Bezglutenowe bułki owsiano ryżowe
Proste i w miarę szybkie bezglutenowe bułki owsiano ryżowe. Puszyste, miękkie i elastyczne. Według mnie można je przechowywać do maksymalnie trzech dni, aczkolwiek jak to z pieczywem bezglutenowym bywa, najlepsze są oczywiście w dniu pieczenia. Można je “odświeżać” w tosterze, na patelni czy kuchence mikrofalowej albo piekarniku. Można również zamrozić, ja robię tak za każdym razem jak je piekę. Przez włożeniem do zamrażalnika kroję je na pół, żeby później każdą z połówek odmrozić w tosterze.
Jak widać po zdjęciach poniżej, bułki te pomimo identycznego składu mogą różnić się kolorem. Powodem takiej różnicy są łuski babki jajowatej. Część producentów sprzedaje łuski w ciemniejszym odcieniu, co później przekłada się na kolor pieczywa. Pomimo tego smak pozostaje taki sam 🙂
Pamiętajcie, że u mnie w przepisach większość produktów podawana jest w gramach, nawet woda
EDIT. Upiekłam ostatnio te bułeczki z małą modyfikacją – zamiast skrobi ziemniaczanej dodałam skrobię tapiokową. Bułki były bardziej wilgotne i elastyczne. Następnego dnia te z tapioką były bardziej wilgotne niż te ze skrobią ziemniaczaną.
Bezglutenowe bułki owsiano ryżowe
Składniki na 4 sztuki
- 60 g mąki owsianej bez glutenu
- 80 g mąki ryżowej
- 60 g skrobi ziemniaczanej lub tapioki
- 12 g łusek babki jajowatej
- 250 g letniej wody
- 4 g soli
- 5 g drożdży suchych
- szczypta cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE
- W misce mieszamy wszystkie suche składniki. Następnie dodajemy do nich wodę i energicznie mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto powinno być gładkie, bez grudek. Początkowa konsystencja ciasta będzie rzadka, lecz w z czasem zacznie gęstnieć. Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe na 60-90 minut.
- Po tym czasie ciasto ponownie mieszamy, proponuje zrobić to szpatułką lub łyżką, gdyż na mieszanie ręką ciasto będzie zbyt rzadkie/delikatne.
- Szpatułką ciasto dzielimy na 4 równe części (u mnie ok 110g każda) które następnie lekko oprószoną mąką dłonią lub delikatnie mokrą formujemy w kulki. RADA – starajcie się, żeby te kulki były w miarę wysokie, gdyż podczas wyrastania i pieczenia trochę opadną.
- Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy a następnie odstawiamy do ponownego wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30-50 minut.
- Wyrośnięte pieczemy w temperaturze 200 stopni grzanie góra dół przez 25-30 minut. Upieczone zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gorące mogą być gumiaste, dlatego nie radzę jeść 😉
Smacznego 🙂
35 komentarzy
czy te buleczki mozna upiec wieczorem i będą smaczne i swieze jeszcze rano do szkoly ??
Napiszę tak – ja jestem mega wybredna jeśli chodzi o bułki i jeszcze nie natrafiłam na takie co następnego dnia byłby świeże. Te wg mnie najlepsze są kilka godzin po upieczeniu. Następnego dnia są ok, ale już nie tak fajne jak dnia pierwszego. Jeśli zdecyduje się Pani je upiec polecam z dodatkiem tapioki a nie skrobi ziemniaczanej. Tapioka sprawia, że bułki są bardziej wilgotne i dłużej zachowują świeżość.
Te bułki są obsoluteni najlepszymi jakie kiedykolwiek jadłam, zaminiam mąkę ryżowa na jaglana, sorgo i nadal wychodzą idelanie. Przymierzam się do zastąpienia drożdży zakwasem.
Czy z takich składników można też upiec chleb?
Tak, ale ja nigdy z tego przepisu chleba nie piekłam. Składników jest mało, więc chlebek należy upiec w bardzo małej formie.
Dziękuję. Przykładowo, z podwójnej porcji składników o ile mniej więcej wydłużyć czas pieczenia chleba? Wtedy też powinno wystarczyć, jak jeden raz ciasto zostawiamy do wyrośnięcia?
Z podwójnej porcji proponuje upiec w keksowce 20 lub 25×10 cm. Czas pieczenia to ok 50-60 minut w temperaturze 180 stopni grzanie góra dół. Ciasto wyrabiamy, przekładamy do formy i pozostawmy do wyrośnięcia na 30-60 minut – czas zależy od temperatury w pomieszczeniu. Następnie pieczemy. Kroimy jak całkowicie ostygnie.
Są przepyszne. Zamiast mąki ziemniaczanej dałam skrobię pszenna.
Super, bardzo się cieszę. Musze wypróbować skrobie pszenna bezglutenową. Dużo o niej słyszałam , ale jeszcze nie miałam okazji wypróbować 🙂
Pyszne bułeczki, w smaku ekstra. Zrobiłam zgodnie z przepisem, z tapioką i ciasto nie wyszło rzadkie, idealnie się formowało bułki. Polecam ❤️
Bardzo dziękuję za komentarz. Ogromnie się cieszę, że bułeczki smakowały 🙂
Witam , ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika jak rozumiem 🙂 ???
Witam, tak do nagrzanego.
Dziekuje ♥
Co zrobić gdy ciasto jest za rzadkie by uformować z niego kulkę? Musiałam wykładać je na blachę łyżką
Trzeba dosypać więcej mąki. Zrobiła Pani bułki z mąk podanych w przepisie? Woda była odmierzania wagowo czy miarką w mililitrach?
Możliwe, że mąki słabiej chłoną płyny dlatego ciasto jest rzadsze.
Przepis jest super! Robiłam wersje z mąką owsianą, jaglaną i gryczaną i zawsze bułki wychodzą pyszne. Robiąc pierwszy raz i nie znając jeszcze “magicznego” działania łusek babki jajowatej myślałam, że mogę ją zastąpić mielonym siemieniem lnianym….nie wiem ile go dodałam żeby ciasto w końcu nie było lejące, ale o dziwo bułki wyszły tylko jakieś niewyrośnięte 🤪 Jedyna moja modyfikacja to 8g drożdży – z racji tego, że tyle gram ma opakowanie (zawsze robię podwójną porcję, czyli 8 bułek). Pozdrawiam 🙂
Super, że eksperymentujesz z mąkami. Zawsze do tego zachęcam, bo to najlepszy sposób na “poznanie” ich.
Z tym siemieniem lnianym to jest różnie. Inaczej zagęszcza takie domowe, samodzielnie zmielone a inaczej kupne odtłuszczone. Ale niezależnie którego użyjemy wg mnie należy dać go kilka razy więcej niż łusek, inaczej ciasto jest płynne. Dziękuje za opnie i mega się cieszę, że przepis przypadł do smaku 🙂
Pozdrawiam 🙂
Witam. Jaka inna mąkę mogę dodać zamiast owsianej. Czy może to być gryczana lub kukurydziana ?? I w jakich ilościach??
Witam. Kukurydzianą lepiej nie, ponieważ mąka ta dodaje kruchości. Najlepiej się sprawdzi gryczana lub jaglana w ilości takiej samej lub ciut większej.
Pozdrawiam
Nie mam łusek babki, czy mogę dać więcej maki (i o ile więcej), albo np. Siemię?
Tak, można dodać więcej mąki, jednakże spowoduje to, że bułki będą miękkie przez krótki okres. Po wystudzeniu mogą być suche, gdyż w cieście będzie duża ilość mąki. Ile dodać? Ja bym dodawała stopniowo po 10 g każdej, do momentu aż po wymieszaniu ciasto będzie miało konsystencje budyniu. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia – w tym czasie ciasto powinno trochę zgęstnieć. Jeśli będzie nadal zbyt rzadkie, żeby uformować z niego bułki, należy dodać więcej mąki.
Siemię lniane można dodać, ale najlepiej mielone odtłuszczone. Ile? Proszę zacząć od takiej samej ilości co jest łusek i w razie czego dosypać więcej. Proszę tylko pamiętać, że siemię lniane mielone zagęszcza ciasto stopniowo, więc początkowa konsystencja może być luźna.
Ostatecznie zamiast łusek czy siemienia można dodać trochę mixu bezglutenowego (jeśli Pani posiada), gdyż taka mąka ma w składzie zagęszczacz.
Pozdrawiam
Witam, jaką inną maką mogę zastapić skrobię ziemniaczaną? mąki ziemniaczanej też nie mam.
Witam,
Można zastąpić inną skrobią – kukurydzianą, tapioką (tej można ciut mniej, bo mocniej zagęszcza), ryżową.
Pozdrawiam
Dzień dobry, czy można buleczki wymieszac mikserem i dodac cukier kokosowy? Pytanie jeszcze o termoobieg, nie zaszkodzi jak beda pieczone w ten sposób? Jeżeli nie, to w ilu stopniach i w jakiej temperaturze? 🙂
Dzień dobry,
Tak, można wymieszać mikserem, ale proszę mieć na uwadze to, że ciasto na początku może być rzadkie, ponieważ łuski babki pęcznieją po kilku/kilkunastu minutach.
Tak, można dodać cukier kokosowy.
Z termoobiegiem piecze się przeważnie w temperaturze o 20 stopni niższej, czyli w tym przypadku 180 stopni. Czas pozostawiłabym podobny, czyli ok 25-30 minut.
Dziękuję uprzejmie 🙂 PS świetny BLOG 🙂
Pani Sylwio, po wyrosnieciu ciasto nadal jest bardzo rzadkie :-/ dodac maki, czy klasc lyzka na blache?
Przepraszam, byłam zajęta i nie zauważyłam wiadomości. Dziwne, że ciasto nadal było rzadkie. Powinno być miękkie, ale zwarte na tyle, żeby można było uformować bułeczki. A jaką łuskę Pani dodała?
Na przyszłość jeśli jest rzadkie ciasto to mąki należy dodać.
Nie szkodzi, zrobilam chleb 🙂 dodalam luski babki jajowatej, cheb wyszedl super, tylko jak dla mnie ciut za bardzo czuc Drożdże, mozna zmniejszyc ich ilosc na rzecz proszku do pieczenia, albo w ogole zrobić na proszku? 🙂
Na samym proszku nie urośnie niestety. Można ewentualnie dodać ciut mniej drożdży, ale wtedy proces wyrastania by się wydłużył.
Czy można dać zamiast łusek babkę płesznik? Jeśli tak to jaka proporcja?
Pozdrawiam
Nie wiem. Nigdy nie pracowałam z babką płesznik, nie wiem jak ona zagęszcza. Słyszałam, że słabiej, więc jeśli to prawda to trzeba dać jej więcej.
Bardzo dobre, wyczuwalny trochę taki hmm smak/aromat mąki owsianej. Ale fantastyczne! Jestem pod wrażeniem Twoich przepisów 🙂 A już straciłam nadzieję na bezglutenowe pieczenie 😉
Super 🙂 Czyli kolejny przepis na plus <3
Tak, mąka owsiana jest wyczuwalna, ale wg mnie jest ona jedną z mniej aromatycznych mąk bg (podobnie jak ryżowa) dlatego lubię na niej piec. Pozdrawiam 🙂