2,9K
Bezglutenowe bułki bez drożdży
Mega proste i mega szybkie w przygotowaniu. Zrobienie ich zajmuje około 40 minut. Ponieważ w ich składnie nie ma drożdży, nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie. Do środka można dodać ziarna, orzechy lub zioła.
Bezglutenowe bułki bez drożdży
Składniki na 4 bezglutenowe bułki
- 170g jogurtu naturalnego np 3,5%
- 1 jajko (rozmiar M)
- 170g mąki bezglutenowej
- 60g mąki chlebowej bezglutenowej np Schar Brot
- 30g mąki gryczanej
- 50g mąki owsianej bez glutenu
- 30g skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenie bez glutenu
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/3 łyżeczki soli
- ziarna np sezam, słonecznik, dynia
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik ustawić na 190 stopni, grzanie góra dół.
- W misce wymieszać suche składniki (oprócz ziaren). W drugiej misce umieścić jogurt i jajko, wymieszać łyżką lub szpatułką – nie trzeba używać miksera. Stopniowo dodawać suche składniki, za każdym razem dokładnie mieszając. Odstawić na 5-10 minut, żeby ciasto trochę zgęstniało.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ponieważ ciasto jest bardzo klejące (takie ma być) bułki na blachę wykładać należy mokrą łyżką. W miarę możliwości uformować (mokrą łyżką lub ręką) wysokie kopce, ponieważ w pierwszych minutach pieczenia bułeczki trochę się “rozleją”. Posypać ziarnami lub zostawić bez niczego.
- Piec ok 20-22 minut.
Smacznego 🙂