- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Bezglutenowe białe bułki ryżowe

Bezglutenowe białe bułki ryżowe 

Bardzo smaczne bułeczki z dodatkiem mleka i jogurtu naturalnego. W smaku są bardzo neutralne, nie czuć (według mnie) mąki gryczanej, pomimo iż  jest jej prawie tyle samo co innych. Bułeczki są pulchne i mięciutkie, aczkolwiek nie radzę przechowywać ich zbyt długo, gdyż jak większość pieczywa bezglutenowego robią się dosyć szybko suche. Ja, zaraz po ostygnięciu wkładam je do zamrażalki i wyciągam kiedy mam ochotę. Odmrażam je w kuchence mikrofalowej, która sprawdza się w tym idealnie. Jeśli ją posiadacie, bardzo polecam Wam takie rozwiązanie, gdyż po pierwsze zajmuje to dosłownie 2 minuty a po drugie bułeczki są super – miękkie, puszyste i cieplutkie 🙂

A jeśli z pieczywa wolicie jednak chleb, na blogu znajdziecie przepis na bezglutenowy chleb biały, który jest również neutralny w smaku.

Bezglutenowe białe bułki ryżowe

Składniki na 4 bezglutenowe białe bułki ryżowe

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Suche składniki umieścić w misce a następnie dokładnie wymieszać. Mleko podgrzać do temperatury ok 40 stopni, dodać do niego jogurt i masło.
  2. Mikser włączyć na minimalne obroty i powoli do suchych składników wlewać mokre. Mieszać około 3 minuty. Po tym czasie przykryć i odstawić do wyrośnięcia (u mnie około 40 minut). WAŻNE  – gotowe ciasto będzie dosyć rzadkie, gdyż łuski babki jajowatej pęcznieją po pewnym czasie. Ciasto nie podwoi swojej objętości, rośnie mało, dlatego nie martwcie się, jeśli nadal będzie niskie.
  3. Wyrośnięte ciasto ponownie wymieszać i podzielić na 4 równe części. Z każdej uformować kulki i umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 15 minut. W tym czasie włączyć piekarnik na 220 stopni grzanie góra dół. WAŻNE- wyrośnięte ciasto ma być gęste, ale nie za bardzo. Ze zbyt gęstego bułki mogą być zbite.  Jeśli ciasto będzie się Wam kleiło do ręki, posypcie dłoń mąką np ryżową. Nie spłaszczajcie kulek, gdyż bułki w piekarniku i tak trochę rozleją się na boki.
  4. Przed włożeniem do piekarnika bułki można opcjonalnie naciąć, najlepiej ostrym, mokrym nożem. Piec 15-17 minut. Następnie studzić na kratce.

Smacznego 🙂