• Czego używam w mojej kuchni
  • Kontakt
  • O mnie i o blogu
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasta
    • Babki
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Drożdżowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Serniki
    • Tłusty czwartek
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
  • Śniadanie
    • Pancakes
    • Pasta kanapkowa
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Curry
    • Pizza
    • Kasze i ryż
    • Na słodko
    • Makarony
    • Mięso
    • Tarty na słono
    • Zupy kremy
  • Przekąska
  • Dodatki
  • Sałatki
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
DRUKUJ DRUKUJ
Ciasta z owocami, Ciasto, Kruche i tarty  /  21/04/2020

Bezglutenowa szarlotka z orzechami włoskimi

by Sylwia
Bezglutenowa szarlotka z orzechami włoskimi

Bezglutenowa szarlotka z orzechami włoskimi

Zdecydowanie najbardziej lubianym i najczęściej pieczonym ciastem u mnie w domu  jest szarlotka. A ponieważ ja monotonii w wypiekach nie lubię, staram się za każdym razem choć trochę ją urozmaicać. Ostatnio była Bezglutenowa szarlotka z migdałami, natomiast tym razem dodatkiem są orzechy włoskie, które bardzo dobrze pasują do jabłek. Ciasto jest bardzo kruche, zwłaszcza ciepłe, dlatego z krojeniem polecam poczekać, aż wystygnie.

 

Bezglutenowa szarlotka z orzechami włoskimi –  składniki i przygotowanie

Składniki na formę 24×24 cm

Ciasto

  • 3 żółtka
  • 170 g zimnego masła
  • 50 g erytrytolu lub inny słodzik
  • 60 g drobno pokruszonych orzechów włoskich
  • 270 g mąki bezglutenowej np
    • 130 g mąki ryżowej
    • 70 g mąki kukurydzianej
    • 60 g skrobi ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo

  • 2 kg jabłek
  • 3 białka
  • 40 g pokruszonych orzechów
  • 80-100 g cukru do piany

 

PRZYGOTOWANIE
  1. Wszystkie składniki potrzebne do zrobienia ciasta umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Następnie dzielimy na dwie części w proporcji 1/3 oraz 2/3 i zawijamy w folię. Większą część wkładamy do lodówki na około 50-60 minut, natomiast mniejszą do zamrażalnika.
  2. W tym czasie przygotowujemy jabłka. Myjemy, obieramy ze skórki a następnie albo kroimy w drobną kostkę albo ścieramy na grubych oczkach. Przekładamy na wysoką patelnię lub do dużego rondla, wlewamy około 50 ml wody i prażymy do momentu, aż jabłka będą miękkie a sok wyparuje – zbyt rzadka masa spowoduje, że ciasto będzie wilgotne i bardziej kruche. Pod koniec prażenia jabłka próbujemy i jeśli jest taka potrzeba to słodzimy.
  3. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni, grzanie góra dół.
  4. Schłodzone ciasto rozkładamy na dnie i bokach blachy (boki ok 2 cm). Następnie widelcem nakłuwamy w kilkunastu miejscach i wkładamy do piekarnika. U mnie blacha zawsze wyłożona jest papierem do pieczenia, gdyż ciasto bezglutenowe jest bardziej kruche niż pszenne i z papierem łatwiej jest mi je później kroić i wyciągnąć. Nie jest to jednak wymóg konieczny.
  5. Ciasto podpiekamy przez około 15 minut.
  6. Na 5-7 minut przed wyciągnięciem ciasta z piekarnika, schłodzone białka umieszczamy w misie miksera i zaczynamy ubijanie na maksymalnych obrotach. Po około 1-2 minutach dodajemy stopniowo cukier. Pianę ubijamy do momentu, aż będzie sztywna i błyszcząca. U mnie, po dodaniu całego cukru zajmuje to około 3-4 minuty.
  7. Na podpieczonym spodzie rozkładamy pozostałe, pokruszone orzechy włoskie. Następnie na orzechy wykładamy jabłka a na jabłka ubitą pianę. Mniejszą część ciasta ścieramy na grubych oczkach i rozkładamy na wierzchu piany.
  8. Gotowe ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około 50-60 minut.
    Uwaga – po około 20 minutach zajrzyjcie do szarlotki i sprawdźcie, czy wierzch się nie przypieka. Ja, po 25 minutach musiałam wierzch delikatnie przykryć folią aluminiową, gdyż ciasto szybko się przypiekało. Folię ściągnęłam około 10 minut przed końcem pieczenia.
  9. Upieczone ciasto wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Smacznego 🙂

Szarlotka z orzechami włoskimi

Polub i zasubskrybuj:
fb-share-icon
fb-share-icon

Tags

  • bez glutenu
  • jabłka
  • kruche ciasto
  • orzechy włoskie
  • szarlotka

Zobacz wpisy

Ciasto kakaowe bez glutenu laktozy i jajek
Rustykalna tarta z rabarbarem bez glutenu

2 komentarze

  • Justyna
    23/04/2020

    Wygląda pysznie, ale bez jaja to juz tragedia…

    Reply
    • Sylwia
      23/04/2020

      Na blogu znajduje się przepis na szarlotkę bez jajek – https://kuchniabezglutenu.pl/bezglutenowa-szarlotka-bez-jajek/
      Dziś wieczorem (lub najpóźniej jutro) dodam również post z rustykalną tartą w dwóch wersjach – z jajkami i bez jajek.
      Jeśli chodzi o ciasto kruche bez dodatku jajek, to nie jest ono najgorsze, należy tylko pamiętać, że ciasto musi całkowicie ostygnąć. Ciepłe jest bardzo kruche. Według mnie najlepsze jest następnego dnia, ewentualnie po kilku godzinach, musi leżeć minimum 5-6 godzin.

      Reply

Podziel się swoim komentarzem Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć.

Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce.

Mam nadzieję, że moje przepisy  przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Czytaj więcej…

szukaj na blogu

MÓJ INSTAGRAM

kuchnia.bez.glutenu

🍩 Serowe oponki bez glutenu🍩 Lubicie oponki 🍩 Serowe oponki bez glutenu🍩

Lubicie oponki? Ja uwielbiam 🥰 Bardziej niż chrust/faworki. Zdecydowanie oponki to moje ulubione tłusto czwartkowe smakołyki 😍 

Mam nadzieję, że nie będziecie mieli problemu z ich przygotowaniem, że wszystko dobrze opisałam. Jeśli chcecie, żebym nagrała stories jak je robię, dajcie znać w komentarzu 😉 Tylko od razu ostrzegam, pewnie będzie długo i mega amatorsko, jak to u mnie bywa 😁 

Lista składników na 3 zdjęciu a dokładny przepis na blogu 🔹kuchniabezglutenu.pl🔹

#bezglutenubezproblemu #bezglutenu #oponki #oponkiserowe #oponkibezglutenowe #smacznie #przepis #tłustyczwartek #bezglutenowe #blogkulinarny #dokawy #celiakia #hashimoto #wzjg #glutenfree #domowewypieki #słodycze #przepisybezglutenu #bezglutenoweżycie
🥛Smażone mleko🥛 To nic innego jak kawałk 🥛Smażone mleko🥛 

To nic innego jak kawałki gęstego i zimnego budyniu, obtoczone w panierce j usmażone na pełnym oleju. Danie zdecydowanie nie należy do lekkich, ale tak mnie zainteresowało, że postanowiłam je przygotować. Ja z mężem się zajadaliśmy - polecam w szczególności ciepłe,  natomiast  córka już nie bardzo 🤷‍♀️ 

Przepis pochodzi z książki, którą otrzymałam -  Ciasta i desery. Bezglutenowe podróże. Kamila i Noemi Górny. 

Wiem, że przepis mało świąteczny, ale obiecałam go już kilka dni temu, niestety ostatnio krucho u mnie z czasem. 

Lista składników na 3 zdjęciu a dokładny przepis na blogu 🔹kuchniabezglutenu.pl🔹

#bezglutenu #bezglutenudieta #bezglutenowe #słodycze #budyń #celiakia #bg #gf #glutenfreefoods #przepisy #przepisybezglutenowe #hashimoto #blogkulinarny #alergiepokarmowe
🥟Pierogi bez glutenu 🥟 Pełno znowu pytań 🥟Pierogi bez glutenu 🥟

Pełno znowu pytań o pierogi dostaje, więc jeszcze raz 🙂 
🔹Tak, na blogu jest przepis na pierogi gryczano-ryżowe. 
🔹Lista składników podana jest na drugim zdjęciu. 
🔹W relacjach wyróżnionych zapisany jest film, w którym pokazuje jak robię te pierogi na dwa sposoby.
🔹Dokładny przepis znajduje się na blogu - możecie w miejscu szukaj wpisać „pierogi” i pojawią się wyniki, albo rozwinąć menu OKAZJE - BOŻE NARODZENIE (pokazałam na zdjęciu 4).

🔹Jeśli robiliście pierogi z tego przepisu, podzielcie się proszę opinią. Według mnie przepis jest bardzo prosty a pierogi smaczne, ale chętnie poznam też Wasze opinie 🙂

#pierogi #pierogibezglutenowe #bezglutenu #bezglutenowe #bezglutenubezproblemu #wzjg #hashimoto #swietabezglutenu #wiemcodobre #smacznie #celiakia #zdroweprzepisy #blogkulinarny #bezlaktozy #bezjajek #alergiepokarmowe #dietabezglutenowa #dietaeliminacyjna #beznabiału #glutenfree
🍏Bezglutenowa szarlotka z niskim IG 🍎 Niest 🍏Bezglutenowa szarlotka z niskim IG 🍎

Niestety nadal nie mam dobrze działającego piekarnika - szarlotkę upiekłam jakiś czas temu. 

🔹bez glutenu
🔹bez nabiału 
🔹bez cukru

Dla mnie, ciasto super. Kruche, delikatne, odpowiednio słodkie - przy kwaśnych jabłkach można dodać więcej syropu z agawy 🙂 

Niestety ciasto nie nadaje się dla osób, które nie przepadają za mąką gryczaną, gdyż jej posmak jest mocno wyczuwalny. W poście napisałam kilka pomysłów jak można tez smak całkowicie lub częściowo wyeliminować. Niestety sama nie miałam możliwości poeksperymentować 😢

Lista składników na drugim zdjęciu a dokładny opis znajduje się na blogu 🔹kuchniabezglutenu.pl🔹

#bezglutenu #bezcukru #niskiindeksglikemiczny #szarlotka #zdroweprzepisy #bezglutenudieta #bezglutenowe #ciastobezglutenu #dietabezglutenowa #celiakia #hashimoto #blogkulinarny #diabetyk #dietaeliminacyjna #beznabiału #bezlaktozy #smacznie #dokawy #domowewypieki
🌰Makowo orzechowe ciasto z niskim indeksem glik 🌰Makowo orzechowe ciasto z niskim indeksem glikemicznym 🌰

🔹Bez glutenu
🔹Bez nabiału
🔹Bez cukru

Indeks glikemiczny to około 41 🙂 

Lista składników znajduje się na 3 i 4 zdjęciu a dokładny przepis na blogu 🔹kuchniabezglutenu.pl🔹 

#bezglutenu #bezlaktozy #beznabiału #dietaeliminacyjna #dietabezdiety #dietabezglutenowa #celiakia #zdroweprzepisy #ciastobezglutenowe #ciastobezcukru #bezcukru #niskiindeksglikemiczny #niskiig #hashimoto #mak #orzechy #blogkulinarny #wiemcojem #bezglutenowe #domowewypieki #dokawy #słodycze #diabetyk
🥮 Bezglutenowe cynamonki 🥮 Obiecałam, że 🥮 Bezglutenowe cynamonki 🥮

Obiecałam, że będą w tym tygodniu i ufff...zdążyłam 😁 

Zrobiłam je w dwóch wersjach: 
🔹z masą cynamonową
🔹z masą cynamonową i uprażonymi jabłkami 🍎

Jedna j druga wersja bardzo nam smakowała, ale druga ciut bardziej. Cynamonki dzięki jabłkom były bardziej wilgotne , przez co bułeczki dłużej zachowały świeżość 🥰 

Lista składników na drugim i trzecim zdjęciu a dokładny opis przygotowania znajdziecie na blogu 🔹kuchniabezglutenu.pl🔹

#bezglutenu #bezglutenudieta #bezglutenowe #bezglutenubezproblemu #dietabezdiety #dietaeliminacyjna #dietabezglutenowa #wiemcojem #zdroweprzepisy #cynamonki #glutenfree #celiakia #hashimoto #niedoczynnośćtarczycy #cynamon #dokawy #domowewypieki #bułkidrożdżowe #blogkulinarny #słodycze
🍯Miodownik, ciasto krówka lub toffi🍯 Oczyw 🍯Miodownik, ciasto krówka lub toffi🍯 Oczywiście w wersji bezglutenowej 🥰 

Lista składników na 3 i 4 zdjęciu a dokładny opis przygotowania na blogu 🔹kuchniabezglutenu.pl🔹 

#bezglutenu #bezglutenowe #celiakia #wiemcojem #ciastobezglutenowe #wypiekibezglutenu #ciastokrówka #miodownik #kajmak #orzechywłoskie #ciastodomowe #domowewypieki #dokawy #słodkości #smacznie #glutenfree #blogkulinarny #hashimoto #dietabezglutenowa #dietabezdiety #dlaalergika #dietaeliminacyjna #bezglutenowo #krówka
🎂Tort oreo w wersji bezglutenowej🎂 Ciastecz 🎂Tort oreo w wersji bezglutenowej🎂

Ciasteczka, które wykorzystałam do zrobienia ciasta są firmy Schar. 

Na zdjęciu 2 -  środek ciacha. 
Na zdjęciu 3,4,5 lista składników. 
Zdjęcia 6,7 to przedmioty, które przydały się w tworzeniu tego tortu. 

Dokładny przepis na blogu 🔹kuchniabezglutenu.pl🔹 

#bezglutenu #bezglutenowe #tort #tortbezglutenowy #dietabezglutenowa #dietabezdiety #celiakia #wiemcojem #hashimoto #wzjg #glutenfree #przepisy #przepisybezglutenowe #nietolerancjepokarmowe #dokawy #domowewypieki #słodycze #smacznie #ciastobezglutenowe #blogkulinarny
🥮Piernik z niskim indeksem glikemicznym🥮 Be 🥮Piernik z niskim indeksem glikemicznym🥮

Bez glutenu, bez nabiału, bez cukru, bez orzechów. Ale mimo tylu wyrzeczeń ciacho wyszło pyszne 🥰 Robiłam je dwa razy. Za pierwszym razem dodałam tylko erytrytol - piernik miał lekki posmak chłodu i drapania w gardle. Za drugim pomieszałam słodziki - erytrytol i syrop z agawy. Piernik wyszedł wg mnie o wiele lepszy, smaczniejszy. 

Na blogu umieściłam dwa przepisy, na wypadek gdyby ktoś nie miał lub nie lubił syropu. 

Indeks glikemiczny piernika waha się pomiędzy 35 a 40 - dokładnie opisałam to na blogu. 

Dokładny przepis znajdziecie na blogu 🔹kuchniabezglutenu.pl🔹 a na drugim zdjęciu listę składników 🥰 

#piernik #bezglutenu #bezcukru #beznabiału #bezorzechów #bezglutenowe #dietabezglutenowa #zdroweprzepisy #niskiindeksglikemiczny #dietaeliminacyjna #blogkulinarny #domowewypieki #smacznie #słodycze #hashimoto #celiakia #cukrzyca #alergiapokarmowa
🥟Kakaowe pierogi bez glutenu🥟 Ulubiony obia 🥟Kakaowe pierogi bez glutenu🥟

Ulubiony obiad na słodko od kilku tygodni 🥰 U mnie z nadzieniem albo owocowym (mrożone jagody) albo serowo czekoladowym. Te drugie zdecydowanie lepsze 🍫❤️ 

Ciasto na pierogi robi się na zimno. Żadnego parzenia, wrzątku i problemu z mieszaniem. Ciasto jest elastyczne, zwarte, łatwo się wałkuje i nie wysycha w 5 minut. 

Jeśli macie problem z bezglutenowymi pierogami, dajcie znać, nagram jak ja je robię 😁

Lista składników na 40-50 sztuk takich pyszności znajduje się na drugim zdjęciu, a dokładny przepis wraz z propozycją nadzienia na blogu 🔹kuchniabezglutenu.po🔹

#bezglutenu #bezglutenudieta #bezglutenowe #pierogi #pierogikakaowe #kakao #dietabezglutenowa #dietabezdiety #wiemcojem #zdroweprzepisy #celiakia #nasłodko #twaróg #bezjajek #bezlaktozy #alergiapokarmowa #hashimoto #pychotka #blogkulinarny
🥞Placuszki bez glutenu na serku homogenizowanym 🥞Placuszki bez glutenu na serku homogenizowanym🥞

Możecie je zrobić z owocami (jabłka, borówki, maliny..) orzechami, czekoladą lub jeśli wolicie to bez niczego. U mnie bez dodatku cukru, gdyż takie bardziej preferuje, ale można do ciasto dodać łyżkę lub dwie cukru i będą bardziej słodkie 🙂 

Mąkę owsianą można zamienić na mąkę kukurydzianą, należy dać jej tylko trochę więcej, ponieważ owsiana bardziej chłonie płyny 😉 

Lista składników na drugim zdjęciu, a dokładny przepis na blogu 🔹kuchniabezglutenu.pl🔹 

#bezglutenu #bezglutenudieta #bezglutenowe #dietabezglutenowa #dietabezdiety #bezcukru #alergiapokarmowa #wzjg #hashimoto #celiakia #placuszki #pancakesglutenfree #glutenfreefood #zdrowo #zdrowejedzenie #wiemcojem #śniadanie #kolacja #przekąska #przepisybezglutenowe #blogkulinarny
🥯Bułki owsiano ryżowe 🥯 Bez glutenu, lakto 🥯Bułki owsiano ryżowe 🥯
Bez glutenu, laktozy i jajek 😉 Szybkie i bardzo proste 💪

Lista składników standardowo na 3 zdjęciu a dokładny przepis na blogu 🔹kuchniabezglutenu.pl🔹 

#bezglutenu #bezglutenowe #wegańskie #glutenfree #wiemcojem #zdroweprzepisy #bułkibezglutenu #wypiekibezglutenu #dietabezglutenowa #celiakia #bezlaktozy #bezjajek #wzjg #hashimoto #niejemglutenu #alergiapokarmowa #nietoleracjapokarmowa #śniadanie #pieczywobezglutenowe #kolacja #blogkulinarny
Load More... Follow on Instagram

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org

Tutaj jestem

Przepisy kulinarne
przepisy kulinarne
  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram