- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Bezglutenowa tarta ze szparagami i bekonem

Bezglutenowa tarta ze szparagami i bekonem

To moja pierwsza w życiu tarta na słono. Ciasto wyszło idealne – kruche i delikatne, ale nie na tyle, żeby był problem z krojeniem.  Nadzienie jest mocno szparagowe, więc jeśli lubicie te warzywa, to ta tarta jest zdecydowanie dla Was. U mnie bez dodatku jakiegokolwiek sera żółtego (niestety nie mogę) ale Wy możecie trochę dodać  Waszego ulubionego. Jeśli tarta Wam zostanie, możecie przechowywać ją w lodówce. Bardzo dobrze się odgrzewa np w kuchence mikrofalowej, dlatego jest idealną propozycją na lunchbox. 

 

Bezglutenowa tarta ze szparagami i bekonem

Składniki na formę 25cm

Ciasto

Nadzienie

 

PRZYGOTOWANIE

Ciasto

  1. Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Przełożyć do woreczka i włożyć do lodówki na godzinę albo do zamrażalnika na 30 minut.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkować i rozłożyć w formie na tartę (blachę można delikatnie wysmarować masłem).
  3. Przykryć folią aluminiową i obciążyć np fasolą, żeby ciasto nie puchło podczas pieczenia.
  4. Piec przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.
  5. Po tym czasie, ciasto wyciągnąć z piekarnika, zdjąć obciążenie i wlać nadzienie. Piec ok 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Nadzienie

  1. Kalarepę umyć, obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę i bekon pokroić w kostkę. Szparagi umyć i pokroić (starsze wcześniej obrać). 
  2. Na dużej patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę, bekon i smażyć przez 5 minut. Następnie dorzucić kalarepę, szparagi i wszystko smażyć jeszcze przez 5 minut. Odstawić do lekkiego ostygnięcia. 
  3. Do miski wbić jajka, dodać śmietanę, mleko, przyprawy i dokładnie wymieszać. Dodać warzywa z bekonem, wymieszać i przełożyć na podpieczoną tartę.

Smacznego 🙂