Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca

@2022 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

DRUKUJ DRUKUJ
Ciasta z owocamiCiastoKruche i tarty

Bezglutenowa szarlotka z orzechami włoskimi

Sylwia 21/04/2020
Sylwia 21/04/2020

Bezglutenowa szarlotka z orzechami włoskimi

Zdecydowanie najbardziej lubianym i najczęściej pieczonym ciastem u mnie w domu  jest szarlotka. A ponieważ ja monotonii w wypiekach nie lubię, staram się za każdym razem choć trochę ją urozmaicać. Ostatnio była Bezglutenowa szarlotka z migdałami, natomiast tym razem dodatkiem są orzechy włoskie, które bardzo dobrze pasują do jabłek. Ciasto jest bardzo kruche, zwłaszcza ciepłe, dlatego z krojeniem polecam poczekać, aż wystygnie.

 

Bezglutenowa szarlotka z orzechami włoskimi

Składniki na formę 24×24 cm

Ciasto

  • 3 żółtka
  • 170 g zimnego masła
  • 50 g erytrytolu lub inny słodzik
  • 60 g drobno pokruszonych orzechów włoskich
  • 270 g mąki bezglutenowej np
    • 130 g mąki ryżowej
    • 70 g mąki kukurydzianej
    • 60 g skrobi ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo

  • 2 kg jabłek
  • 3 białka
  • 40 g pokruszonych orzechów
  • 80-100 g cukru do piany

 

Bezglutenowa szarlotka z orzechami włoskimi – przygotowanie

  1. Wszystkie składniki potrzebne do zrobienia ciasta umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Następnie dzielimy na dwie części w proporcji 1/3 oraz 2/3 i zawijamy w folię. Większą część wkładamy do lodówki na około 50-60 minut, natomiast mniejszą do zamrażalnika.
  2. W tym czasie przygotowujemy jabłka. Myjemy, obieramy ze skórki a następnie albo kroimy w drobną kostkę albo ścieramy na grubych oczkach. Przekładamy na wysoką patelnię lub do dużego rondla, wlewamy około 50 ml wody i prażymy do momentu, aż jabłka będą miękkie a sok wyparuje – zbyt rzadka masa spowoduje, że ciasto będzie wilgotne i bardziej kruche. Pod koniec prażenia jabłka próbujemy i jeśli jest taka potrzeba to słodzimy.
  3. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni, grzanie góra dół.
  4. Schłodzone ciasto rozkładamy na dnie i bokach blachy (boki ok 2 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie widelcem nakłuwamy w kilkunastu miejscach i wkładamy do piekarnika.
  5. Ciasto podpiekamy przez około 15 minut.
  6. Na 5-7 minut przed wyciągnięciem ciasta z piekarnika, schłodzone białka umieszczamy w misie miksera i zaczynamy ubijanie na maksymalnych obrotach. Po około 1-2 minutach dodajemy stopniowo cukier. Pianę ubijamy do momentu, aż będzie sztywna i błyszcząca. U mnie, po dodaniu całego cukru zajmuje to około 3-4 minuty.
  7. Na podpieczonym spodzie rozkładamy pozostałe, pokruszone orzechy włoskie. Następnie na orzechy wykładamy jabłka a na jabłka ubitą pianę. Mniejszą część ciasta ścieramy na grubych oczkach i rozkładamy na wierzchu piany.
  8. Gotowe ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około 50-60 minut.
    Uwaga – po około 20 minutach zajrzyjcie do szarlotki i sprawdźcie, czy wierzch się nie przypieka. Ja, po 25 minutach musiałam wierzch delikatnie przykryć folią aluminiową, gdyż ciasto szybko się przypiekało. Folię ściągnęłam około 10 minut przed końcem pieczenia.
  9. Upieczone ciasto wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Smacznego 🙂

Szarlotka z orzechami włoskimi

2020jabłkakruche ciastoorzechy włoskieszarlotka
2 komentarze 0
Poprzedni post
Ciasto kakaowe bez glutenu laktozy i jajek
następny post
Rustykalna tarta z rabarbarem bez glutenu

Zobacz również

Ciasto z ricottą i rabarbarem

30/05/2023

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

22/05/2023

Tort malinowy z białą czekoladą

15/05/2023

Torcik porzeczkowy z mascarpone

26/04/2023

Babka marmurkowa bez jajek

03/04/2023

Tarta sernikowa a’la mazurek

31/03/2023

Ciasto kakaowe z bananami

23/03/2023

Prosta szarlotka bezglutenowa

16/03/2023

Ciasto drożdżowe bez glutenu, nabiału i jajek

09/03/2023

Tarta bezglutenowa banoffee

07/03/2023

2 komentarze

Justyna 23/04/2020 - 07:17

Wygląda pysznie, ale bez jaja to juz tragedia…

Odpowiedz
Sylwia 23/04/2020 - 13:56

Na blogu znajduje się przepis na szarlotkę bez jajek – https://kuchniabezglutenu.pl/bezglutenowa-szarlotka-bez-jajek/
Dziś wieczorem (lub najpóźniej jutro) dodam również post z rustykalną tartą w dwóch wersjach – z jajkami i bez jajek.
Jeśli chodzi o ciasto kruche bez dodatku jajek, to nie jest ono najgorsze, należy tylko pamiętać, że ciasto musi całkowicie ostygnąć. Ciepłe jest bardzo kruche. Według mnie najlepsze jest następnego dnia, ewentualnie po kilku godzinach, musi leżeć minimum 5-6 godzin.

Odpowiedz

Skomentuj Odrzuć odpowiedź

Zapisz moje dane na przyszłość

O mnie

O mnie

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć. Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce. Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Instagram

Tagi

2019 2020 2021 2022 bez drożdży bez glutenu bez jajek bez laktozy bez nabiału bez owsa biszkopt borówki budyń chleb cynamon czekolada deser drożdże drożdżowe dynia dżem jabłka jogurt jogurt naturalny kakao kremówka kruche ciasto kruszonka maliny mascarpone miód orzechy włoskie owoce pieczywo rabarbar ricotta sernik szybkie ciasto truskawki twaróg tłusty czwartek zakwas śmietana śniadanie święta

Popularne przepisy

  • 1

    Ulubione naleśniki bez glutenu

    09/02/2021
  • 2

    Bezglutenowe ciasto marchewkowe z mascarpone

    07/12/2021
  • 3

    Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału

    08/11/2021
  • 4

    Bezglutenowe kruche ciasto z porzeczką

    13/07/2019
  • 5

    Bezglutenowa tarta z owocami i kruszonką

    12/04/2021
  • 6

    Cynamonki bez glutenu

    05/12/2020
  • 7

    Bezglutenowy piernik z powidłami

    17/12/2019
  • 8

    Kruche ciasto bez glutenu ze śliwkami

    31/08/2022
  • Facebook
  • Instagram

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


wróć na górę
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca