- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Bezglutenowe bułeczki cynamonowe

Bezglutenowe bułeczki cynamonowe. Drożdżowe bułki z dodatkiem masła, cukru i cynamonu, u mnie cejloński, gdyż jest bardziej delikatny. Wierzch oblałam lukrem i posypałam orzechami laskowymi, ale równie dobrze można posypać tylko cukrem pudrem. Słodkość bułeczek zależy od Waszych preferencji. Im więcej cukru nasypiecie do środka, tym cynamonki będą słodsze. Nie radzę jednak z tym przesadzać, gdyż mało słodkie zawsze można dosłodzić lukrem lub cukrem pudem, natomiast z przesłodzonymi nie jest już tak łatwo.

Bezglutenowe bułeczki cynamonowe są mięciutki i puszyste. Żeby dłużej zachowały świeżość dodałam do środka serek ricotta, który według mnie sprawdził się dosyć dobrze 🙂

Zachowanie świeżości, czyli jak szybko trzeba je zjeść 😉 Najlepiej tego samego dnia upiec i zjeść 🙂 Ja swoje zrobiłam w południe, świeże cieplutkie oczywiście były najlepsze, ale jedzone podczas kolacji nadal były dobre. Natomiast następnego dnia były twarde i kruche. W koszu oczywiście nie wylądowały, gdyż podgrzane w kuchence mikrofalowej (wystarczy dosłownie 20 sekund) ponownie były mięciutkie i pulchniutkie 🙂 Polecam Wam bardzo ten “zabieg”. Po pierwsze szybko “odświeża” bułeczki a po drugie według mnie bezglutenowe bułeczki cynamonowe lepiej smakują na ciepło.

Składniki na tortownicę 25 cm

*serek ricotta można zastąpić twarogiem śmietankowym lub innym zmielonym twarogiem

Dodatkowo do środka bułeczek

Na wierzch

PRZYGOTOWANIE

 

 

 

 

Smacznego 🙂