- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Bezglutenowe bajgle na mleku

Bezglutenowe bajgle na mleku

 

Najlepsze bajgle jakie zrobiłam do tej pory. W smaku neutralne, takie maślane, no pyszne. Miękkie i puszyste. Skórka po upieczeniu jest chrupiąca – nie wiem jaka będzie z posypką, u mnie jej brak ze względu na chorobę jelit. Jeśli chodzi o świeżość to bezglutenowe bajgle na mleku wypadają ciut gorzej niż bajgle gryczano ryżowe. Szybciej robią się suche. Najlepsze są w dniu pieczenia, w kolejnym też są dobre, ale bardziej kruche. Podsumowując – według mnie smakowo lepsze są bajgle mleczne, w świeżości bajgle gryczano ryżowe

Mąki. Nie polecam zamieniać tapioki na inną skrobie, ponieważ to ona powoduje, że bajgle są tak miękkie. Możecie oczywiście zamienić ją np na skrobię ziemniaczaną, ale bułki szybkiej zrobią się suche i kruche. Jeśli chodzi o sorgo to możecie spróbować wymienić ją na inną np gryczaną, jaglaną, owsianą…ale bajgle po pierwsze mogą być ciemniejsze a po drugie mogą stracić neutralny smak.

Jeśli posiadacie Instagram, zapraszam na moje konto – kuchnia bez glutenu. Oprócz postów z przepisami zaczęłam od pewnego czau dodawać również filmy z przygotowywania wypieków. 

Producent mąki podany w nawiasie to nie współpraca (jeśli takowa będzie, post zostanie oznaczony). Mąką mące jest nierówna, jedna chłonie płyny mocniej inna słabiej, dlatego postanowiłam podawać mąki, na których uzyskałam wypiek/danie widoczne na zdjęciach. 

Małe przypomnienie – u mnie prawie wszystkie składniki w tym płynne podawane są w gramach. Waga według mnie jest bardziej dokładna niż miarka, co w przypadku wypieków bezglutenowych jest bardzo ważne. 

 

Bezglutenowe bajgle na mleku – składniki i przygotowanie 

 

Składniki na 5 niewielkich bułek

Dodatkowo

 

PRZYGOTOWANIE

Zdjęcia z przygotowań znajdziecie w poprzednim przepisie – Bajgle bezglutenowe.

Smacznego