Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca

@2022 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

DRUKUJ DRUKUJ
BułkiDania główneMięsoPieczywoPieczywo na drożdżachPrzekąska

Bezglutenowe bułki jogurtowe z mięsem mielonym

Sylwia 19/11/2021
Sylwia 19/11/2021

Bezglutenowe bułki jogurtowe z mięsem mielonym

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem z mięsa mielonego, pomidorów i żółtego sera. Do podania proponuje sos czosnkowy na bazie majonezu i jogurtu (w wersji light można użyć jogurtu greckiego zamiast majonezu). Całość komponuje się przepysznie. Ja, najczęściej bezglutenowe bułki jogurtowe z mięsem mielonym podaje na obiad, ale sprawdzi się również na kolację. Nadzienie możecie zrobić oczywiście własne, moje to tylko propozycja, aczkolwiek polecam, bo jest super 🙂

Mleko. W jego ilości są widełki, już tłumaczę dlaczego. Od kilku lat kupowałam mąkę owsianą firmy Pięć Przemian, która według mnie sprawdzała się najlepiej. Ostatnio jednak chyba „coś” zmienili i mąka ta jest ciut inna. Inna jest w dotyku (jakby drobniejsza) inaczej chłonie płyny, a powstałe z niej ciasta mają inną konsystencję.  I głównie z powodu zwiększonego chłonięcia płynów musiałam dodać więcej mleka. Wam radzę na początku dodać 300 gramów, a później w miarę potrzeby wlać pozostałą ilość. Konsystencja ciasta po 1-2 minutach mieszania (mieszałam łyżką a później dłonią) ma być klejąca ale zwarta. Ciasto nie może być zbyt suche, gdyż łuski babki jajowatej pęcznieją podczas wyrastania, więc ciasto przed wyrastaniem musi być klejące.

Nadzienie. Czy zdecydujecie się na moje czy własne, mam dla Was dwie rady:

  • mięso/nadzienie musi być bardzo dobrze doprawione inaczej jego smak/aromat „zniknie” w bułce.  Jeśli spróbujecie i stwierdzicie, że doprawione jest ciut za mocno, to znaczy, że jest dobre 🙂
  • nadzienie nie może być zbyt mokre, dlatego po dodaniu passaty należy je chwilę gotować, aby woda wyparowała.

Podanie. Bułeczki podajemy na ciepło, najlepiej gorąco. Jeśli Wam zostaną, pakujecie do pojemnika i przechowujecie w lodówce – można kilka dni. Odgrzewamy w kuchence mikrofalowej, piekarniku lub na patelni. Po odgrzaniu bułeczki ponownie są miękkie.

 

Bezglutenowe bułki jogurtowe z mięsem mielonym

Składniki na około 20 bułeczek

  • 1 jajko
  • 150 g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
  • 300-330 g lekko ciepłego mleka
  • 450 g mąki bezglutenowej np
    • 150 g mąki owsianej
    • 180 g ryżowej
    • 120 g skrobi ziemniaczanej
  • 25 g łusek babki jajowatej
  • 2 łyżki oleju
  • 10 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka proszku do pieczeni
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki octu
  • 0,5 łyżeczki soli

Nadzienie

  • ok 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 mała puszka przecieru pomidorowego
  • 200 g passaty pomidorowej lub drobno pokrojonych pomidorów z puszki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii i oregano
  • sól, pieprz do smaku
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego i garam masala
  • pieprz cayanee do smaku
  • 1-2 łyżki oleju
  • 100-150 g sera mozzarella lub cheddar (można więcej)

Sos do podania

  • 1-2 łyżki majonezu
  • 3-4 łyżki jogurtu
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • 1-2 ząbki czosnku
  • pieprz do smaku
  • sól (opcjonalnie do smaku, wg mnie nie jest konieczna)

Dodatkowo

  • jajko do smarowania

 

Bezglutenowe bułki jogurtowe z mięsem mielonym- przygotowanie

  • W jednej misce łączymy ze sobą wszystkie suche składniki – mąki, drożdże, cukier, proszek do pieczenia, łuski. W drugiej natomiast składniki mokre oprócz octu, czyli jogurt, roztrzepane jajko, mleko i olej.
  • Do składników suchych wlewamy mokre i dokładnie mieszamy za pomocą miksera lub drewnianej łyżki. Na koniec dodajemy ocet.  Wymieszane odstawiamy na 1-2 godziny do wyrośnięcia. Ciasto za początku będzie dosyć rzadkie, nie przejmujcie się tym, zgęstnieje po wyrośnięciu.
  • W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso. Często mieszamy, żeby mięso nie skleiło się, tylko było rozdrobione. Do usmażonego mięsa dodajemy przyprawy, przecier pomidorowy i passatę. Doprowadzamy do wrzenia i dusimy na małym ogniu tak długo, aż nadzienie zgęstnieje. Gotowe opcjonalnie mocniej doprawiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Do zimnego dodajemy ser żółty i mieszamy. Czytaj wyżej moje rady do nadzienia.
  • Wyrośnięte ciasto obsypujemy 1-2 łyżeczkami mąki (najlepiej mix skrobi i ryżowej) i delikatnie zagniatamy do momentu uzyskania gładkiej kuli.

 

  • Ciasto dzielimy na mniejsze części  – u mnie 20 kulek po ok 50 gramów. Następnie każdą z nich spłaszczamy, na środku umieszczamy nadzienie i zawijamy w kulkę. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak, żeby złączenie ciasta było na dole.

Bezglutenowe bułki jogurtowe z mięsem mielonym

 

  • Gotowe bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 15-20 minut.

Bezglutenowe bułki jogurtowe z mięsem mielonym

 

  • Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, grzanie góra dół.
  • Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy 20-25 minut, do zarumienienia.
  • Podajemy ciepłe, najlepiej z sosem czosnkowym.

Smacznego 🙂

Bezglutenowe bułki jogurtowe z mięsem mielonym

Bezglutenowe bułki jogurtowe z mięsem mielonym

 

 

 

2021drożdżowejogurt naturalnyz mięsem
4 komentarze 0
Poprzedni post
Piernik z powidłami bez glutenu i nabiału
następny post
Bezglutenowe gofry z cukinią

Zobacz również

Chleb ryżowo jaglany

12/05/2023

Tarta bezglutenowa z kiełbasą

07/05/2023

Sałatka z tuńczykiem i awokado

07/05/2023

Pampuchy bezglutenowe na parze

28/04/2023

Bezglutenowe bajgle na mleku

28/04/2023

Bajgle gryczano ryżowe

27/04/2023

Chleb bez owsa z nikim indeksem 

07/04/2023

Pasta jajeczna z awokado

29/03/2023

Chleb na zakwasie bez mąki ryżowej

27/03/2023

Zakwas kukurydziany na chleb

27/03/2023

4 komentarze

Dianne 30/11/2021 - 22:19

Dear Sylvia, is it possible to freeze them once baked? If yes how do they hold up reheated? Thankyou.

Odpowiedz
Sylwia 01/12/2021 - 14:07

I never frozen them, but I think that freeze is not good idea. I keep these buns in the fridge (max 5 days) and reheat them in oven or in microwave 🙂

Odpowiedz
Edyta 19/11/2021 - 18:50

Czy można upiec bułeczki bez nadzienia?

Odpowiedz
Sylwia 19/11/2021 - 18:56

Sama ich bez nadzienia nie piekłam, ale wydaje mi się, że tak. Ciasto jest z tych cięższych, więc bułeczki raczej nie będą mega pulchne i mega wyrośnięte.

Odpowiedz

Skomentuj Odrzuć odpowiedź

Zapisz moje dane na przyszłość

O mnie

O mnie

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć. Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce. Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Instagram

Tagi

2019 2020 2021 2022 bez drożdży bez glutenu bez jajek bez laktozy bez nabiału bez owsa biszkopt borówki budyń chleb cynamon czekolada deser drożdże drożdżowe dynia dżem jabłka jogurt jogurt naturalny kakao kremówka kruche ciasto kruszonka maliny mascarpone miód orzechy włoskie owoce pieczywo rabarbar ricotta sernik szybkie ciasto truskawki twaróg tłusty czwartek zakwas śmietana śniadanie święta

Popularne przepisy

  • 1

    Ulubione naleśniki bez glutenu

    09/02/2021
  • 2

    Bezglutenowe ciasto marchewkowe z mascarpone

    07/12/2021
  • 3

    Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału

    08/11/2021
  • 4

    Bezglutenowe kruche ciasto z porzeczką

    13/07/2019
  • 5

    Bezglutenowa tarta z owocami i kruszonką

    12/04/2021
  • 6

    Cynamonki bez glutenu

    05/12/2020
  • 7

    Bezglutenowy piernik z powidłami

    17/12/2019
  • 8

    Kruche ciasto bez glutenu ze śliwkami

    31/08/2022
  • Facebook
  • Instagram

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


wróć na górę
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca