DRUKUJ DRUKUJ

Bezglutenowe białe bułki ryżowe

Sylwia

Bezglutenowe białe bułki ryżowe 

Bardzo smaczne bułeczki z dodatkiem mleka i jogurtu naturalnego. W smaku są bardzo neutralne, nie czuć (według mnie) mąki gryczanej, pomimo iż  jest jej prawie tyle samo co innych. Bułeczki są pulchne i mięciutkie, aczkolwiek nie radzę przechowywać ich zbyt długo, gdyż jak większość pieczywa bezglutenowego robią się dosyć szybko suche. Ja, zaraz po ostygnięciu wkładam je do zamrażalki i wyciągam kiedy mam ochotę. Odmrażam je w kuchence mikrofalowej, która sprawdza się w tym idealnie. Jeśli ją posiadacie, bardzo polecam Wam takie rozwiązanie, gdyż po pierwsze zajmuje to dosłownie 2 minuty a po drugie bułeczki są super – miękkie, puszyste i cieplutkie 🙂

A jeśli z pieczywa wolicie jednak chleb, na blogu znajdziecie przepis na bezglutenowy chleb biały, który jest również neutralny w smaku.

Bezglutenowe białe bułki ryżowe

Składniki na 4 bezglutenowe białe bułki ryżowe

  • 80 g mąki ryżowej
  • 70 g skrobi ziemniaczanej
  • 50 g mąki gryczanej
  • 4 g suchych drożdży
  • 3-4 g soli
  • 60 g jogurtu naturalnego
  • ok 150 g ciepłego mleka
  • 5 g łusek babki jajowatej
  • 20 g roztopionego masła

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Suche składniki umieścić w misce a następnie dokładnie wymieszać. Mleko podgrzać do temperatury ok 40 stopni, dodać do niego jogurt i masło.
  2. Mikser włączyć na minimalne obroty i powoli do suchych składników wlewać mokre. Mieszać około 3 minuty. Po tym czasie przykryć i odstawić do wyrośnięcia (u mnie około 40 minut). WAŻNE  – gotowe ciasto będzie dosyć rzadkie, gdyż łuski babki jajowatej pęcznieją po pewnym czasie. Ciasto nie podwoi swojej objętości, rośnie mało, dlatego nie martwcie się, jeśli nadal będzie niskie.
  3. Wyrośnięte ciasto ponownie wymieszać i podzielić na 4 równe części. Z każdej uformować kulki i umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 15 minut. W tym czasie włączyć piekarnik na 220 stopni grzanie góra dół. WAŻNE- wyrośnięte ciasto ma być gęste, ale nie za bardzo. Ze zbyt gęstego bułki mogą być zbite.  Jeśli ciasto będzie się Wam kleiło do ręki, posypcie dłoń mąką np ryżową. Nie spłaszczajcie kulek, gdyż bułki w piekarniku i tak trochę rozleją się na boki.
  4. Przed włożeniem do piekarnika bułki można opcjonalnie naciąć, najlepiej ostrym, mokrym nożem. Piec 15-17 minut. Następnie studzić na kratce.

Smacznego 🙂

 

 

bezglutenowe białe bułki na mleku

Zobacz również

6 komentarzy

Aneta 21/09/2022 - 20:24

Bułeczki bardzo dobre, dodałam miksu bezglutenowego Schar Universal i 2 szczypty cukru. Wyszły puszyste, mięciutkie i smaczne. Dziekuje za kolejny cudny przepis😋

Odpowiedz
Sylwia 21/09/2022 - 21:08

Dziękuje za komentarz i podzieleniem się informacją o zamiennikach mąki 🙂 Cieszę się, że bułeczki smakują.
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Kamila 27/09/2022 - 16:10

Już myślałam, że nigdy już nie zjem pysznego bezglutenowego pieczywa. Wszystkie do tej pory nie były zachwycające ani bardzo dobre ale nie miałam wyjścia. A tu taki wspaniały przepis na przepyszne bułeczki. Uwielbiam je. Bardzo dziękuję.

Odpowiedz
Sylwia 28/09/2022 - 12:44

O wow, mega się cieszę, że przepis na bułeczki przypadł do smaku 🙂 mam nadzieję, że z innymi przepisami będzie podobnie.
Dziękuje za komentarz.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Ewelina 02/02/2022 - 21:22

Czym można zastąpić mleko?

Odpowiedz
Sylwia 02/02/2022 - 21:52

Napojem roślinnym np ryżowym, migdałowym, kokosowym…Takim który najbardziej odpowiada smakowo.
Pozdrawiam

Odpowiedz

Skomentuj