Bezglutenowa tarta z owocami i kruszonką
Mocno owocowe kruche ciasto z kruszonką. U mnie wszystkie owoce były mrożone, ale możecie użyć również świeżych. Pomieszałam co miałam w zamrażalniku czyli maliny, wiśnie (wcześniej przekroiłam na pół), czarną porzeczkę oraz borówki. Polecam Wam taki lub podobny miks owoców, ciasto jest wtedy lekko kwaśne, dla nas idealne.
Skrobia w owocach. Skrobia jest po to, aby zagęściła puszczany przez owoce sok. Nie musicie jej dawać, ale wtedy ciasto będzie bardziej mokre.
Zachęcam do zajrzenia rownież na mój Instagram – kuchnia.bez.glutenu. Oprócz przepisów staram się dodawać filmiki z przygotowywania dań/wypieków.
Bezglutenowa tarta z owocami i kruszonką
Składniki na formę 24-25 cm
Ciasto
- 1 jajko
- 50 g cukru pudru
- 110 g zimnego masła
- 190 g mąki bezglutenowej np
- 80 g mąki ryżowej, u mnie z firmy Balviten
- 70 g mąki owsianej lub kukurydzianej
- 40 g skrobi ziemniaczanej
- 80 g mąki ryżowej, u mnie z firmy Balviten
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Środek
- ok 600 g owoców – u mnie maliny, wiśnie, porzeczka czarna i borówki wszystkie mrożone*
- ok 20 g skrobi ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
Kruszonka
- 40 g ziemnego masła
- 40 g cukru
- 50 g mąki owsianej
- 20 g skrobi ziemniaczanej
*w przypadku owoców mrożonych należy je wcześniej odmrozić i położyć na sitku, żeby pozbyć się nadmiaru soku
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy do momentu uzyskania gładkiej masy. Masło polecam pokroić na drobniejsze kawałki. Ciasto po wymieszaniu może bardzo kleić się do rąk, dlatego nie polecam wyrabiać go dłonią.
- Wymieszane ciasto zgarniamy łopatką, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na około godzinę.
- Po tym czasie spód i boki blachy porządnie smarujemy masłem a następnie rozkładamy ciasto. RADA 1- jednak polecam wyłożyć blachę papierem do pieczenia, zdecydowanie łatwiej się kroi i wyciąga ciasta. RADA 2 – jeśli macie możliwość upieczcie tę tartę na tortownicy ze ściąganym bokiem, ułatwia wyciąganie ciasta.
- Podpiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni grzanie góra dół.
- Owoce mieszamy z cukrem i skrobią ziemniaczaną oraz robimy kruszonkę. W tym celu wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i zagniatamy palcami tak długo, aż uzyskamy odpowiednią grubość kruszonki.
- Podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika. Delikatnie rozkładamy na nim owoce, a następnie wierzch obsypujemy kruszonką.
- Pieczemy około 40-45 minut, 180 stopnia grzanie góra dół. Upieczoną tartę zostawiamy do całkowitego ostygnięcia, gdyż ciepła może się bardzo kruszyć.
Smacznego 🙂
**Wpis powstał w ramach współpracy z firmą Balviten.