DRUKUJ DRUKUJ

Bezglutenowe bułki bez drożdży

Sylwia
bułki bez drożdży

Bezglutenowe bułki bez drożdży

Mega proste i mega szybkie w przygotowaniu. Zrobienie ich zajmuje około 40 minut. Ponieważ w ich składnie nie ma drożdży, nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie. Do środka można dodać ziarna, orzechy lub zioła.

Bezglutenowe bułki bez drożdży

Składniki na 4 bezglutenowe bułki

  • 170g jogurtu naturalnego np 3,5%
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • 170g mąki bezglutenowej
    • 60g mąki chlebowej bezglutenowej np Schar Brot
    • 30g mąki gryczanej
    • 50g mąki owsianej bez glutenu
    • 30g skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenie bez glutenu
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/3 łyżeczki soli
  • ziarna np sezam, słonecznik, dynia

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik ustawić na 190 stopni, grzanie góra dół.
  2. W misce wymieszać suche składniki (oprócz ziaren). W drugiej misce umieścić jogurt i jajko, wymieszać łyżką lub szpatułką – nie trzeba używać miksera. Stopniowo dodawać suche składniki, za każdym razem dokładnie mieszając. Odstawić na 5-10 minut, żeby ciasto trochę zgęstniało.
  3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Ponieważ ciasto jest bardzo klejące (takie ma być) bułki na blachę wykładać należy mokrą łyżką. W miarę możliwości uformować (mokrą łyżką lub ręką) wysokie kopce, ponieważ w pierwszych minutach pieczenia bułeczki trochę się „rozleją”. Posypać ziarnami lub zostawić bez niczego.
  5. Piec ok 20-22 minut.

Smacznego 🙂

bezglutenowe bułki bez drożdży

Zobacz również

Skomentuj