Bezglutenowe bułki na maślance
Białe bułeczki bez glutenu, bez drożdży i bez jajek. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, w niecałą godzinę można przygotować świeżutkie bułeczki śniadaniowe. W składzie występuje mąka z komosy ryżowej, jeśli jej nie posiadacie lub nie lubicie możecie zamienić na mąkę gryczaną. Trzeba się tylko liczyć z tym, iż bułki wtedy nie będą już białe a gryka będzie wyczuwalna w smaku – będą przypominały te – bułki bez drożdży.
Bezglutenowe bułki na maślance można przechowywać przez kilka dni. Ja jadłam po dwóch dniach i dla mnie nadal były dobre. Można je też zamrozić. A jeśli wolicie zamiast bułek chleb, na blogu znajdziecie przepis na chleb na maślance z tym, że jest on na drożdżach.
***Większość składników, które podaje w przepisach są mierzone w gramach. Nawet woda czy mleko. Dlaczego? Ponieważ każda miarka, którą mam w domu pokazuje coś innego. Rozbieżności są na tyle duże, iż zdecydowałam, że będę używała wyłącznie wagi***
Bezglutenowe bułki na maślance
Składniki na 7 małych bułeczek
- 250 g maślanki
- 200 g mąki bezglutenowej np:
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 70 g mąki ryżowej
- 20 g mąki owsianej bez glutenu
- 40 g mąki z komosy ryżowej
- 20 g mąki kukurydzianej
- 50 g serka kanapkowego (u mnie orzechowy ale może być naturalny)
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 1 łyżka octu
- 1/2 łyżeczki soli
- 8 g łusek babki jajowatej
PRZYGOTOWANIE
- Łuski babki jajowatej zalewamy maślanką, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut.
- Piekarnik ustawiamy na 200 stopni funkcja góra dół.
- W misce mieszamy pozostałe suche składniki. Następnie dodajemy serek, maślankę, ocet i mieszamy tylko do połączenia się składników. Powstałe ciasto ma być wilgotne ale nie lejące.
- Za pomocą mokrej dłoni delikatnie uformować bułeczki, które następnie położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. U mnie jest to 7 bułeczek po ok 60-70 g.
- Piec 25-30 minut. Studzić na kratce.
Smacznego 🙂