Bezglutenowa tarta z morelami i ricottą
To dosyć szybkie i proste ciasto. Robiąc kruche ciasto tym razem postawiłam na mąkę ryżową. To jej dodałam najwięcej a nie mąki owsianej, tak jak to robiłam do tej pory (np tarta z rabarbarem i truskawkami). Według mnie bezglutenowa tarta z morelami i ricottą wyszła super. Ciasto jest wręcz idealnie, nie kruszy się za bardzo a jednocześnie nie jest twarde. Połączenie serka ricotta i z lekko kwaśnymi moreli sprawdziło się super. Przed dodaniem owoców do ciasta, proponuje je najpierw skosztować, gdyż do bardzo kwaśnych będzie trzeba dodać więcej słodzika. Jeśli zamierzacie przechowywać dłużej niż jeden dzień, radzę schować do lodówki i wyciągnąć 10-15 minut przed podaniem.
Bezglutenowa tarta z morelami i ricottą
Składniki na formę 26cm
Ciasto
- 125 g zimnego masła
- 240g mąki bez glutenu np
- 100 g mąki ryżowej
- 40 g mąki kukurydzianej
- 60 g mąki owsianej bez glutenu
- 40 g mąki z tapioki
- 1 jajko (rozmiar M)
- wanilia np 1 cukier, 1 łyżeczka pasty lub ziarna z 1 laski
- 50 g erytrytolu lub innego słodzika
Masa
- 700-800 g moreli
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 250 g serka ricotta
- 1 jajko
- 120 g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć do woreczka lub owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę lub zamrażalki na około 30 minut.
- Morele pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski, dodać 70g cukru, wymieszać i odstawić na bok. Ja, wcześniej obrałam owoce ze skórki, ale jeśli Wam skórka nie przeszkadza możecie ją zostawić.
- Formę na tartę wysmarować masłem i obsypać mąką (np ryżową). Zimne ciasto podzielić na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3. Większą część rozwałkować (najlepiej przez papier) i wyłożyć nią dno i boki formy. Następnie przykryć folią aluminiową, obciążyć (np suchą fasolą) i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
- W tym czasie serek ricotta wymieszać z jajkiem i pozostałym cukrem (50g). Do moreli dodać dwie płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej i dokładnie wymieszać.
- Z podpieczonego ciasta ściągnąć folię i obciążenie. Na spodzie rozłożyć serek ricotta a nie niego delikatnie, łyżka po łyżce morele.
- Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić na paski i udekorować nimi wierzch tarty.
- Ciasto włożyć do piekarnika i piec jeszcze 40 minut w 180 stopniach, grzanie góra dół. Upieczone odstawić do wystygnięcia.
Smacznego 🙂