- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Bezglutenowe bułki bez drożdży

Bezglutenowe bułki bez drożdży

Robiłam je tego samego dnia co bezglutenowe bułki białe. Chciałam się przekonać, które z nich po pierwsze będą lepsze w smaku a po drugie dłużej utrzymają świeżość. Jeśli chodzi o smak tych bułek to mi on bardzo odpowiada, ale jeśli ktoś nie lubi mąki gryczanej nie radzę ich robić, gdyż pomimo iż jest jej mało, to smak gryki zdecydowanie dominuje. Jeśli natomiast chodzi o świeżość to te bułeczki można przechowywać trochę dłużej niż te na drożdżach. Jadłam je po 24 godzinach i nadal były w miarę dobre, natomiast drożdżowe były bardziej suche. Bułki można mrozić. Ja, dwie schowałam do zamrażalnika a potem odmrażałam w kuchence mikrofalowej.

WAŻNE:

 

Bezglutenowe bułki bez drożdży

Składniki na 4 bezglutenowe bułki bez drożdży

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik włączyć na 200 stopni grzanie góra dół.
  2. Suche składniki umieścić w misce miksera i dokładnie wymieszać. Do wody dodać łyżkę octu.
  3. Mikser włączyć na minimalne obroty. Powoli wlewać wodę do suchych składników. Na koniec dodać masło i mieszać jeszcze 2 minuty. Następnie przykryć i odstawić na 15-20 minut, żeby łuski babki jajowatej zagęściły ciasto.
  4. Ciasto podzielić na 4 części i uformować z nich jak najwyższe kule. Jeśli ciasto będzie kleiło się do rąk, dłonie posypać mąką np ryżową lub zmoczyć wodą. Bułki położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponieważ bułki podczas pieczenia rozleją się trochę na boki, radzę nie układać ich zbyt blisko siebie.
  5. Piec 25-30 minut. Studzić na kratce.

Smacznego 🙂