DRUKUJ DRUKUJ

Bezglutenowa tarta mocno jagodowa

Sylwia

Bezglutenowa tarta mocno jagodowa

Kruche ciasto wypełnione sporą ilością jagód z lekkim posmakiem cytryny. Ciasto robi się w miarę szybko i prosto. No chyba, że chcecie stworzyć bardziej wymyślny wierzch, wtedy czasu potrzebujecie trochę więcej. Poniżej napisałam, jak zrobiłam swój, ale równie dobrze możecie zrobić paski, kratkę, albo po prostu pokruszyć pozostałe ciasto i ułożyć na owocach. Bezglutenowa tarta mocno jagodowa z poniższego przepisu jest mało słodka. Jeśli preferujecie ciasta słodkie, dodajcie do ciasta i owoców więcej cukru lub cukru pudru. Według mnie ciasto najlepiej smakuje do dwóch dni. Z ciepłym uważajcie. Choć jest bardzo dobre (wg mnie najlepsze, takie lekko ciepłe) to jest bardzo kruche.

Przy doborze mąk pamiętajcie, że mąka kukurydziana dodaje kruchości, więc ciasto z nią będzie delikatniejsze niż z mąką owsianą. 

 

Bezglutenowa tarta mocno jagodowa

Składniki na blachę o średnicy 25-26 cm

CIASTO

  • 1 jajko
  • 200 g zimnego masła
  • 290 g mąki np
    • 70 g tapioki
    • 80 g mąki owsianej lub kukurydzianej (albo mix jednej i drugiej)
    • 140 g mąki ryżowej
  • 70 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

ŚRODEK

  • 700 g świeżych jagód
  • skórka z jednej cytryny
  • 35-40 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru

DODATKOWO

  • jajko do posmarowania

 

Bezglutenowa tarta mocno jagodowa – przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Masło polecam pokroić na mniejsze kawałki. Po wymieszaniu ciasto będzie bardzo klejące, dlatego polecam robić to za pomocą miksera.
  2. Wymieszane ciasto zbieramy szpatułką i przekładamy do woreczka, który następnie wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
  3. W tym czasie szykujemy jagody – obieramy, myjemy i pozostawiamy do wyschnięcia (ewentualnie delikatnie osuszamy).
  4. Większą część zimnego ciasta wykładamy na dno i boki blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub porządnie wysmarowanej masłem. Pozostałą część ciasta chowamy do lodówki lub zamrażalki.
  5. Do jagód dodajemy startą skórkę z cytryny, mąkę, cukier i delikatnie mieszamy. Następnie owoce przekładamy na blachę, wyrównujemy.
  6. WIERZCH JAK U MNIE – schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 2-3 milimetry. Wałkując, należy często podsypywać mąką (polecam skrobię), gdyż ciasto ma tendencje do przyklejania się.  Wałkować polecam na kawałku papieru do pieczenia. Kiedy czujecie, że ciasto robi się miękkie i ciepłe, wraz z papierem wkładacie do zamrażalnika na 2-3 minuty. Po tym czasie wyciągacie i kończycie wałkować. Z placka wycinamy koło o średnicy Waszej blachy – polecam położyć formę na cieście i wyciąć nożykiem kształt. Na koniec wycinamy koła, żeby powstały dziury jak w serze 🙂 Następnie placek delikatnie układamy na jagodach.
  7. Pozostałe ciasto można równie dobrze „porwać” na mniejsze kawałki, spłaszczyć w dłoni i poukładać na owocach.
  8. Wierzch ciasta opcjonalnie smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  9. Pieczemy około 45 – 50 minut w temperaturze 180 stopni grzanie góra dół.
  10. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego 🙂

 

Bezglutenowa tarta mocno jagodowa

Bezglutenowa tarta mocno jagodowa

Bezglutenowa tarta mocno jagodowa

Bezglutenowa tarta mocno jagodowa

Zobacz również

Skomentuj