DRUKUJ DRUKUJ

Bezglutenowe batoniki owsiane z miodem

Sylwia

Bezglutenowe batoniki owsiane z miodem

Szybkie, proste i bardzo smaczne. Idealne na przekąskę do szkoły, pracy, na drugie śniadanie czy kolację na przykład jako dodatek do jogurtu. Sprawdzą się również jako dodatek do kawy, czy mała zachcianka, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego.

Smak batoników zależy tylko i wyłącznie od Was. Poniżej podałam Wam dwa przykładowe przepisy, które ja robię najczęściej, ale składniki możecie dowolnie modyfikować. Pamiętajcie tylko, żeby zachować proporcje między składnikami suchymi i płynnymi. Ze składników suchych można wykorzystać:

  • orzechy
  • ziarna np słonecznik, siemię lniane, pestki dyni…
  • suszone owoce np morele, śliwkę, żurawinę, wiśnię, mango…
  • wiórki kokosowe,
  • dropsy czekoladowe

 

Batoniki orzechowe – składają się głównie z płatków owsianych i orzechów. Mocno orzechowe, delikatnie słodkie i zdecydowanie bardziej zwarte i twardsze (spokojnie, nie kamyki, nie połamiecie zębów ;)) od wersji kakaowej. A to zasługa braku owoców suszonych. Dodając owoce (zwłaszcza te soczyste) musicie się liczyć z tym, iż batony będą bardziej miękkie. Po pokrojeniu można zostawić je w pierwotnej wersji albo polać czekoladą. Wersja orzechowa to zdecydowany faworyt mojej córki, która masło orzechowe wręcz kocha.

Batoniki kakaowe – ta wersja zdecydowanie bardziej przemawia do mnie. Nie żeby orzechowe mi nie smakowały, nic z tych rzeczy. Ja, po prostu bardziej preferuje czekoladę i kakao 🙂 Batoniki kakaowe są zdecydowanie bardziej miękkie i kruche niż orzechowe. Do moich dodałam sporo mocno wilgotnych wiśni, więc podejrzewam, że to one są tego przyczyną, ale z drugiej strony, dzięki temu batoniki nie są suche. Podczas krojenia kruszą się bardziej niż orzechowe, dlatego polecam robić do ostrym nożem.

Bezglutenowe batoniki owsiane z miodem należy przechowywać w zamkniętym pojemniku np puszce. Należy liczyć się z tym, iż po kilku dniach mogą stracić chrupkość.

 

Bezglutenowe batoniki owsiane z miodem

Składniki na blachę 24×24 cm

PRZEPIS 1 – Bezglutenowe batoniki owsiane z miodem ORZECHOWE

  • 200 g płatków owsianych bez glutenu (u mnie Incola gluten free)
  • 50 g masła
  • 60 g masła orzechowego (u mnie z orzechów ziemnych)
  • 70-100 g miodu ( u mnie rzepakowy, niepłynny)
  • 60 g orzechów laskowych
  • 50 g płatków migdałowych
  • 60 g orzechów włoskich

 

PRZEPIS 2 – Bezglutenowe batoniki owsiane z miodem KAKAOWE

  • 200 g płatków owsianych bez glutenu (u mnie Incola gluten free)
  • 120 g masła
  • 70-100 g miodu
  • 30 g orzechów laskowych
  • 50 g płatków migdałowych
  • 30 g orzechów włoskich
  • 80 g suszonych owoców ( u mnie żurawina i wiśnie)
  • 30 g dropsów czekoladowych
  • 10 g gorzkiego kakao

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik ustawić na 170 stopni, grzanie góra dół. Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Masło i miód umieścić w rondelku i roztopić na małym ogniu. Jeśli Wasz miód jest bardzo płynny, podgrzewanie można pominąć. Orzechy i suszone owoce pokroić na mniejsze kawałki.
  3. Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Następnie mieszankę przełożyć na blachę i mocno oraz dokładnie ugnieść. Pierwsze wyrównanie polecam zrobić za pomocą łyżki a następnie mocno docisnąć wilgotną dłonią.
  4. Piec 17-20 minut. Wyciągnąć i odstawić na 10-15 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie batony wraz z papierem delikatnie przełożyć na kratkę i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  5. Zimne pokroić według preferencji. UWAGA – Batony podczas krojenia dosyć mocno się kruszą. Ja, te okruszki zjadłam jako musli/granole z jogurtem 🙂 

Smacznego 🙂

*Przepis powstał w ramach współpracy z marką Incola gluten free.

**Bez współpracy też by powstał, ponieważ przepis na batoniki był w planach na styczeń 😉

 

Bezglutenowe batoniki owsiane z miodem

 

Bezglutenowe batoniki owsiane z miodem

Zobacz również

Skomentuj