• Czego używam w mojej kuchni
  • Kontakt
  • O mnie i o blogu
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasta
    • Babki
    • Bez jajek
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Serniki
    • Tłusty czwartek
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
  • Śniadanie
    • Pancakes
    • Pasta kanapkowa
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Curry
    • Pizza
    • Kasze i ryż
    • Na słodko
    • Makarony
    • Mięso
    • Tarty na słono
    • Zupy kremy
  • Przekąska
  • Dodatki
  • Sałatki
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
DRUKUJ DRUKUJ
Ciasta z owocami, Ciasto, Kruche i tarty  /  23/07/2021

Bezglutenowa tarta mocno jagodowa

by Sylwia
Bezglutenowa tarta mocno jagodowa

Bezglutenowa tarta mocno jagodowa

Kruche ciasto wypełnione sporą ilością jagód z lekkim posmakiem cytryny. Ciasto robi się w miarę szybko i prosto. No chyba, że chcecie stworzyć bardziej wymyślny wierzch, wtedy czasu potrzebujecie trochę więcej. Poniżej napisałam, jak zrobiłam swój, ale równie dobrze możecie zrobić paski, kratkę, albo po prostu pokruszyć pozostałe ciasto i ułożyć na owocach.

Tarta z poniższego przepisu jest mało słodka. Jeśli preferujecie ciasta słodkie, dodajcie do ciasta i owoców więcej cukru lub cukru pudru. Według mnie ciasto najlepiej smakuje do dwóch dni. Z ciepłym uważajcie. Choć jest bardzo dobre (wg mnie najlepsze, takie lekko ciepłe) to jest bardzo kruche.

Przy doborze mąk pamiętajcie, że mąka kukurydziana dodaje kruchości, więc ciasto z nią będzie delikatniejsze niż z mąką owsianą. 

 

Bezglutenowa tarta mocno jagodowa – składniki i przygotowanie

Składniki na blachę o średnicy 25-26 cm

CIASTO

  • 1 jajko
  • 200 g zimnego masła
  • 290 g mąki np
    • 70 g tapioki
    • 80 g mąki owsianej lub kukurydzianej (albo mix jednej i drugiej)
    • 140 g mąki ryżowej
  • 70 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

ŚRODEK

  • 700 g świeżych jagód
  • skórka z jednej cytryny
  • 35-40 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru

DODATKOWO

  • jajko do posmarowania

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Masło polecam pokroić na mniejsze kawałki. Po wymieszaniu ciasto będzie bardzo klejące, dlatego polecam robić to za pomocą miksera.
  2. Wymieszane ciasto zbieramy szpatułką i przekładamy do woreczka, który następnie wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
  3. W tym czasie szykujemy jagody – obieramy, myjemy i pozostawiamy do wyschnięcia (ewentualnie delikatnie osuszamy).
  4. Większą część zimnego ciasta wykładamy na dno i boki blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub porządnie wysmarowanej masłem. Pozostałą część ciasta chowamy do lodówki lub zamrażalki.
  5. Do jagód dodajemy startą skórkę z cytryny, mąkę, cukier i delikatnie mieszamy. Następnie owoce przekładamy na blachę, wyrównujemy.
  6. WIERZCH JAK U MNIE – schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 2-3 milimetry. Wałkując, należy często podsypywać mąką (polecam skrobię), gdyż ciasto ma tendencje do przyklejania się.  Wałkować polecam na kawałku papieru do pieczenia. Kiedy czujecie, że ciasto robi się miękkie i ciepłe, wraz z papierem wkładacie do zamrażalnika na 2-3 minuty. Po tym czasie wyciągacie i kończycie wałkować. Z placka wycinamy koło o średnicy Waszej blachy – polecam położyć formę na cieście i wyciąć nożykiem kształt. Na koniec wycinamy koła, żeby powstały dziury jak w serze 🙂 Następnie placek delikatnie układamy na jagodach.
  7. Pozostałe ciasto można równie dobrze „porwać” na mniejsze kawałki, spłaszczyć w dłoni i poukładać na owocach.
  8. Wierzch ciasta opcjonalnie smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  9. Pieczemy około 45 – 50 minut w temperaturze 180 stopni grzanie góra dół.
  10. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego 🙂

 

Bezglutenowa tarta mocno jagodowa

Polub i zasubskrybuj:
fb-share-icon
fb-share-icon

Tags

  • bez glutenu
  • jagody
  • kruche

Nawigacja wpisu

Bezglutenowe ciasteczka budyniowe
Bezglutenowe ciasto z jagodami

Podziel się swoim komentarzem Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć.

Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce.

Mam nadzieję, że moje przepisy  przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Czytaj więcej…

szukaj na blogu

Instagram

View on Instagram

Tagi

  • bez drożdży
  • bez glutenu
  • bez jajek
  • bez laktozy
  • bez nabiału
  • bez owsa
  • biszkopt
  • borówki
  • budyń
  • chleb
  • ciasto
  • cukinia
  • curry
  • cynamon
  • czekolada
  • deser
  • drożdżowe
  • dynia
  • gofry
  • jabłka
  • jogurt
  • jogurt naturalny
  • kakao
  • kremówka
  • kruche ciasto
  • kruszonka
  • kurczak
  • marchew
  • mascarpone
  • miód
  • mleczko kokosowe
  • orzechy włoskie
  • owoce
  • pieczywo
  • rabarbar
  • ricotta
  • serek homogenizowany
  • szybkie ciasto
  • szybki obiad
  • truskawki
  • twaróg
  • tłusty czwartek
  • zakwas
  • śniadanie
  • święta

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org

Tutaj jestem

Przepisy kulinarne
przepisy kulinarne
  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram