DRUKUJ DRUKUJ

Bezglutenowa tarta z budyniem i porzeczką

Sylwia

Bezglutenowa tarta z budyniem i porzeczką

Kruche ciasto z budyniem waniliowym lub śmietankowym, porzeczkami i bezą. Pomysł na to ciasto zaczerpnęłam z bloga Kwestia Smaku, pozmieniałam tylko składniki, aby było bezglutenowe. Bezglutenowa tarta z budyniem i porzeczką wyszła bardzo dobra, aczkolwiek według mnie trochę za dużo było w niej owoców, dlatego w składnikach ich ilość podałam mniejszą.

Po upieczeniu tartę warto pozostawić do całkowitego ostygnięcia, ponieważ ciepłe ciasto jest kruche a budyń rzadszy. Ja, tartę upiekłam wieczorem i pozostawiłam do ostygnięcia przez noc. Następnego dnia po degustacji, resztę ciasta schowałam do lodówki i tak przechowywałam je do końca. Minusem trzymania ciasta w lodówce jest to, iż beza staje się miękka, więc nie jest tak chrupka jak na początku.

 

Bezglutenowa tarta z budyniem i porzeczką

Składniki na blachę o średnicy 26 cm

Ciasto

  • 2 żółtka
  • 120 g zimnego masła
  • 180 g mąki bezglutenowej np
    • 90 g mąki ryżowej
    • 40 g tapioki
    • 50 g mąki owsianej bez glutenu
  • 50 g cukru

Budyń

  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
  • 700 g mleka
  • 3 łyżki cukru (ok 50 g)
  • 1 żółtko

Owoce

  • 300-500 g porzeczek (polecam mniejszą ilość, czyli ok 300g)
  • 30 g skrobi (podana ilość do ok 300 g porzeczek, zwiększyć jeśli owoców będzie więcej)

Beza

  • 3 białka (2 z ciasta i 1 z budyniu)
  • 0,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 100 g cukru

 

Bezglutenowa tarta z budyniem i porzeczką – przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Nie polecam zagniatać rękami, gdyż ciasto po wymieszaniu jest bardzo klejące. Wymieszane ciasto zgarniamy w kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lokówki na minimum godzinę.
  2. W tym czasie myjemy i obieramy owoce, pozostawiamy aby wyschły.
  3. Schłodzone ciasto rozkładamy na dnie i bokach (ok 2 cm) blachy wyłożonej papierem do pieczenia (nie polecam tylko smarować masłem, gdyż ciasto się przykleja). Piekarnik ustawiamy na 180 stopni, grzanie góra dół. Ciasto z blachą wkładamy do lodówki na czas nagrzewania się piekarnika. Kiedy piekarnik się nagrzeje, podpiekamy spół przez 20 minut. Nie martwcie się jeśli boki ciasta lekko się zsuną, u mnie również tak się stało 😉
  4. Kiedy ciasto jest w piekarniku przygotowujemy budyń. Do garnka wlewamy 500 g mleka i zaczynamy podgrzewać. Do pozostałych 200 g mleka dodajemy budynie, cukier oraz żółtko. Wszystko dokładnie mieszamy, aby nie było grudek proszku i jajka. Całość wlewamy do ciepłego/gorącego mleka i mieszamy do czasu, aż budyń się zagotuje. Gotujemy na małym ogniu 1 minutę. Ugotowany przykrywamy pokrywką lub folią.
  5. Do porzeczek dodajemy skrobię i delikatnie mieszamy.
  6. Białka umieszczamy w misce miksera i zaczynamy ubijać. Po chwili dodajemy cukier i ubijamy do momentu uzyskania gładkiej, błyszczącej piany. Na koniec dodajemy skrobię i krótko mieszamy.
  7. Na podpieczony spód wylewamy budyń, wyrównujemy. Następnie układamy owoce a na koniec bezę.
  8. Piekarnik ustawiamy na 170 stopni grzanie góra dół i pieczemy 25 minut. Następnie ponownie zmniejszamy temperaturę do 70 stopni z termoobiegiem i pieczemy jeszcze 20 minut.
  9. Upieczone pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego 🙂

 

Bezglutenowa tarta z budyniem i porzeczką

Zobacz również

6 komentarzy

Marta 06/11/2021 - 17:59

Czy tylko mi za kazdym razem bezglutenowe ciasto wychodzi jak piasek po upieczeniu? Czy to normalne? Jeżeli nie to będę wdzieczna za jakieś porady 😉

Odpowiedz
Sylwia 07/11/2021 - 08:35

Chodzi o wszystkie ciasta czy kruche tarty? „Jak piasek” czyli za bardzo kruche czy mąka jest zbyt mocno wyczuwalna? Bo ogólnie ciasta bezglutenowe różnią się w smaku i konsystencji od pszennych, ale czy aż tak bardzo? Wg mnie nie. Nieraz robiłam tarty czy inne ciasta dla osób, które nie są na diecie bg i nawet nie poczuli, że jedzą ciasto bg 🙂
Dużo zależy od mąk. Nieraz sama się przekonałam, że mąka mące nie jest równa. Wystarczy, że mąka ryżowa będzie grubo zmielona i ciasto będzie „chrupać” pod zębami 🙁
A próbowałaś piec na gotowych miksach? Wiem, że wiele osób na nich woli przygotowywać wypieki, ponieważ mieszanki te mają w sobie zagęszczacz, który uelastycznia i bardziej „skleja” ciasto.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Marta 07/10/2021 - 17:32

Dzień dobry, nie mam w domu tapioki, ani mąki owsianej. Czym mogę je zastąpić i w jakich ilościach? Dziękuję!

Odpowiedz
Sylwia 07/10/2021 - 21:10

Dzień dobry,

Tapiokę można zastąpić inną skrobią np. ziemniaczaną, kukurydzianą w takiej samej ilości.
Zamiast mąki owsianej można dodać:
– jaglaną (lubi być gorzkawa, wiec polecam dodać tylko sprawdzone),
– kukurydzianą (spowoduje, że ciasto będzie bardziej kruche, więc uważać przy krojeniu),
– gryczaną (będzie wyczuwalna w smaku, wiec dla osób którym smak kaszy gryczanej nie przeszkadza)
Ilość mąki będzie albo taka sama jak przy owsianej albo odrobinę większa – dosłownie 10 gramów więcej.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Edyta 28/08/2021 - 13:03

Dzień Dobry.

Ta tarta wyglada smakowicie ale nie mam porzeczek. jakie inne owoce by też pasowały?

Dziękuję

Odpowiedz
Sylwia 28/08/2021 - 13:51

Dzień dobry,

Według mnie do tarty będą pasowały lekko kwaśne owoce czyli np maliny, jeżyna, agrest (choć on ma skórkę dosyć twardą).

Pozdrawiam

Odpowiedz

Skomentuj