• Czego używam w mojej kuchni
  • Kontakt
  • O mnie i o blogu
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasta
    • Babki
    • Bez jajek
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Serniki
    • Tłusty czwartek
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
  • Śniadanie
    • Pancakes
    • Pasta kanapkowa
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Curry
    • Pizza
    • Kasze i ryż
    • Na słodko
    • Makarony
    • Mięso
    • Tarty na słono
    • Zupy kremy
  • Przekąska
  • Dodatki
  • Sałatki
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
DRUKUJ DRUKUJ
Bułki, Pieczywo  /  22/08/2019

Bezglutenowe bułki na maślance bez drożdży

by Sylwia
Bezglutenowe bułki na maślance bez drożdży

Bezglutenowe bułki na maślance – białe bułeczki bez glutenu, bez drożdży i bez jajek. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, w niecałą godzinę można przygotować świeżutkie bułeczki śniadaniowe. W składzie występuje mąka z komosy ryżowej,  jeśli jej nie posiadacie lub nie lubicie możecie zamienić na mąkę gryczaną. Trzeba się tylko liczyć z tym, iż bułki wtedy nie będą już białe a gryka będzie wyczuwalna w smaku – będą przypominały te – bułki bez drożdży. 

Bezglutenowe bułki na maślance można przechowywać przez kilka dni. Ja jadłam po dwóch dniach i dla mnie nadal były dobre. Można je też zamrozić. A jeśli wolicie zamiast bułek chleb, na blogu znajdziecie przepis na chleb na maślance z tym, że jest on na drożdżach.

***Większość składników, które podaje w przepisach są mierzone w gramach. Nawet woda czy mleko. Dlaczego? Ponieważ każda miarka, którą mam w domu pokazuje coś innego. Rozbieżności są na tyle duże, iż zdecydowałam, że będę używała wyłącznie wagi***

 

Składniki na 7 małych bułeczek

  • 250 g maślanki
  • 200 g mąki bezglutenowej np:
    • 50 g skrobi ziemniaczanej
    • 70 g mąki ryżowej
    • 20 g mąki owsianej bez glutenu
    • 40 g mąki z komosy ryżowej
    • 20 g mąki kukurydzianej
  • 50 g serka kanapkowego (u mnie orzechowy ale może być naturalny)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1 łyżka octu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 8 g łusek babki jajowatej

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Łuski babki jajowatej zalewamy maślanką, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut.
  2. Piekarnik ustawiamy na 200 stopni funkcja góra dół.
  3. W misce mieszamy pozostałe suche składniki. Następnie dodajemy serek, maślankę, ocet i mieszamy tylko do połączenia się składników. Powstałe ciasto ma być wilgotne ale nie lejące.
  4. Za pomocą mokrej dłoni delikatnie uformować bułeczki, które następnie położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. U mnie jest to 7 bułeczek po ok 60-70 g.
  5. Piec 25-30 minut. Studzić na kratce.

Smacznego 🙂

 

Bezglutenowe bułki na maślance

Polub i zasubskrybuj:
fb-share-icon
fb-share-icon

Tags

  • bez drożdży
  • bez jajek
  • łuski babki jajowatej
  • maślanka
  • pieczywo
  • śniadanie

Nawigacja wpisu

Bezglutenowa tarta z kurkami i orzechami
Bezglutenowa szarlotka z migdałami

5 komentarze

  • Aneta
    10/08/2022

    Bułeczki są suuuuper, pierwsze bulki bez glutenu i drozdzy, które rzeczywiście są dobre na drugi i trzeci dzień, Oczywiscie stają się bardziej kruche, ale nie twardnieją tak jak z innych przepisów, z których korzystałam. Moj syn docenił ich smak, a to chubs najlepsza rekomendacja😋.

    Reply
    • Aneta
      10/08/2022

      Ps. Nie dodawałam komosy ani maki owsianej, ale zwiększyłam ilości pozostałych, zamiast łusek babki jajowatej dodałam Colon C, bo miałam w domu, a w nim tez są m.in. łuski babki. Smakują wyśmienicie.
      Dziekuje za przepis Pani Sylwio😊

      Reply
      • Sylwia
        11/08/2022

        Bardzo się cieszę, że bułeczki smakują. Dziękuje za komentarz i podpowiedzi co do zmian, będę musiała upiec je z tymi modyfikacjami 🙂
        pozdrawiam

        Reply
  • Magdalena
    01/04/2020

    Bułki rewelacyjne, łatwe w przygotowaniu. Nie miałam problemu z uformowaniem pożądanego kształtu, ciasto nie jest lejące, jak to zazwyczaj przy bezglutenowcach bywa. Wyszły pyszne. Lekki posmak komosy, ale moja córka, która nie przepada za komosą, oceniła że bułki 'są spoko’. Właśnie wcina drugą 🙂 Dziękuję bardzo za przepis. Pozdrawiam

    Reply
    • Sylwia
      01/04/2020

      Bardzo się cieszę, że bułeczki smakują. Mąkę z komosy ryżowej można spróbować zastąpić np jaglaną lub gryczaną, ale one według mnie mają jeszcze silniejszy posmak. Pozdrawiam 🙂

      Reply

Podziel się swoim komentarzem Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć.

Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce.

Mam nadzieję, że moje przepisy  przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Czytaj więcej…

szukaj na blogu

Instagram

View on Instagram

Tagi

  • bez drożdży
  • bez glutenu
  • bez jajek
  • bez laktozy
  • bez nabiału
  • bez owsa
  • biszkopt
  • borówki
  • budyń
  • chleb
  • ciasto
  • cukinia
  • curry
  • cynamon
  • czekolada
  • deser
  • drożdżowe
  • dynia
  • gofry
  • jabłka
  • jogurt
  • jogurt naturalny
  • kakao
  • kremówka
  • kruche ciasto
  • kruszonka
  • kurczak
  • marchew
  • mascarpone
  • miód
  • mleczko kokosowe
  • orzechy włoskie
  • owoce
  • pieczywo
  • rabarbar
  • ricotta
  • serek homogenizowany
  • szybkie ciasto
  • szybki obiad
  • truskawki
  • twaróg
  • tłusty czwartek
  • zakwas
  • śniadanie
  • święta

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org

Tutaj jestem

Przepisy kulinarne
przepisy kulinarne
  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram