Bezglutenowe bułeczki bao
Najlepsze z szarpaną wieprzowiną i warzywami. Uwielbiam to danie i gdyby nie jego czasochłonność (wieprzowinę piecze się 5-6 godzin w niskiej temperaturze) zdecydowanie robiłabym częściej. Bezglutenowe bułeczki bao przygotowałam w dwóch wersjach: z jajkiem oraz bez. Jeśli możecie jajko, to polecam go nie omijać, gdyż według mnie bułeczki z nim są ciut bardziej puszyste. Nie rosną tak mocno jak pszenne, niestety, ale mino to są puszyste i bardzo smaczne 🙂 Bardzo Wam je polecam.
Woda. Zamiast wody można dodać tylko mleko. W takim przypadku w wersji z jajkiem mleka będzie 70 g a wersji bez jajka 110 gramów. Według mnie wersja z wodą lepsza, gdyż mam wrażenie, że bułeczki wychodzą wtedy bardziej puszyste. Ale najlepiej jak sami wypróbujecie i ocenicie obydwie wersje.
W nawiasach podałam z jakich mąk korzystałam robiąc bułeczki ze zdjęć.
Bezglutenowe bułeczki bao – składniki i przygotowanie
Składniki na 6-7 bułeczek
Czas przygotowania: 20 minut
Czas wyrastania: 60 + 30 minut
Czas gotowania: 20 minut
Wersja z jajkiem
- 20 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%
- 1 jajko M
- 40 g letniego mleka
- 30 g wody* (czytaj opis wyżej)
- 125 g mąki bezglutenowej w tym:
- 40 g ryżowej (Moncana)
- 25 g kukurydzianej (Moncana)
- 15 g owsianej lub gryczanej ( u mnie owsiana Elovena)
- 45 g skrobi kukurydzianej (Moncana)
- 6 g mielonej łuski babki jajowatej (Moncana)
- 5 g cukru
- 6 g świeżych drożdży
- 5 g oleju
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
- 1/5 łyżeczki soli
Wersja bez jajka
- 20 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%
- 60 g letniego mleka
- 50 g wody*
- 125 g mąki bezglutenowej w tym:
- 40 g ryżowej (Moncana)
- 25 g kukurydzianej (Moncana)
- 15 g owsianej lub gryczanej
- 45 g skrobi kukurydzianej (Moncana)
- 6 g mielonej łuski babki jajowatej (Moncana)
- 5 g cukru
- 6 g świeżych drożdży
- 5 g oleju
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
- 1/5 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE
- Do świeżych drożdży dodajemy cukier, mleko, wodę (lub samo mleko) mieszamy i odstawiamy na 5-10 minut.
- W tym czasie w misie łączymy pozostałe suche składniki, mieszamy.
- Do suchych składników dodajemy jajko (w wersji bez jajka pomijamy) olej, śmietanę oraz mieszankę z drożdżami. Wszystko dokładnie mieszamy przez kilka minut. Na początku ciasto będzie rzadkie, zgęstnieje podczas mieszania.
- Wymieszane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.
- Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy. Jeśli będzie kleiło się do rąk, dosypujemy trochę mąki np ryżowej.
- Wałkujemy na grubość około 1 cm. Wycinamy koło, brzegi smarujemy olejem i składamy na pół. I tak 6-7 razy.
- Gotowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
- Gotujemy na parze 20 minut. Wyciągamy na kratkę, czekamy 2 minuty, żeby trochę przestygły i możemy jeść.
Smacznego 🙂

Bułeczki bao bez jajka

Bułeczki bao z jajkiem