Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca

@2022 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

DRUKUJ DRUKUJ
Ciasta z owocamiCiastoKruche i tarty

Bezglutenowa tarta mocno jagodowa

Sylwia 23/07/2021
Sylwia 23/07/2021

Bezglutenowa tarta mocno jagodowa

Kruche ciasto wypełnione sporą ilością jagód z lekkim posmakiem cytryny. Ciasto robi się w miarę szybko i prosto. No chyba, że chcecie stworzyć bardziej wymyślny wierzch, wtedy czasu potrzebujecie trochę więcej. Poniżej napisałam, jak zrobiłam swój, ale równie dobrze możecie zrobić paski, kratkę, albo po prostu pokruszyć pozostałe ciasto i ułożyć na owocach. Bezglutenowa tarta mocno jagodowa z poniższego przepisu jest mało słodka. Jeśli preferujecie ciasta słodkie, dodajcie do ciasta i owoców więcej cukru lub cukru pudru. Według mnie ciasto najlepiej smakuje do dwóch dni. Z ciepłym uważajcie. Choć jest bardzo dobre (wg mnie najlepsze, takie lekko ciepłe) to jest bardzo kruche.

Przy doborze mąk pamiętajcie, że mąka kukurydziana dodaje kruchości, więc ciasto z nią będzie delikatniejsze niż z mąką owsianą. 

 

Bezglutenowa tarta mocno jagodowa

Składniki na blachę o średnicy 25-26 cm

CIASTO

  • 1 jajko
  • 200 g zimnego masła
  • 290 g mąki np
    • 70 g tapioki
    • 80 g mąki owsianej lub kukurydzianej (albo mix jednej i drugiej)
    • 140 g mąki ryżowej
  • 70 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

ŚRODEK

  • 700 g świeżych jagód
  • skórka z jednej cytryny
  • 35-40 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru

DODATKOWO

  • jajko do posmarowania

 

Bezglutenowa tarta mocno jagodowa – przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Masło polecam pokroić na mniejsze kawałki. Po wymieszaniu ciasto będzie bardzo klejące, dlatego polecam robić to za pomocą miksera.
  2. Wymieszane ciasto zbieramy szpatułką i przekładamy do woreczka, który następnie wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
  3. W tym czasie szykujemy jagody – obieramy, myjemy i pozostawiamy do wyschnięcia (ewentualnie delikatnie osuszamy).
  4. Większą część zimnego ciasta wykładamy na dno i boki blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub porządnie wysmarowanej masłem. Pozostałą część ciasta chowamy do lodówki lub zamrażalki.
  5. Do jagód dodajemy startą skórkę z cytryny, mąkę, cukier i delikatnie mieszamy. Następnie owoce przekładamy na blachę, wyrównujemy.
  6. WIERZCH JAK U MNIE – schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 2-3 milimetry. Wałkując, należy często podsypywać mąką (polecam skrobię), gdyż ciasto ma tendencje do przyklejania się.  Wałkować polecam na kawałku papieru do pieczenia. Kiedy czujecie, że ciasto robi się miękkie i ciepłe, wraz z papierem wkładacie do zamrażalnika na 2-3 minuty. Po tym czasie wyciągacie i kończycie wałkować. Z placka wycinamy koło o średnicy Waszej blachy – polecam położyć formę na cieście i wyciąć nożykiem kształt. Na koniec wycinamy koła, żeby powstały dziury jak w serze 🙂 Następnie placek delikatnie układamy na jagodach.
  7. Pozostałe ciasto można równie dobrze „porwać” na mniejsze kawałki, spłaszczyć w dłoni i poukładać na owocach.
  8. Wierzch ciasta opcjonalnie smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  9. Pieczemy około 45 – 50 minut w temperaturze 180 stopni grzanie góra dół.
  10. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego 🙂

 

Bezglutenowa tarta mocno jagodowa

Bezglutenowa tarta mocno jagodowa

Bezglutenowa tarta mocno jagodowa

Bezglutenowa tarta mocno jagodowa

2021jagodykruche
0 komentarzy 0
Poprzedni post
Bezglutenowe ciasteczka budyniowe
następny post
Bezglutenowe ciasto z jagodami

Zobacz również

Ciasto z ricottą i rabarbarem

30/05/2023

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

22/05/2023

Tort malinowy z białą czekoladą

15/05/2023

Torcik porzeczkowy z mascarpone

26/04/2023

Babka marmurkowa bez jajek

03/04/2023

Tarta sernikowa a’la mazurek

31/03/2023

Ciasto kakaowe z bananami

23/03/2023

Prosta szarlotka bezglutenowa

16/03/2023

Ciasto drożdżowe bez glutenu, nabiału i jajek

09/03/2023

Tarta bezglutenowa banoffee

07/03/2023

Skomentuj Odrzuć odpowiedź

Zapisz moje dane na przyszłość

O mnie

O mnie

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć. Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce. Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Instagram

Tagi

2019 2020 2021 2022 bez drożdży bez glutenu bez jajek bez laktozy bez nabiału bez owsa biszkopt borówki budyń chleb cynamon czekolada deser drożdże drożdżowe dynia dżem jabłka jogurt jogurt naturalny kakao kremówka kruche ciasto kruszonka maliny mascarpone miód orzechy włoskie owoce pieczywo rabarbar ricotta sernik szybkie ciasto truskawki twaróg tłusty czwartek zakwas śmietana śniadanie święta

Popularne przepisy

  • 1

    Ulubione naleśniki bez glutenu

    09/02/2021
  • 2

    Bezglutenowe ciasto marchewkowe z mascarpone

    07/12/2021
  • 3

    Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału

    08/11/2021
  • 4

    Bezglutenowe kruche ciasto z porzeczką

    13/07/2019
  • 5

    Bezglutenowa tarta z owocami i kruszonką

    12/04/2021
  • 6

    Cynamonki bez glutenu

    05/12/2020
  • 7

    Bezglutenowy piernik z powidłami

    17/12/2019
  • 8

    Kruche ciasto bez glutenu ze śliwkami

    31/08/2022
  • Facebook
  • Instagram

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


wróć na górę
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca