- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Bezglutenowa tarta z owocami i kruszonką

Bezglutenowa tarta z owocami i kruszonką

Mocno owocowe kruche ciasto z kruszonką. U mnie wszystkie owoce były mrożone, ale możecie użyć również świeżych. Pomieszałam co miałam w zamrażalniku czyli maliny, wiśnie (wcześniej przekroiłam na pół), czarną porzeczkę oraz borówki. Polecam Wam taki lub podobny miks owoców, ciasto jest wtedy lekko kwaśne, dla nas idealne.

Skrobia w owocach. Skrobia jest po to, aby zagęściła puszczany przez owoce sok. Nie musicie jej dawać, ale wtedy ciasto będzie bardziej mokre.

 

Zachęcam do zajrzenia rownież na mój Instagram – kuchnia.bez.glutenu. Oprócz przepisów staram się dodawać filmiki z przygotowywania dań/wypieków. 

 

Bezglutenowa tarta z owocami i kruszonką

Składniki na formę 24-25 cm

Ciasto

Środek

Kruszonka

*w przypadku owoców mrożonych należy je wcześniej odmrozić i położyć na sitku, żeby pozbyć się nadmiaru soku

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy do momentu uzyskania gładkiej masy. Masło polecam pokroić na drobniejsze kawałki. Ciasto po wymieszaniu może bardzo kleić się do rąk, dlatego nie polecam wyrabiać go dłonią.
  2. Wymieszane ciasto zgarniamy łopatką, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na około godzinę.
  3. Po tym czasie spód i boki blachy porządnie smarujemy masłem a następnie rozkładamy ciasto. RADA 1- jednak polecam wyłożyć blachę papierem do pieczenia, zdecydowanie łatwiej się kroi i wyciąga ciasta. RADA 2 – jeśli macie możliwość upieczcie tę tartę na tortownicy ze ściąganym bokiem, ułatwia wyciąganie ciasta. 
  4.  Podpiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni grzanie góra dół.
  5. Owoce mieszamy z cukrem i skrobią ziemniaczaną oraz robimy kruszonkę. W tym celu wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i zagniatamy palcami tak długo, aż uzyskamy odpowiednią grubość kruszonki.
  6. Podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika. Delikatnie rozkładamy na nim owoce, a następnie wierzch obsypujemy kruszonką.
  7. Pieczemy około 40-45 minut, 180 stopnia grzanie góra dół. Upieczoną tartę zostawiamy do całkowitego ostygnięcia, gdyż ciepła może się bardzo kruszyć.

Smacznego 🙂

**Wpis powstał w ramach współpracy z firmą Balviten.