7,3K
Bezglutenowa tarta z mascarpone i owocami
Kruche ciasto przełożone dżemem (u mnie morelowym) kremem śmietanowym i udekorowane świeżymi owocami. U mnie były to borówki, maliny i truskawki, ale mogą być inne owoce takie jak porzeczki, jeżyny, morele… Najważniejsze, żeby były świeże. Dżem najlepiej, żeby był lekko kwaśny i gładki. Bezglutenowa tarta z mascarpone i owocami może zostać podawać zaraz po przygotowaniu, aczkolwiek według mnie ciasto najlepsze jest następnego dnia. Ponieważ tartę należy przechowywać w lodówce, proponuje wyciągnąć ją z lodówki na 15-30 minut przed podaniem. Nie będzie tak zimna i łatwiej będzie ją ukroić.
Bezglutenowa tarta z mascarpone i owocami
Składniki na formę 26 cm
Ciasto
- 1 jajko
- 100 g ziemnego masła
- 180 g mąki bezglutenowej np
- 90 g ryżowej
- 40 g tapioki
- 50 g owsianej
- 50 g drobnego cukru
Krem
- 200 g schodzonej śmietanki kremówki
- 100 -120 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 śmietanfix (opcjonalnie)
Dodatkowo
- 100 g kwaśnego dżemu (u mnie domowej roboty morelowy)
- owoce na wierzch np maliny, borówki, truskawki, porzeczka…
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Nie polecam zagniatać rękami, gdyż ciasto po wymieszaniu jest klejące. Wymieszane ciasto zgarniamy w kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lokówki na minimum godzinę.
- Schłodzone ciasto rozkładamy na dnie i bokach (ok 2 cm) blachy wyłożonej papierem do pieczenia (nie polecam tylko smarować masłem, gdyż ciasto się przykleja). Piekarnik ustawiamy na 190 stopni, grzanie góra dół. Ciasto z blachą wkładamy do lodówki na czas nagrzewania się piekarnika. Kiedy piekarnik się nagrzeje, ciasto przykrywamy folią aluminiową i odciążamy np suchą fasolą.
- Pieczemy 15 minut a następnie delikatnie ściągamy folię z obciążeniem, zmniejszamy temperaturę na 180 stopni grzanie góra dół i pieczemy jeszcze 15-20 minut, do uzyskania złotego koloru.
- Upieczone odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, najlepiej na kilka godzin, gdyż ciepłe jest bardzo kruche.
- Na spodzie zimnego ciasta rozkładamy dżem.
- Do misy miksera wlewamy kremówkę i zaczynamy ubijać. Po chwili dodajemy śmietanfix, cukier puder i ubijamy do momentu uzyskania bitej śmietany (uwaga, żeby nie zważyć kremówki). Następnie dodajemy serek mascarpone i krótko mieszamy, tylko do połączenia się składników.
- Gotowy krem rozkładamy na dżemie. Polecam przekładać go na tartę łyżeczka po łyżeczce a następnie delikatnie rozsmarowywać łyżeczką, żeby śmietanka nie wymieszała Wam się z dżemem.
- Na wierzchu układamy świeże owoce. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Smacznego 🙂
8 komentarzy
Czy można użyć mieszankę mąki bezglutenowej?
Pewnie tak, ale która najlepsza i w takiej samej ilości tutaj niestety nie pomogę, ponieważ ja się na tych mąkach nie znam. Wiem, że jedne lepiej nadają się do wypieków drożdżowych, inne do ciast, ale które konkretnie to niestety nie wiem.
Czy zamiast tapioki można użyć maki ziemniaczanej?
Witam,
Tak można dodać skrobię ziemniaczaną. Ciasto z nią może być bardziej kruche, dlatego po upieczeniu proszę nie wyciągać go z blachy. Najlepiej wystudzić na blaszce, przełożyć dżemem, masą i włożyć do lodówki wraz z formą. Schłodzona będzie twardsza, więc nie powinna się tak bardzo kruszyć.
Pozdrawiam
Świetne ciasto kruche! Dziękuję 🙂
Super, cieszę się, że ciasto smakowało 🙂 I dziękuje za pozostawienie komentarza 🙂
Pozdrawiam
Sylwia
Świetny przepis na ciasto kruche! Wykorzystałam do innej kompozycji smakowej i samo ciasto już jest pyszne 🙂
Bardzo dziękuje za opinię 🙂 cieszę się, że smakowało 🙂
Pozdrawiam