Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca

@2022 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

DRUKUJ DRUKUJ
Boże narodzenieCiasteczkaCiastoDrożdżowe

Bezglutenowe bułeczki cynamonowe

Sylwia 18/11/2019
Sylwia 18/11/2019

Bezglutenowe bułeczki cynamonowe. Drożdżowe bułki z dodatkiem masła, cukru i cynamonu, u mnie cejloński, gdyż jest bardziej delikatny. Wierzch oblałam lukrem i posypałam orzechami laskowymi, ale równie dobrze można posypać tylko cukrem pudrem. Słodkość bułeczek zależy od Waszych preferencji. Im więcej cukru nasypiecie do środka, tym cynamonki będą słodsze. Nie radzę jednak z tym przesadzać, gdyż mało słodkie zawsze można dosłodzić lukrem lub cukrem pudem, natomiast z przesłodzonymi nie jest już tak łatwo.

Bezglutenowe bułeczki cynamonowe są mięciutki i puszyste. Żeby dłużej zachowały świeżość dodałam do środka serek ricotta, który według mnie sprawdził się dosyć dobrze 🙂

Zachowanie świeżości, czyli jak szybko trzeba je zjeść 😉 Najlepiej tego samego dnia upiec i zjeść 🙂 Ja swoje zrobiłam w południe, świeże cieplutkie oczywiście były najlepsze, ale jedzone podczas kolacji nadal były dobre. Natomiast następnego dnia były twarde i kruche. W koszu oczywiście nie wylądowały, gdyż podgrzane w kuchence mikrofalowej (wystarczy dosłownie 20 sekund) ponownie były mięciutkie i pulchniutkie 🙂 Polecam Wam bardzo ten „zabieg”. Po pierwsze szybko „odświeża” bułeczki a po drugie według mnie bezglutenowe bułeczki cynamonowe lepiej smakują na ciepło.

Składniki na tortownicę 25 cm

  • 1 duże jajko
  • 270 g mąki bezglutenowej np
    • 40 g mąki gryczanej
    • 40 g mąki owsianej bez glutenu
    • 60 g mąki ryżowej
    • 120 g skrobi + 10 g do podsypania – u mnie 50 g tapioki, 30 g kukurydzianej, 40 g ziemniaczanej 
  • 7 g suchych drożdży
  • 40 g miękkiego masła
  • 80 g serka ricotta w temperaturze pokojowej *
  • 7 g łusek babki jajowatej
  • 180 g lekko ciepłego mleka
  • 5 g zmielonego siemienia lnianego
  • 30 g cukru

*serek ricotta można zastąpić twarogiem śmietankowym lub innym zmielonym twarogiem

Dodatkowo do środka bułeczek

  • cynamon (np cejloński)
  • cukier kilka łyżeczek
  • 30-40 g roztopionego masła

Na wierzch

  • jajko do smarowania przed pieczeniem
  • cukier puder
  • 1-2 łyżeczki wody
  • orzechy laskowe (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

  • Do lekko ciepłego mleka dodać drożdże, cukier i dokładnie wymieszać. Odstawić na 10-15 minut, aż zaczyn zacznie pracować (bąbelkować)
  • W misce umieścić wszystkie pozostałe suche składniki i dokładnie wymieszać.
  • Dodać jajko, masło, zaczyn i dokładnie wymieszać. Mieszać przez około 5 minut. Powstałe ciasto będzie rzadkie, gdyż łuski babki jajowatej i siemię lniane po kilkunastu minutach zmieniają konsystencję ciasta. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 60-90 minut.
  • Po tym czasie ciasto ponownie wymieszać za pomocą szpatułki (ciasto nadal może być zbyt rzadkie, żeby można było to zrobić rękami).
  • Stolnicę obsypać mąką z tapioki (zacząć od około 10 – 20g). Następnie przełożyć na nią ciasto i delikatnie zagniatać, do momentu aż ciasto nie będzie się kleił do rąk (pamiętajcie, że im więcej mąki dodacie tym bułeczki po upieczeniu będą twardsze i szybciej zrobią się kruche). Nie zagniatać ciasta zbyt mocno, należy robić do delikatnie.

 

 

  • Ciasto podzielić na dwie części. Stolnicę delikatnie obsypać mąką i rozwałkować ciasto na grubość około 7-10 mm. Każdy prostokąt posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem, cynamonem i zwinąć. Następnie pokroić na mniejsze kawałki ( u mnie każdy miał około 5-6 cm) i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia.

Bezglutenowe bułeczki cynamonowe

 

Bezglutenowe bułeczki cynamonowe

 

Bezglutenowe bułeczki cynamonowe

  • Piekarnik ustawić na 190 stopni, grzanie góra dół.
  • Bułeczki przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 25 minut – u mnie najpierw 20 minut grzanie góra dół a następnie 5 minut z termoobiegiem.
  • Upieczone odstawić do wystudzenia na około 30 – 60 minut.
  • Zimne lub lekko ciepłe polać lukrem, posypać cukrem pudrem lub zjeść bez dodatków.

Smacznego 🙂

 

Bezglutenowe bułeczki cynamonowe

 

Bezglutenowe bułeczki cynamonowe

cynamondrożdżowericotta
2 komentarze 0
Poprzedni post
Pieczone pierogi bez glutenu
następny post
Kruche ciasteczka cynamonowe bez glutenu

Zobacz również

Ciasto z ricottą i rabarbarem

30/05/2023

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

22/05/2023

Tort malinowy z białą czekoladą

15/05/2023

Torcik porzeczkowy z mascarpone

26/04/2023

Babka marmurkowa bez jajek

03/04/2023

Tarta sernikowa a’la mazurek

31/03/2023

Ciasto kakaowe z bananami

23/03/2023

Prosta szarlotka bezglutenowa

16/03/2023

Ciasto drożdżowe bez glutenu, nabiału i jajek

09/03/2023

Tarta bezglutenowa banoffee

07/03/2023

2 komentarze

Marta 21/11/2020 - 16:19

Świetny przepis. Ślimaczki wyszły wyborne. Na świeżo mięciutkie i pulchne. Chyba do jutra nic nie zostanie.

Odpowiedz
Sylwia 21/11/2020 - 19:04

Super 🙂 Cieszę się, że smakują 🙂

Odpowiedz

Skomentuj Odrzuć odpowiedź

Zapisz moje dane na przyszłość

O mnie

O mnie

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć. Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce. Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Instagram

Tagi

2019 2020 2021 2022 bez drożdży bez glutenu bez jajek bez laktozy bez nabiału bez owsa biszkopt borówki budyń chleb cynamon czekolada deser drożdże drożdżowe dynia dżem jabłka jogurt jogurt naturalny kakao kremówka kruche ciasto kruszonka maliny mascarpone miód orzechy włoskie owoce pieczywo rabarbar ricotta sernik szybkie ciasto truskawki twaróg tłusty czwartek zakwas śmietana śniadanie święta

Popularne przepisy

  • 1

    Ulubione naleśniki bez glutenu

    09/02/2021
  • 2

    Bezglutenowe ciasto marchewkowe z mascarpone

    07/12/2021
  • 3

    Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału

    08/11/2021
  • 4

    Bezglutenowe kruche ciasto z porzeczką

    13/07/2019
  • 5

    Bezglutenowa tarta z owocami i kruszonką

    12/04/2021
  • 6

    Cynamonki bez glutenu

    05/12/2020
  • 7

    Bezglutenowy piernik z powidłami

    17/12/2019
  • 8

    Kruche ciasto bez glutenu ze śliwkami

    31/08/2022
  • Facebook
  • Instagram

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


wróć na górę
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca