- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Bezglutenowe bułki jogurtowe z mięsem mielonym

Bezglutenowe bułki jogurtowe z mięsem mielonym

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem z mięsa mielonego, pomidorów i żółtego sera. Do podania proponuje sos czosnkowy na bazie majonezu i jogurtu (w wersji light można użyć jogurtu greckiego zamiast majonezu). Całość komponuje się przepysznie. Ja, najczęściej bezglutenowe bułki jogurtowe z mięsem mielonym podaje na obiad, ale sprawdzi się również na kolację. Nadzienie możecie zrobić oczywiście własne, moje to tylko propozycja, aczkolwiek polecam, bo jest super 🙂

Mleko. W jego ilości są widełki, już tłumaczę dlaczego. Od kilku lat kupowałam mąkę owsianą firmy Pięć Przemian, która według mnie sprawdzała się najlepiej. Ostatnio jednak chyba “coś” zmienili i mąka ta jest ciut inna. Inna jest w dotyku (jakby drobniejsza) inaczej chłonie płyny, a powstałe z niej ciasta mają inną konsystencję.  I głównie z powodu zwiększonego chłonięcia płynów musiałam dodać więcej mleka. Wam radzę na początku dodać 300 gramów, a później w miarę potrzeby wlać pozostałą ilość. Konsystencja ciasta po 1-2 minutach mieszania (mieszałam łyżką a później dłonią) ma być klejąca ale zwarta. Ciasto nie może być zbyt suche, gdyż łuski babki jajowatej pęcznieją podczas wyrastania, więc ciasto przed wyrastaniem musi być klejące.

Nadzienie. Czy zdecydujecie się na moje czy własne, mam dla Was dwie rady:

Podanie. Bułeczki podajemy na ciepło, najlepiej gorąco. Jeśli Wam zostaną, pakujecie do pojemnika i przechowujecie w lodówce – można kilka dni. Odgrzewamy w kuchence mikrofalowej, piekarniku lub na patelni. Po odgrzaniu bułeczki ponownie są miękkie.

 

Bezglutenowe bułki jogurtowe z mięsem mielonym

Składniki na około 20 bułeczek

Nadzienie

Sos do podania

Dodatkowo

 

Bezglutenowe bułki jogurtowe z mięsem mielonym- przygotowanie

 

 

 

Smacznego 🙂