Bezglutenowa tarta mocno jagodowa
Kruche ciasto wypełnione sporą ilością jagód z lekkim posmakiem cytryny. Ciasto robi się w miarę szybko i prosto. No chyba, że chcecie stworzyć bardziej wymyślny wierzch, wtedy czasu potrzebujecie trochę więcej. Poniżej napisałam, jak zrobiłam swój, ale równie dobrze możecie zrobić paski, kratkę, albo po prostu pokruszyć pozostałe ciasto i ułożyć na owocach. Bezglutenowa tarta mocno jagodowa z poniższego przepisu jest mało słodka. Jeśli preferujecie ciasta słodkie, dodajcie do ciasta i owoców więcej cukru lub cukru pudru. Według mnie ciasto najlepiej smakuje do dwóch dni. Z ciepłym uważajcie. Choć jest bardzo dobre (wg mnie najlepsze, takie lekko ciepłe) to jest bardzo kruche.
Przy doborze mąk pamiętajcie, że mąka kukurydziana dodaje kruchości, więc ciasto z nią będzie delikatniejsze niż z mąką owsianą.
Bezglutenowa tarta mocno jagodowa
Składniki na blachę o średnicy 25-26 cm
CIASTO
- 1 jajko
- 200 g zimnego masła
- 290 g mąki np
- 70 g tapioki
- 80 g mąki owsianej lub kukurydzianej (albo mix jednej i drugiej)
- 140 g mąki ryżowej
- 70 g drobnego cukru lub cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
ŚRODEK
- 700 g świeżych jagód
- skórka z jednej cytryny
- 35-40 g skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru
DODATKOWO
- jajko do posmarowania
Bezglutenowa tarta mocno jagodowa – przygotowanie
- Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Masło polecam pokroić na mniejsze kawałki. Po wymieszaniu ciasto będzie bardzo klejące, dlatego polecam robić to za pomocą miksera.
- Wymieszane ciasto zbieramy szpatułką i przekładamy do woreczka, który następnie wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
- W tym czasie szykujemy jagody – obieramy, myjemy i pozostawiamy do wyschnięcia (ewentualnie delikatnie osuszamy).
- Większą część zimnego ciasta wykładamy na dno i boki blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub porządnie wysmarowanej masłem. Pozostałą część ciasta chowamy do lodówki lub zamrażalki.
- Do jagód dodajemy startą skórkę z cytryny, mąkę, cukier i delikatnie mieszamy. Następnie owoce przekładamy na blachę, wyrównujemy.
- WIERZCH JAK U MNIE – schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 2-3 milimetry. Wałkując, należy często podsypywać mąką (polecam skrobię), gdyż ciasto ma tendencje do przyklejania się. Wałkować polecam na kawałku papieru do pieczenia. Kiedy czujecie, że ciasto robi się miękkie i ciepłe, wraz z papierem wkładacie do zamrażalnika na 2-3 minuty. Po tym czasie wyciągacie i kończycie wałkować. Z placka wycinamy koło o średnicy Waszej blachy – polecam położyć formę na cieście i wyciąć nożykiem kształt. Na koniec wycinamy koła, żeby powstały dziury jak w serze 🙂 Następnie placek delikatnie układamy na jagodach.
- Pozostałe ciasto można równie dobrze “porwać” na mniejsze kawałki, spłaszczyć w dłoni i poukładać na owocach.
- Wierzch ciasta opcjonalnie smarujemy roztrzepanym jajkiem.
- Pieczemy około 45 – 50 minut w temperaturze 180 stopni grzanie góra dół.
- Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego 🙂