DRUKUJ DRUKUJ

Bezglutenowa tarta z owocami i kruszonką

Sylwia

Bezglutenowa tarta z owocami i kruszonką

Mocno owocowe kruche ciasto z kruszonką. U mnie wszystkie owoce były mrożone, ale możecie użyć również świeżych. Pomieszałam co miałam w zamrażalniku czyli maliny, wiśnie (wcześniej przekroiłam na pół), czarną porzeczkę oraz borówki. Polecam Wam taki lub podobny miks owoców, ciasto jest wtedy lekko kwaśne, dla nas idealne.

Skrobia w owocach. Skrobia jest po to, aby zagęściła puszczany przez owoce sok. Nie musicie jej dawać, ale wtedy ciasto będzie bardziej mokre.

Bezglutenowa tarta z owocami i kruszonką

Składniki na formę 24-25 cm

Ciasto

  • 1 jajko
  • 50 g cukru pudru
  • 110 g zimnego masła
  • 190 g mąki bezglutenowej np
    • 80 g mąki ryżowej, u mnie z firmy Balviten
    • 70 g mąki owsianej lub kukurydzianej
    • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Środek

  • ok 600 g owoców – u mnie maliny, wiśnie, porzeczka czarna i borówki wszystkie mrożone*
  • ok 20 g skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru

Kruszonka

  • 40 g ziemnego masła
  • 40 g cukru
  • 50 g mąki owsianej
  • 20 g skrobi ziemniaczanej

*w przypadku owoców mrożonych należy je wcześniej odmrozić i położyć na sitku, żeby pozbyć się nadmiaru soku

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy do momentu uzyskania gładkiej masy. Masło polecam pokroić na drobniejsze kawałki. Ciasto po wymieszaniu może bardzo kleić się do rąk, dlatego nie polecam wyrabiać go dłonią.
  2. Wymieszane ciasto zgarniamy łopatką, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na około godzinę.
  3. Po tym czasie spód i boki blachy porządnie smarujemy masłem a następnie rozkładamy ciasto. RADA 1- jednak polecam wyłożyć blachę papierem do pieczenia, zdecydowanie łatwiej się kroi i wyciąga ciasta. RADA 2 – jeśli macie możliwość upieczcie tę tartę na tortownicy ze ściąganym bokiem, ułatwia wyciąganie ciasta. 
  4.  Podpiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni grzanie góra dół.
  5. Owoce mieszamy z cukrem i skrobią ziemniaczaną oraz robimy kruszonkę. W tym celu wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i zagniatamy palcami tak długo, aż uzyskamy odpowiednią grubość kruszonki.
  6. Podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika. Delikatnie rozkładamy na nim owoce, a następnie wierzch obsypujemy kruszonką.
  7. Pieczemy około 40-45 minut, 180 stopnia grzanie góra dół. Upieczoną tartę zostawiamy do całkowitego ostygnięcia, gdyż ciepła może się bardzo kruszyć.

Smacznego 🙂

**Wpis powstał w ramach współpracy z firmą Balviten.

Bezglutenowa tarta z owocami i kruszonką

 

Bezglutenowa tarta z owocami i kruszonką

 

 

Zobacz również

7 komentarzy

Magdalena 31/07/2022 - 18:10

Czy cukier można zastąpić erytrolem?

Odpowiedz
Sylwia 31/07/2022 - 21:59

Witam,
Tak, można zastąpić cukier erytrytolem. Tylko trzeba go dać trochę więcej, bo słodzik ten jest mniej słodki. No i jego chłodny posmak może (ale nie musi) być wyczuwalny.
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Ewa 05/04/2022 - 06:59

Dziękuję za szybką odpowiedz. Ciasto domownikom smakuje, przyniosłam je również do pracy – dla glutenowców, jestem ciekawa co powiedzą 😉
rada z papierem do pieczenia trafiona w 10. Zrobiłam w zwykłej blaszce jak do tarty bo tortownicy otwieranej nie miałam i też łatwo wyszło po ostygnięciu. Polecam przepis 😉

Odpowiedz
Ewa 04/04/2022 - 13:40

Witam, czy owoce powinnam wcześniej odmroźić?

Odpowiedz
Sylwia 04/04/2022 - 15:40

Witam,
Tak jak napisałam na blogu, najlepiej je wcześniej odmrozić na sitku, aby nadmiar soku zleciał do miseczki. Po odmrożeniu będą bardzo delikatne, więc mieszać należy je powoli.
Jeszcze jedna rada ode mnie – dopisałam ją przed chwilą do przepisu. Jeśli masz możliwość to lepiej upiec to ciasta na tortownicy lub innej blaszce z otwieranym bokiem. Dodatkowo polecam wyłożyć blachę papierem do pieczenia – o wiele lepiej wtedy kroi i wyciąga się takie ciacho.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Basia 03/06/2021 - 18:22

Chętnie skorzystam z przepisu. Mam tylko pytanie. Czy mogę użyć świeżych śliwek i ułożyć je na podpieczony lekko spód?

Odpowiedz
Sylwia 04/06/2021 - 09:07

Co prawda odpowiedziałam już na to pytanie na Instagramie, ale tutaj również umieszczę komentarz, może przyda się innym osobom. Tak, tartę można robić z innymi owocami 🙂

Odpowiedz

Skomentuj