4,4K
Bezglutenowa tarta ze szparagami i bekonem
To moja pierwsza w życiu tarta na słono. Ciasto wyszło idealne – kruche i delikatne, ale nie na tyle, żeby był problem z krojeniem. Nadzienie jest mocno szparagowe, więc jeśli lubicie te warzywa, to ta tarta jest zdecydowanie dla Was. U mnie bez dodatku jakiegokolwiek sera żółtego (niestety nie mogę) ale Wy możecie trochę dodać Waszego ulubionego. Jeśli tarta Wam zostanie, możecie przechowywać ją w lodówce. Bardzo dobrze się odgrzewa np w kuchence mikrofalowej, dlatego jest idealną propozycją na lunchbox.
Bezglutenowa tarta ze szparagami i bekonem
Składniki na formę 25cm
Ciasto
- 190g mąki bezglutenowej np:
- 70g mąki owsianej
- 50g mąki ryżowej
- 40g mąki kukurydzianej
- 30g skrobi ziemniaczanej
- 1 jajko (rozmiar M)
- 100g zimnego masła
Nadzienie
- 1 mała kalarepa
- 500g szparagów zielonych
- 200g kwaśnej śmietany (u mnie 10%)
- 100ml mleka
- 100g bekonu
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju np rzepakowego
- 3 jajka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
PRZYGOTOWANIE
Ciasto
- Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Przełożyć do woreczka i włożyć do lodówki na godzinę albo do zamrażalnika na 30 minut.
- Schłodzone ciasto rozwałkować i rozłożyć w formie na tartę (blachę można delikatnie wysmarować masłem).
- Przykryć folią aluminiową i obciążyć np fasolą, żeby ciasto nie puchło podczas pieczenia.
- Piec przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.
- Po tym czasie, ciasto wyciągnąć z piekarnika, zdjąć obciążenie i wlać nadzienie. Piec ok 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Nadzienie
- Kalarepę umyć, obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę i bekon pokroić w kostkę. Szparagi umyć i pokroić (starsze wcześniej obrać).
- Na dużej patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę, bekon i smażyć przez 5 minut. Następnie dorzucić kalarepę, szparagi i wszystko smażyć jeszcze przez 5 minut. Odstawić do lekkiego ostygnięcia.
- Do miski wbić jajka, dodać śmietanę, mleko, przyprawy i dokładnie wymieszać. Dodać warzywa z bekonem, wymieszać i przełożyć na podpieczoną tartę.
Smacznego 🙂