DRUKUJ DRUKUJ

Bezglutenowe bułki owsiano ryżowe

Sylwia

Bezglutenowe bułki owsiano ryżowe

Proste i w miarę szybkie bezglutenowe bułki owsiano ryżowe. Puszyste, miękkie i elastyczne. Według mnie można je przechowywać do maksymalnie trzech dni, aczkolwiek jak to z pieczywem bezglutenowym bywa, najlepsze są oczywiście w dniu pieczenia. Można je „odświeżać” w tosterze, na patelni czy kuchence mikrofalowej albo piekarniku. Można również zamrozić, ja robię tak za każdym razem jak je piekę. Przez włożeniem do zamrażalnika kroję je na pół, żeby później każdą z połówek odmrozić w tosterze.

Jak widać po zdjęciach poniżej, bułki te pomimo identycznego składu mogą różnić się kolorem.  Powodem takiej różnicy są łuski babki jajowatej. Część producentów sprzedaje łuski w ciemniejszym odcieniu, co później przekłada się na kolor pieczywa. Pomimo tego smak pozostaje taki sam 🙂

Pamiętajcie, że u mnie w przepisach większość produktów podawana jest w gramach, nawet woda

 

Bezglutenowe bułki owsiano ryżowe

Składniki na 4 sztuki

  • 60 g mąki owsianej bez glutenu
  • 80 g mąki ryżowej
  • 60 g skrobi ziemniaczanej
  • 12 g łusek babki jajowatej
  • 250 g letniej wody
  • 4 g soli
  • 5 g drożdży suchych
  • szczypta cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE

  1. W misce mieszamy wszystkie suche składniki. Następnie dodajemy do nich wodę i energicznie mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto powinno być gładkie, bez grudek. Początkowa konsystencja ciasta będzie rzadka, lecz w z czasem zacznie gęstnieć. Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe na 60-90 minut.
  2. Po tym czasie ciasto ponownie mieszamy, proponuje zrobić to szpatułką lub łyżką, gdyż na mieszanie ręką ciasto będzie zbyt rzadkie/delikatne.
  3. Szpatułką ciasto dzielimy na 4 równe części (u mnie ok 110g każda) które następnie lekko oprószoną mąką dłonią lub delikatnie mokrą formujemy w kulki. RADA – starajcie się, żeby te kulki były w miarę wysokie, gdyż podczas wyrastania i pieczenia trochę opadną.
  4. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy a następnie odstawiamy do ponownego wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30-50 minut.
  5. Wyrośnięte pieczemy w temperaturze 200 stopni grzanie góra dół przez 25-30 minut. Upieczone zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gorące mogą być gumiaste, dlatego nie radzę jeść 😉

Smacznego 🙂

 

Bezglutenowe bułki owsiano ryżowe

 

Bezglutenowe bułki owsiano ryżowe

 

Zobacz również

17 komentarzy

Gosia 31/03/2022 - 17:36

Przepis jest super! Robiłam wersje z mąką owsianą, jaglaną i gryczaną i zawsze bułki wychodzą pyszne. Robiąc pierwszy raz i nie znając jeszcze „magicznego” działania łusek babki jajowatej myślałam, że mogę ją zastąpić mielonym siemieniem lnianym….nie wiem ile go dodałam żeby ciasto w końcu nie było lejące, ale o dziwo bułki wyszły tylko jakieś niewyrośnięte 🤪 Jedyna moja modyfikacja to 8g drożdży – z racji tego, że tyle gram ma opakowanie (zawsze robię podwójną porcję, czyli 8 bułek). Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Sylwia 01/04/2022 - 20:49

Super, że eksperymentujesz z mąkami. Zawsze do tego zachęcam, bo to najlepszy sposób na „poznanie” ich.
Z tym siemieniem lnianym to jest różnie. Inaczej zagęszcza takie domowe, samodzielnie zmielone a inaczej kupne odtłuszczone. Ale niezależnie którego użyjemy wg mnie należy dać go kilka razy więcej niż łusek, inaczej ciasto jest płynne. Dziękuje za opnie i mega się cieszę, że przepis przypadł do smaku 🙂
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Kasia 01/02/2022 - 11:16

Witam. Jaka inna mąkę mogę dodać zamiast owsianej. Czy może to być gryczana lub kukurydziana ?? I w jakich ilościach??

Odpowiedz
Sylwia 01/02/2022 - 11:44

Witam. Kukurydzianą lepiej nie, ponieważ mąka ta dodaje kruchości. Najlepiej się sprawdzi gryczana lub jaglana w ilości takiej samej lub ciut większej.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Ewka 23/01/2022 - 18:56

Nie mam łusek babki, czy mogę dać więcej maki (i o ile więcej), albo np. Siemię?

Odpowiedz
Sylwia 23/01/2022 - 20:23

Tak, można dodać więcej mąki, jednakże spowoduje to, że bułki będą miękkie przez krótki okres. Po wystudzeniu mogą być suche, gdyż w cieście będzie duża ilość mąki. Ile dodać? Ja bym dodawała stopniowo po 10 g każdej, do momentu aż po wymieszaniu ciasto będzie miało konsystencje budyniu. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia – w tym czasie ciasto powinno trochę zgęstnieć. Jeśli będzie nadal zbyt rzadkie, żeby uformować z niego bułki, należy dodać więcej mąki.

Siemię lniane można dodać, ale najlepiej mielone odtłuszczone. Ile? Proszę zacząć od takiej samej ilości co jest łusek i w razie czego dosypać więcej. Proszę tylko pamiętać, że siemię lniane mielone zagęszcza ciasto stopniowo, więc początkowa konsystencja może być luźna.

Ostatecznie zamiast łusek czy siemienia można dodać trochę mixu bezglutenowego (jeśli Pani posiada), gdyż taka mąka ma w składzie zagęszczacz.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Lidia 30/11/2021 - 15:47

Witam, jaką inną maką mogę zastapić skrobię ziemniaczaną? mąki ziemniaczanej też nie mam.

Odpowiedz
Sylwia 30/11/2021 - 16:26

Witam,
Można zastąpić inną skrobią – kukurydzianą, tapioką (tej można ciut mniej, bo mocniej zagęszcza), ryżową.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Magda 29/11/2021 - 13:53

Dzień dobry, czy można buleczki wymieszac mikserem i dodac cukier kokosowy? Pytanie jeszcze o termoobieg, nie zaszkodzi jak beda pieczone w ten sposób? Jeżeli nie, to w ilu stopniach i w jakiej temperaturze? 🙂

Odpowiedz
Sylwia 29/11/2021 - 14:00

Dzień dobry,
Tak, można wymieszać mikserem, ale proszę mieć na uwadze to, że ciasto na początku może być rzadkie, ponieważ łuski babki pęcznieją po kilku/kilkunastu minutach.
Tak, można dodać cukier kokosowy.
Z termoobiegiem piecze się przeważnie w temperaturze o 20 stopni niższej, czyli w tym przypadku 180 stopni. Czas pozostawiłabym podobny, czyli ok 25-30 minut.

Odpowiedz
Magda 29/11/2021 - 14:02

Dziękuję uprzejmie 🙂 PS świetny BLOG 🙂

Odpowiedz
Magda 29/11/2021 - 14:07

Pani Sylwio, po wyrosnieciu ciasto nadal jest bardzo rzadkie :-/ dodac maki, czy klasc lyzka na blache?

Odpowiedz
Sylwia 29/11/2021 - 17:47

Przepraszam, byłam zajęta i nie zauważyłam wiadomości. Dziwne, że ciasto nadal było rzadkie. Powinno być miękkie, ale zwarte na tyle, żeby można było uformować bułeczki. A jaką łuskę Pani dodała?
Na przyszłość jeśli jest rzadkie ciasto to mąki należy dodać.

Odpowiedz
Magda 29/11/2021 - 21:37

Nie szkodzi, zrobilam chleb 🙂 dodalam luski babki jajowatej, cheb wyszedl super, tylko jak dla mnie ciut za bardzo czuc Drożdże, mozna zmniejszyc ich ilosc na rzecz proszku do pieczenia, albo w ogole zrobić na proszku? 🙂

Sylwia 30/11/2021 - 09:05

Na samym proszku nie urośnie niestety. Można ewentualnie dodać ciut mniej drożdży, ale wtedy proces wyrastania by się wydłużył.

Magdalena 14/11/2021 - 18:51

Bardzo dobre, wyczuwalny trochę taki hmm smak/aromat mąki owsianej. Ale fantastyczne! Jestem pod wrażeniem Twoich przepisów 🙂 A już straciłam nadzieję na bezglutenowe pieczenie 😉

Odpowiedz
Sylwia 14/11/2021 - 18:58

Super 🙂 Czyli kolejny przepis na plus <3
Tak, mąka owsiana jest wyczuwalna, ale wg mnie jest ona jedną z mniej aromatycznych mąk bg (podobnie jak ryżowa) dlatego lubię na niej piec. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz

Skomentuj