- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Bezglutenowe bułki na maślance bez drożdży

Bezglutenowe bułki na maślance 

Białe bułeczki bez glutenu, bez drożdży i bez jajek. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, w niecałą godzinę można przygotować świeżutkie bułeczki śniadaniowe. W składzie występuje mąka z komosy ryżowej,  jeśli jej nie posiadacie lub nie lubicie możecie zamienić na mąkę gryczaną. Trzeba się tylko liczyć z tym, iż bułki wtedy nie będą już białe a gryka będzie wyczuwalna w smaku – będą przypominały te – bułki bez drożdży. 

Bezglutenowe bułki na maślance można przechowywać przez kilka dni. Ja jadłam po dwóch dniach i dla mnie nadal były dobre. Można je też zamrozić. A jeśli wolicie zamiast bułek chleb, na blogu znajdziecie przepis na chleb na maślance z tym, że jest on na drożdżach.

***Większość składników, które podaje w przepisach są mierzone w gramach. Nawet woda czy mleko. Dlaczego? Ponieważ każda miarka, którą mam w domu pokazuje coś innego. Rozbieżności są na tyle duże, iż zdecydowałam, że będę używała wyłącznie wagi***

 

Bezglutenowe bułki na maślance 

Składniki na 7 małych bułeczek

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Łuski babki jajowatej zalewamy maślanką, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut.
  2. Piekarnik ustawiamy na 200 stopni funkcja góra dół.
  3. W misce mieszamy pozostałe suche składniki. Następnie dodajemy serek, maślankę, ocet i mieszamy tylko do połączenia się składników. Powstałe ciasto ma być wilgotne ale nie lejące.
  4. Za pomocą mokrej dłoni delikatnie uformować bułeczki, które następnie położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. U mnie jest to 7 bułeczek po ok 60-70 g.
  5. Piec 25-30 minut. Studzić na kratce.

Smacznego 🙂