DRUKUJ DRUKUJ

Bezglutenowe bułki na maślance bez drożdży

Sylwia

Bezglutenowe bułki na maślance 

Białe bułeczki bez glutenu, bez drożdży i bez jajek. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, w niecałą godzinę można przygotować świeżutkie bułeczki śniadaniowe. W składzie występuje mąka z komosy ryżowej,  jeśli jej nie posiadacie lub nie lubicie możecie zamienić na mąkę gryczaną. Trzeba się tylko liczyć z tym, iż bułki wtedy nie będą już białe a gryka będzie wyczuwalna w smaku – będą przypominały te – bułki bez drożdży. 

Bezglutenowe bułki na maślance można przechowywać przez kilka dni. Ja jadłam po dwóch dniach i dla mnie nadal były dobre. Można je też zamrozić. A jeśli wolicie zamiast bułek chleb, na blogu znajdziecie przepis na chleb na maślance z tym, że jest on na drożdżach.

***Większość składników, które podaje w przepisach są mierzone w gramach. Nawet woda czy mleko. Dlaczego? Ponieważ każda miarka, którą mam w domu pokazuje coś innego. Rozbieżności są na tyle duże, iż zdecydowałam, że będę używała wyłącznie wagi***

 

Bezglutenowe bułki na maślance 

Składniki na 7 małych bułeczek

  • 250 g maślanki
  • 200 g mąki bezglutenowej np:
    • 50 g skrobi ziemniaczanej
    • 70 g mąki ryżowej
    • 20 g mąki owsianej bez glutenu
    • 40 g mąki z komosy ryżowej
    • 20 g mąki kukurydzianej
  • 50 g serka kanapkowego (u mnie orzechowy ale może być naturalny)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1 łyżka octu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 8 g łusek babki jajowatej

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Łuski babki jajowatej zalewamy maślanką, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut.
  2. Piekarnik ustawiamy na 200 stopni funkcja góra dół.
  3. W misce mieszamy pozostałe suche składniki. Następnie dodajemy serek, maślankę, ocet i mieszamy tylko do połączenia się składników. Powstałe ciasto ma być wilgotne ale nie lejące.
  4. Za pomocą mokrej dłoni delikatnie uformować bułeczki, które następnie położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. U mnie jest to 7 bułeczek po ok 60-70 g.
  5. Piec 25-30 minut. Studzić na kratce.

Smacznego 🙂

 

Bezglutenowe bułki na maślance

Zobacz również

5 komentarzy

Aneta 10/08/2022 - 17:36

Bułeczki są suuuuper, pierwsze bulki bez glutenu i drozdzy, które rzeczywiście są dobre na drugi i trzeci dzień, Oczywiscie stają się bardziej kruche, ale nie twardnieją tak jak z innych przepisów, z których korzystałam. Moj syn docenił ich smak, a to chubs najlepsza rekomendacja😋.

Odpowiedz
Aneta 10/08/2022 - 17:42

Ps. Nie dodawałam komosy ani maki owsianej, ale zwiększyłam ilości pozostałych, zamiast łusek babki jajowatej dodałam Colon C, bo miałam w domu, a w nim tez są m.in. łuski babki. Smakują wyśmienicie.
Dziekuje za przepis Pani Sylwio😊

Odpowiedz
Sylwia 11/08/2022 - 08:53

Bardzo się cieszę, że bułeczki smakują. Dziękuje za komentarz i podpowiedzi co do zmian, będę musiała upiec je z tymi modyfikacjami 🙂
pozdrawiam

Odpowiedz
Magdalena 01/04/2020 - 09:36

Bułki rewelacyjne, łatwe w przygotowaniu. Nie miałam problemu z uformowaniem pożądanego kształtu, ciasto nie jest lejące, jak to zazwyczaj przy bezglutenowcach bywa. Wyszły pyszne. Lekki posmak komosy, ale moja córka, która nie przepada za komosą, oceniła że bułki 'są spoko’. Właśnie wcina drugą 🙂 Dziękuję bardzo za przepis. Pozdrawiam

Odpowiedz
Sylwia 01/04/2020 - 16:48

Bardzo się cieszę, że bułeczki smakują. Mąkę z komosy ryżowej można spróbować zastąpić np jaglaną lub gryczaną, ale one według mnie mają jeszcze silniejszy posmak. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz

Skomentuj