Bezglutenowa tarta z mascarpone i owocami
Kruche ciasto przełożone dżemem (u mnie morelowym) kremem śmietanowym i udekorowane świeżymi owocami. U mnie były to borówki, maliny i truskawki, ale mogą być inne owoce takie jak porzeczki, jeżyny, morele… Najważniejsze, żeby były świeże. Dżem najlepiej, żeby był lekko kwaśny i gładki. Bezglutenowa tarta z mascarpone i owocami może zostać podawać zaraz po przygotowaniu, aczkolwiek według mnie ciasto najlepsze jest następnego dnia. Ponieważ tartę należy przechowywać w lodówce, proponuje wyciągnąć ją z lodówki na 15-30 minut przed podaniem. Nie będzie tak zimna i łatwiej będzie ją ukroić.
Bezglutenowa tarta z mascarpone i owocami
Składniki na formę 26 cm
Ciasto
- 1 jajko
- 100 g ziemnego masła
- 180 g mąki bezglutenowej np
- 90 g ryżowej
- 40 g tapioki
- 50 g owsianej
- 50 g drobnego cukru
Krem
- 200 g schodzonej śmietanki kremówki
- 100 -120 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 śmietanfix (opcjonalnie)
Dodatkowo
- 100 g kwaśnego dżemu (u mnie domowej roboty morelowy)
- owoce na wierzch np maliny, borówki, truskawki, porzeczka…
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Nie polecam zagniatać rękami, gdyż ciasto po wymieszaniu jest klejące. Wymieszane ciasto zgarniamy w kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lokówki na minimum godzinę.
- Schłodzone ciasto rozkładamy na dnie i bokach (ok 2 cm) blachy wyłożonej papierem do pieczenia (nie polecam tylko smarować masłem, gdyż ciasto się przykleja). Piekarnik ustawiamy na 190 stopni, grzanie góra dół. Ciasto z blachą wkładamy do lodówki na czas nagrzewania się piekarnika. Kiedy piekarnik się nagrzeje, ciasto przykrywamy folią aluminiową i odciążamy np suchą fasolą.
- Pieczemy 15 minut a następnie delikatnie ściągamy folię z obciążeniem, zmniejszamy temperaturę na 180 stopni grzanie góra dół i pieczemy jeszcze 15-20 minut, do uzyskania złotego koloru.
- Upieczone odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, najlepiej na kilka godzin, gdyż ciepłe jest bardzo kruche.
- Na spodzie zimnego ciasta rozkładamy dżem.
- Do misy miksera wlewamy kremówkę i zaczynamy ubijać. Po chwili dodajemy śmietanfix, cukier puder i ubijamy do momentu uzyskania bitej śmietany (uwaga, żeby nie zważyć kremówki). Następnie dodajemy serek mascarpone i krótko mieszamy, tylko do połączenia się składników.
- Gotowy krem rozkładamy na dżemie. Polecam przekładać go na tartę łyżeczka po łyżeczce a następnie delikatnie rozsmarowywać łyżeczką, żeby śmietanka nie wymieszała Wam się z dżemem.
- Na wierzchu układamy świeże owoce. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Smacznego 🙂
6 komentarzy
Czy zamiast tapioki można użyć maki ziemniaczanej?
Witam,
Tak można dodać skrobię ziemniaczaną. Ciasto z nią może być bardziej kruche, dlatego po upieczeniu proszę nie wyciągać go z blachy. Najlepiej wystudzić na blaszce, przełożyć dżemem, masą i włożyć do lodówki wraz z formą. Schłodzona będzie twardsza, więc nie powinna się tak bardzo kruszyć.
Pozdrawiam
Świetne ciasto kruche! Dziękuję 🙂
Super, cieszę się, że ciasto smakowało 🙂 I dziękuje za pozostawienie komentarza 🙂
Pozdrawiam
Sylwia
Świetny przepis na ciasto kruche! Wykorzystałam do innej kompozycji smakowej i samo ciasto już jest pyszne 🙂
Bardzo dziękuje za opinię 🙂 cieszę się, że smakowało 🙂
Pozdrawiam