5,7K
Bezglutenowa tarta z kurkami i orzechami włoskimi
To kolejna propozycja na bezglutenowy obiad lub ciepłą kolację. Jeśli lubicie kurki to gwarantuje, iż danie to przypadnie Wam go gustu. Ciasto jest bardzo kruche, delikatne a połączenie kurek, orzechów włoskich i tymianku według mnie rewelacyjne. Składniki, które wykorzystałam do zrobienia kruchego ciasta są takie same jak w tarcie ze szparagami. Tym razem nie chciałam eksperymentować z nowymi składnikami, gdyż ciasto to za bardzo mi posmakowało. Bezglutenowa tarta z kurkami i orzechami może być przechowywana przez kilka dni w lodówce a następnie odgrzana np w kuchence mikrofalowej.
Bezglutenowa tarta z kurkami i orzechami włoskimi
Składniki na formę 26cm
CIASTO
- 100 g zimnego masła
- 190 g mąki bezglutenowej np
- 70 g mąki owsianej bez glutenu
- 50 g mąki ryżowej
- 40 g mąki kukurydzianej
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- 1 jajko
NADZIENIE
- 350 g kurek
- 3 jajka
- 120 g jogurtu naturalnego
- 300 g śmietanki kremówki 30%
- 1 duża cebula
- 50 g orzechów włoskich
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól, pieprz według uznania
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do woreczka i włożyć do lodówki na około 60-90 minut.
- Grzyby oczyścić z większych kawałków ziemni i liści. Aby pozbyć się drobniejszych zabrudzeń, należy grzyby zalać gorącą wodą, delikatnie pomieszać i odstawić na około godzinę. Po tym czasie przemieszać kurki ponownie (najlepiej ręką) i pod bieżącą wodą usunąć ewentualne pozostałości.
- Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło klarowane. Dodać cebulę i smażyć 2-3 minuty. Po tym czasie dodać grzyby i smażyć jeszcze 10 minut. Następnie odstawić do lekkiego ostygnięcia.
- W misce wymieszać kremówkę, jogurt, jajka, pokruszone orzechy i przyprawy. Następnie dodać grzyby z cebulką i wszystko dokładnie wymieszać.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni, grzanie góra dół. Formę na tartę wysmarować masłem a następnie rozłożyć na niej zimne ciasto. Nakłuć w kilku miejscach widelcem, przykryć folią aluminiową, obciążyć np suchą fasolą i włożyć do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie ściągnąć obciążenie wraz z folią i wlać nadzienie. Ponownie włożyć do piekarnika i piec ok 25-30 minut.
- Gotową tartę wyciągnąć z piekarnika i odstawić na około 5 minut.
Smacznego 🙂