Bezglutenowa tarta z budyniem i porzeczką
Kruche ciasto z budyniem waniliowym lub śmietankowym, porzeczkami i bezą. Pomysł na to ciasto zaczerpnęłam z bloga Kwestia Smaku, pozmieniałam tylko składniki, aby było bezglutenowe. Bezglutenowa tarta z budyniem i porzeczką wyszła bardzo dobra, aczkolwiek według mnie trochę za dużo było w niej owoców, dlatego w składnikach ich ilość podałam mniejszą.
Po upieczeniu tartę warto pozostawić do całkowitego ostygnięcia, ponieważ ciepłe ciasto jest kruche a budyń rzadszy. Ja, tartę upiekłam wieczorem i pozostawiłam do ostygnięcia przez noc. Następnego dnia po degustacji, resztę ciasta schowałam do lodówki i tak przechowywałam je do końca. Minusem trzymania ciasta w lodówce jest to, iż beza staje się miękka, więc nie jest tak chrupka jak na początku.
Bezglutenowa tarta z budyniem i porzeczką
Składniki na blachę o średnicy 26 cm
Ciasto
- 2 żółtka
- 120 g zimnego masła
- 180 g mąki bezglutenowej np
- 90 g mąki ryżowej
- 40 g tapioki
- 50 g mąki owsianej bez glutenu
- 50 g cukru
Budyń
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
- 700 g mleka
- 3 łyżki cukru (ok 50 g)
- 1 żółtko
Owoce
- 300-500 g porzeczek (polecam mniejszą ilość, czyli ok 300g)
- 30 g skrobi (podana ilość do ok 300 g porzeczek, zwiększyć jeśli owoców będzie więcej)
Beza
- 3 białka (2 z ciasta i 1 z budyniu)
- 0,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 100 g cukru
Bezglutenowa tarta z budyniem i porzeczką – przygotowanie
- Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Nie polecam zagniatać rękami, gdyż ciasto po wymieszaniu jest bardzo klejące. Wymieszane ciasto zgarniamy w kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lokówki na minimum godzinę.
- W tym czasie myjemy i obieramy owoce, pozostawiamy aby wyschły.
- Schłodzone ciasto rozkładamy na dnie i bokach (ok 2 cm) blachy wyłożonej papierem do pieczenia (nie polecam tylko smarować masłem, gdyż ciasto się przykleja). Piekarnik ustawiamy na 180 stopni, grzanie góra dół. Ciasto z blachą wkładamy do lodówki na czas nagrzewania się piekarnika. Kiedy piekarnik się nagrzeje, podpiekamy spół przez 20 minut. Nie martwcie się jeśli boki ciasta lekko się zsuną, u mnie również tak się stało 😉
- Kiedy ciasto jest w piekarniku przygotowujemy budyń. Do garnka wlewamy 500 g mleka i zaczynamy podgrzewać. Do pozostałych 200 g mleka dodajemy budynie, cukier oraz żółtko. Wszystko dokładnie mieszamy, aby nie było grudek proszku i jajka. Całość wlewamy do ciepłego/gorącego mleka i mieszamy do czasu, aż budyń się zagotuje. Gotujemy na małym ogniu 1 minutę. Ugotowany przykrywamy pokrywką lub folią.
- Do porzeczek dodajemy skrobię i delikatnie mieszamy.
- Białka umieszczamy w misce miksera i zaczynamy ubijać. Po chwili dodajemy cukier i ubijamy do momentu uzyskania gładkiej, błyszczącej piany. Na koniec dodajemy skrobię i krótko mieszamy.
- Na podpieczony spód wylewamy budyń, wyrównujemy. Następnie układamy owoce a na koniec bezę.
- Piekarnik ustawiamy na 170 stopni grzanie góra dół i pieczemy 25 minut. Następnie ponownie zmniejszamy temperaturę do 70 stopni z termoobiegiem i pieczemy jeszcze 20 minut.
- Upieczone pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego 🙂
6 komentarzy
Czy tylko mi za kazdym razem bezglutenowe ciasto wychodzi jak piasek po upieczeniu? Czy to normalne? Jeżeli nie to będę wdzieczna za jakieś porady 😉
Chodzi o wszystkie ciasta czy kruche tarty? “Jak piasek” czyli za bardzo kruche czy mąka jest zbyt mocno wyczuwalna? Bo ogólnie ciasta bezglutenowe różnią się w smaku i konsystencji od pszennych, ale czy aż tak bardzo? Wg mnie nie. Nieraz robiłam tarty czy inne ciasta dla osób, które nie są na diecie bg i nawet nie poczuli, że jedzą ciasto bg 🙂
Dużo zależy od mąk. Nieraz sama się przekonałam, że mąka mące nie jest równa. Wystarczy, że mąka ryżowa będzie grubo zmielona i ciasto będzie “chrupać” pod zębami 🙁
A próbowałaś piec na gotowych miksach? Wiem, że wiele osób na nich woli przygotowywać wypieki, ponieważ mieszanki te mają w sobie zagęszczacz, który uelastycznia i bardziej “skleja” ciasto.
Pozdrawiam
Dzień dobry, nie mam w domu tapioki, ani mąki owsianej. Czym mogę je zastąpić i w jakich ilościach? Dziękuję!
Dzień dobry,
Tapiokę można zastąpić inną skrobią np. ziemniaczaną, kukurydzianą w takiej samej ilości.
Zamiast mąki owsianej można dodać:
– jaglaną (lubi być gorzkawa, wiec polecam dodać tylko sprawdzone),
– kukurydzianą (spowoduje, że ciasto będzie bardziej kruche, więc uważać przy krojeniu),
– gryczaną (będzie wyczuwalna w smaku, wiec dla osób którym smak kaszy gryczanej nie przeszkadza)
Ilość mąki będzie albo taka sama jak przy owsianej albo odrobinę większa – dosłownie 10 gramów więcej.
Pozdrawiam
Dzień Dobry.
Ta tarta wyglada smakowicie ale nie mam porzeczek. jakie inne owoce by też pasowały?
Dziękuję
Dzień dobry,
Według mnie do tarty będą pasowały lekko kwaśne owoce czyli np maliny, jeżyna, agrest (choć on ma skórkę dosyć twardą).
Pozdrawiam