogi” i pojawią się wyniki, albo rozwinąć menu OKAZJE - BOŻE NARODZENIE (pokazałam na zdjęciu 4).

🔹Jeśli robiliście pierogi z tego przepisu, podzielcie się proszę opinią. Według mnie przepis jest bardzo prosty a pierogi smaczne, ale chętnie poznam też Wasze opinie 🙂

#pierogi #pierogibezglutenowe #bezglutenu #bezglutenowe #bezglutenubezproblemu #wzjg #hashimoto #swietabezglutenu #wiemcodobre #smacznie #celiakia #zdroweprzepisy #blogkulinarny #bezlaktozy #bezjajek #alergiepokarmowe #dietabezglutenowa #dietaeliminacyjna #beznabiału #glutenfree
🍏Bezglutenowa szarlotka z niskim IG 🍎 Niest 🍏Bezglutenowa szarlotka z niskim IG 🍎

Niestety nadal nie mam dobrze działającego piekarnika - szarlotkę upiekłam jakiś czas temu. 

🔹bez glutenu
🔹bez nabiału 
🔹bez cukru

Dla mnie, ciasto super. Kruche, delikatne, odpowiednio słodkie - przy kwaśnych jabłkach można dodać więcej syropu z agawy 🙂 

Niestety ciasto nie nadaje się dla osób, które nie przepadają za mąką gryczaną, gdyż jej posmak jest mocno wyczuwalny. W poście napisałam kilka pomysłów jak można tez smak całkowicie lub częściowo wyeliminować. Niestety sama nie miałam możliwości poeksperymentować 😢

Lista składników na drugim zdjęciu a dokładny opis znajduje się na blogu 🔹kuchniabezglutenu.pl🔹

#bezglutenu #bezcukru #niskiindeksglikemiczny #szarlotka #zdroweprzepisy #bezglutenudieta #bezglutenowe #ciastobezglutenu #dietabezglutenowa #celiakia #hashimoto #blogkulinarny #diabetyk #dietaeliminacyjna #beznabiału #bezlaktozy #smacznie #dokawy #domowewypieki
🌰Makowo orzechowe ciasto z niskim indeksem glik 🌰Makowo orzechowe ciasto z niskim indeksem glikemicznym 🌰

🔹Bez glutenu
🔹Bez nabiału
🔹Bez cukru

Indeks glikemiczny to około 41 🙂 

Lista składników znajduje się na 3 i 4 zdjęciu a dokładny przepis na blogu 🔹kuchniabezglutenu.pl🔹 

#bezglutenu #bezlaktozy #beznabiału #dietaeliminacyjna #dietabezdiety #dietabezglutenowa #celiakia #zdroweprzepisy #ciastobezglutenowe #ciastobezcukru #bezcukru #niskiindeksglikemiczny #niskiig #hashimoto #mak #orzechy #blogkulinarny #wiemcojem #bezglutenowe #domowewypieki #dokawy #słodycze #diabetyk
🥮 Bezglutenowe cynamonki 🥮 Obiecałam, że 🥮 Bezglutenowe cynamonki 🥮

Obiecałam, że będą w tym tygodniu i ufff...zdążyłam 😁 

Zrobiłam je w dwóch wersjach: 
🔹z masą cynamonową
🔹z masą cynamonową i uprażonymi jabłkami 🍎

Jedna j druga wersja bardzo nam smakowała, ale druga ciut bardziej. Cynamonki dzięki jabłkom były bardziej wilgotne , przez co bułeczki dłużej zachowały świeżość 🥰 

Lista składników na drugim i trzecim zdjęciu a dokładny opis przygotowania znajdziecie na blogu 🔹kuchniabezglutenu.pl🔹

#bezglutenu #bezglutenudieta #bezglutenowe #bezglutenubezproblemu #dietabezdiety #dietaeliminacyjna #dietabezglutenowa #wiemcojem #zdroweprzepisy #cynamonki #glutenfree #celiakia #hashimoto #niedoczynnośćtarczycy #cynamon #dokawy #domowewypieki #bułkidrożdżowe #blogkulinarny #słodycze
🍯Miodownik, ciasto krówka lub toffi🍯 Oczyw 🍯Miodownik, ciasto krówka lub toffi🍯 Oczywiście w wersji bezglutenowej 🥰 

Lista składników na 3 i 4 zdjęciu a dokładny opis przygotowania na blogu 🔹kuchniabezglutenu.pl🔹 

#bezglutenu #bezglutenowe #celiakia #wiemcojem #ciastobezglutenowe #wypiekibezglutenu #ciastokrówka #miodownik #kajmak #orzechywłoskie #ciastodomowe #domowewypieki #dokawy #słodkości #smacznie #glutenfree #blogkulinarny #hashimoto #dietabezglutenowa #dietabezdiety #dlaalergika #dietaeliminacyjna #bezglutenowo #krówka
🎂Tort oreo w wersji bezglutenowej🎂 Ciastecz 🎂Tort oreo w wersji bezglutenowej🎂

Ciasteczka, które wykorzystałam do zrobienia ciasta są firmy Schar. 

Na zdjęciu 2 -  środek ciacha. 
Na zdjęciu 3,4,5 lista składników. 
Zdjęcia 6,7 to przedmioty, które przydały się w tworzeniu tego tortu. 

Dokładny przepis na blogu 🔹kuchniabezglutenu.pl🔹 

#bezglutenu #bezglutenowe #tort #tortbezglutenowy #dietabezglutenowa #dietabezdiety #celiakia #wiemcojem #hashimoto #wzjg #glutenfree #przepisy #przepisybezglutenowe #nietolerancjepokarmowe #dokawy #domowewypieki #słodycze #smacznie #ciastobezglutenowe #blogkulinarny
🥮Piernik z niskim indeksem glikemicznym🥮 Be 🥮Piernik z niskim indeksem glikemicznym🥮

Bez glutenu, bez nabiału, bez cukru, bez orzechów. Ale mimo tylu wyrzeczeń ciacho wyszło pyszne 🥰 Robiłam je dwa razy. Za pierwszym razem dodałam tylko erytrytol - piernik miał lekki posmak chłodu i drapania w gardle. Za drugim pomieszałam słodziki - erytrytol i syrop z agawy. Piernik wyszedł wg mnie o wiele lepszy, smaczniejszy. 

Na blogu umieściłam dwa przepisy, na wypadek gdyby ktoś nie miał lub nie lubił syropu. 

Indeks glikemiczny piernika waha się pomiędzy 35 a 40 - dokładnie opisałam to na blogu. 

Dokładny przepis znajdziecie na blogu 🔹kuchniabezglutenu.pl🔹 a na drugim zdjęciu listę składników 🥰 

#piernik #bezglutenu #bezcukru #beznabiału #bezorzechów #bezglutenowe #dietabezglutenowa #zdroweprzepisy #niskiindeksglikemiczny #dietaeliminacyjna #blogkulinarny #domowewypieki #smacznie #słodycze #hashimoto #celiakia #cukrzyca #alergiapokarmowa
🥟Kakaowe pierogi bez glutenu🥟 Ulubiony obia 🥟Kakaowe pierogi bez glutenu🥟

Ulubiony obiad na słodko od kilku tygodni 🥰 U mnie z nadzieniem albo owocowym (mrożone jagody) albo serowo czekoladowym. Te drugie zdecydowanie lepsze 🍫❤️ 

Ciasto na pierogi robi się na zimno. Żadnego parzenia, wrzątku i problemu z mieszaniem. Ciasto jest elastyczne, zwarte, łatwo się wałkuje i nie wysycha w 5 minut. 

Jeśli macie problem z bezglutenowymi pierogami, dajcie znać, nagram jak ja je robię 😁

Lista składników na 40-50 sztuk takich pyszności znajduje się na drugim zdjęciu, a dokładny przepis wraz z propozycją nadzienia na blogu 🔹kuchniabezglutenu.po🔹

#bezglutenu #bezglutenudieta #bezglutenowe #pierogi #pierogikakaowe #kakao #dietabezglutenowa #dietabezdiety #wiemcojem #zdroweprzepisy #celiakia #nasłodko #twaróg #bezjajek #bezlaktozy #alergiapokarmowa #hashimoto #pychotka #blogkulinarny
🥞Placuszki bez glutenu na serku homogenizowanym 🥞Placuszki bez glutenu na serku homogenizowanym🥞

Możecie je zrobić z owocami (jabłka, borówki, maliny..) orzechami, czekoladą lub jeśli wolicie to bez niczego. U mnie bez dodatku cukru, gdyż takie bardziej preferuje, ale można do ciasto dodać łyżkę lub dwie cukru i będą bardziej słodkie 🙂 

Mąkę owsianą można zamienić na mąkę kukurydzianą, należy dać jej tylko trochę więcej, ponieważ owsiana bardziej chłonie płyny 😉 

Lista składników na drugim zdjęciu, a dokładny przepis na blogu 🔹kuchniabezglutenu.pl🔹 

#bezglutenu #bezglutenudieta #bezglutenowe #dietabezglutenowa #dietabezdiety #bezcukru #alergiapokarmowa #wzjg #hashimoto #celiakia #placuszki #pancakesglutenfree #glutenfreefood #zdrowo #zdrowejedzenie #wiemcojem #śniadanie #kolacja #przekąska #przepisybezglutenowe #blogkulinarny
🥯Bułki owsiano ryżowe 🥯 Bez glutenu, lakto 🥯Bułki owsiano ryżowe 🥯
Bez glutenu, laktozy i jajek 😉 Szybkie i bardzo proste 💪

Lista składników standardowo na 3 zdjęciu a dokładny przepis na blogu 🔹kuchniabezglutenu.pl🔹 

#bezglutenu #bezglutenowe #wegańskie #glutenfree #wiemcojem #zdroweprzepisy #bułkibezglutenu #wypiekibezglutenu #dietabezglutenowa #celiakia #bezlaktozy #bezjajek #wzjg #hashimoto #niejemglutenu #alergiapokarmowa #nietoleracjapokarmowa #śniadanie #pieczywobezglutenowe #kolacja #blogkulinarny
Load More... Follow on Instagram

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org

Tutaj jestem

Przepisy kulinarne
przepisy kulinarne
  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram