- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Bezglutenowe bułki bez drożdży

Bezglutenowe bułki bez drożdży

Mega proste i mega szybkie w przygotowaniu. Zrobienie ich zajmuje około 40 minut. Ponieważ w ich składnie nie ma drożdży, nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie. Do środka można dodać ziarna, orzechy lub zioła.

Bezglutenowe bułki bez drożdży

Składniki na 4 bezglutenowe bułki

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik ustawić na 190 stopni, grzanie góra dół.
  2. W misce wymieszać suche składniki (oprócz ziaren). W drugiej misce umieścić jogurt i jajko, wymieszać łyżką lub szpatułką – nie trzeba używać miksera. Stopniowo dodawać suche składniki, za każdym razem dokładnie mieszając. Odstawić na 5-10 minut, żeby ciasto trochę zgęstniało.
  3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Ponieważ ciasto jest bardzo klejące (takie ma być) bułki na blachę wykładać należy mokrą łyżką. W miarę możliwości uformować (mokrą łyżką lub ręką) wysokie kopce, ponieważ w pierwszych minutach pieczenia bułeczki trochę się “rozleją”. Posypać ziarnami lub zostawić bez niczego.
  5. Piec ok 20-22 minut.

Smacznego 🙂