Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez nabiału
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez nabiału
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez nabiału
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca

@2022 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

BułkiPieczywoPieczywo na drożdżach

Bezglutenowe bułki owsiano ryżowe

Sylwia 10/11/2020
Sylwia 10/11/2020 DRUKUJ DRUKUJ
12,3K

Bezglutenowe bułki owsiano ryżowe

Proste i w miarę szybkie bezglutenowe bułki owsiano ryżowe. Puszyste, miękkie i elastyczne. Według mnie można je przechowywać do maksymalnie trzech dni, aczkolwiek jak to z pieczywem bezglutenowym bywa, najlepsze są oczywiście w dniu pieczenia. Można je „odświeżać” w tosterze, na patelni czy kuchence mikrofalowej albo piekarniku. Można również zamrozić, ja robię tak za każdym razem jak je piekę. Przez włożeniem do zamrażalnika kroję je na pół, żeby później każdą z połówek odmrozić w tosterze.

Jak widać po zdjęciach poniżej, bułki te pomimo identycznego składu mogą różnić się kolorem.  Powodem takiej różnicy są łuski babki jajowatej. Część producentów sprzedaje łuski w ciemniejszym odcieniu, co później przekłada się na kolor pieczywa. Pomimo tego smak pozostaje taki sam 🙂

Pamiętajcie, że u mnie w przepisach większość produktów podawana jest w gramach, nawet woda

EDIT. Upiekłam ostatnio te bułeczki z małą modyfikacją – zamiast skrobi ziemniaczanej dodałam skrobię tapiokową. Bułki były bardziej wilgotne i elastyczne. Następnego dnia te z tapioką były bardziej wilgotne niż te ze skrobią ziemniaczaną. 

Bezglutenowe bułki owsiano ryżowe

Składniki na 4 sztuki

  • 60 g mąki owsianej bez glutenu
  • 80 g mąki ryżowej
  • 60 g skrobi ziemniaczanej lub tapioki
  • 12 g łusek babki jajowatej
  • 250 g letniej wody
  • 4 g soli
  • 5 g drożdży suchych
  • szczypta cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE

  1. W misce mieszamy wszystkie suche składniki. Następnie dodajemy do nich wodę i energicznie mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto powinno być gładkie, bez grudek. Początkowa konsystencja ciasta będzie rzadka, lecz w z czasem zacznie gęstnieć. Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe na 60-90 minut.
  2. Po tym czasie ciasto ponownie mieszamy, proponuje zrobić to szpatułką lub łyżką, gdyż na mieszanie ręką ciasto będzie zbyt rzadkie/delikatne.
  3. Szpatułką ciasto dzielimy na 4 równe części (u mnie ok 110g każda) które następnie lekko oprószoną mąką dłonią lub delikatnie mokrą formujemy w kulki. RADA – starajcie się, żeby te kulki były w miarę wysokie, gdyż podczas wyrastania i pieczenia trochę opadną.
  4. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy a następnie odstawiamy do ponownego wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30-50 minut.
  5. Wyrośnięte pieczemy w temperaturze 200 stopni grzanie góra dół przez 25-30 minut. Upieczone zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gorące mogą być gumiaste, dlatego nie radzę jeść 😉

Smacznego 🙂

 

Bezglutenowe bułki owsiano ryżowe

 

Bezglutenowe bułki owsiano ryżowe

 

bez glutenubez jajekbez laktozy
37 komentarzy 5
Sylwia

Poprzedni post
Focaccia z czosnkiem bez glutenu
następny post
Bezglutenowe placuszki z owocami

You may also like

Pampuchy bez glutenu 

29/05/2025

Chałka bez glutenu

26/05/2025

Bezglutenowe bułeczki bao

04/05/2025

Bezglutenowy chleb z maślanką

04/04/2025

Bezglutenowa pizza bez drożdży

02/04/2025

Bułeczki śniadaniowe

30/01/2025

Drożdżowe bułki bez glutenu

18/11/2024

Chleb gryczano ryżowy ze śliwką

15/03/2024

Chleb nocny z gara na zakwasie

05/03/2024

Chleb z małą ilością drożdży

21/02/2024

Skomentuj Odrzuć odpowiedź

Zapisz moje dane na przyszłość

37 komentarzy

Magdalena Wasiak-Korput 03/10/2024 - 07:37

czy te buleczki mozna upiec wieczorem i będą smaczne i swieze jeszcze rano do szkoly ??

Odpowiedz
Sylwia 03/10/2024 - 19:53

Napiszę tak – ja jestem mega wybredna jeśli chodzi o bułki i jeszcze nie natrafiłam na takie co następnego dnia byłby świeże. Te wg mnie najlepsze są kilka godzin po upieczeniu. Następnego dnia są ok, ale już nie tak fajne jak dnia pierwszego. Jeśli zdecyduje się Pani je upiec polecam z dodatkiem tapioki a nie skrobi ziemniaczanej. Tapioka sprawia, że bułki są bardziej wilgotne i dłużej zachowują świeżość.

Odpowiedz
Anna 02/12/2024 - 07:47

Te bułki są obsoluteni najlepszymi jakie kiedykolwiek jadłam, zaminiam mąkę ryżowa na jaglana, sorgo i nadal wychodzą idelanie. Przymierzam się do zastąpienia drożdży zakwasem.

Odpowiedz
Paulina 26/09/2024 - 19:01

Czy z takich składników można też upiec chleb?

Odpowiedz
Sylwia 29/09/2024 - 15:20

Tak, ale ja nigdy z tego przepisu chleba nie piekłam. Składników jest mało, więc chlebek należy upiec w bardzo małej formie.

Odpowiedz
Paulina 01/10/2024 - 07:25

Dziękuję. Przykładowo, z podwójnej porcji składników o ile mniej więcej wydłużyć czas pieczenia chleba? Wtedy też powinno wystarczyć, jak jeden raz ciasto zostawiamy do wyrośnięcia?

Odpowiedz
Sylwia 02/10/2024 - 15:34

Z podwójnej porcji proponuje upiec w keksowce 20 lub 25×10 cm. Czas pieczenia to ok 50-60 minut w temperaturze 180 stopni grzanie góra dół. Ciasto wyrabiamy, przekładamy do formy i pozostawmy do wyrośnięcia na 30-60 minut – czas zależy od temperatury w pomieszczeniu. Następnie pieczemy. Kroimy jak całkowicie ostygnie.

Odpowiedz
Kasia 18/03/2025 - 20:57

Bułeczki rewelacyjne, sprężyste, ładnie wyrosły, smaczne. Po wyrośnięciu już ukształtowanych bułek jeszcze je nieco ubiłam w kulki, bo ciasto się trochę rozeszło na boki. Niemniej bardzo polecam przepis😋

Odpowiedz
Sylwia 19/03/2025 - 14:58

Bardzo się cieszę, że bułeczki smakują.
Dziękuję za komentarz 🙂

Odpowiedz
Ewelina 15/08/2024 - 19:26

Są przepyszne. Zamiast mąki ziemniaczanej dałam skrobię pszenna.

Odpowiedz
Sylwia 16/08/2024 - 15:39

Super, bardzo się cieszę. Musze wypróbować skrobie pszenna bezglutenową. Dużo o niej słyszałam , ale jeszcze nie miałam okazji wypróbować 🙂

Odpowiedz
Aga 04/02/2024 - 16:02

Pyszne bułeczki, w smaku ekstra. Zrobiłam zgodnie z przepisem, z tapioką i ciasto nie wyszło rzadkie, idealnie się formowało bułki. Polecam ❤️

Odpowiedz
Sylwia 05/02/2024 - 19:09

Bardzo dziękuję za komentarz. Ogromnie się cieszę, że bułeczki smakowały 🙂

Odpowiedz
Joanna 02/03/2023 - 08:24

Witam , ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika jak rozumiem 🙂 ???

Odpowiedz
Sylwia 02/03/2023 - 08:26

Witam, tak do nagrzanego.

Odpowiedz
Joanna 02/03/2023 - 08:40

Dziekuje ♥

Odpowiedz
Wiktoria 29/07/2023 - 12:49

Co zrobić gdy ciasto jest za rzadkie by uformować z niego kulkę? Musiałam wykładać je na blachę łyżką

Odpowiedz
Sylwia 29/07/2023 - 12:56

Trzeba dosypać więcej mąki. Zrobiła Pani bułki z mąk podanych w przepisie? Woda była odmierzania wagowo czy miarką w mililitrach?
Możliwe, że mąki słabiej chłoną płyny dlatego ciasto jest rzadsze.

Odpowiedz
Gosia 31/03/2022 - 17:36

Przepis jest super! Robiłam wersje z mąką owsianą, jaglaną i gryczaną i zawsze bułki wychodzą pyszne. Robiąc pierwszy raz i nie znając jeszcze „magicznego” działania łusek babki jajowatej myślałam, że mogę ją zastąpić mielonym siemieniem lnianym….nie wiem ile go dodałam żeby ciasto w końcu nie było lejące, ale o dziwo bułki wyszły tylko jakieś niewyrośnięte 🤪 Jedyna moja modyfikacja to 8g drożdży – z racji tego, że tyle gram ma opakowanie (zawsze robię podwójną porcję, czyli 8 bułek). Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Sylwia 01/04/2022 - 20:49

Super, że eksperymentujesz z mąkami. Zawsze do tego zachęcam, bo to najlepszy sposób na „poznanie” ich.
Z tym siemieniem lnianym to jest różnie. Inaczej zagęszcza takie domowe, samodzielnie zmielone a inaczej kupne odtłuszczone. Ale niezależnie którego użyjemy wg mnie należy dać go kilka razy więcej niż łusek, inaczej ciasto jest płynne. Dziękuje za opnie i mega się cieszę, że przepis przypadł do smaku 🙂
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Kasia 01/02/2022 - 11:16

Witam. Jaka inna mąkę mogę dodać zamiast owsianej. Czy może to być gryczana lub kukurydziana ?? I w jakich ilościach??

Odpowiedz
Sylwia 01/02/2022 - 11:44

Witam. Kukurydzianą lepiej nie, ponieważ mąka ta dodaje kruchości. Najlepiej się sprawdzi gryczana lub jaglana w ilości takiej samej lub ciut większej.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Ewka 23/01/2022 - 18:56

Nie mam łusek babki, czy mogę dać więcej maki (i o ile więcej), albo np. Siemię?

Odpowiedz
Sylwia 23/01/2022 - 20:23

Tak, można dodać więcej mąki, jednakże spowoduje to, że bułki będą miękkie przez krótki okres. Po wystudzeniu mogą być suche, gdyż w cieście będzie duża ilość mąki. Ile dodać? Ja bym dodawała stopniowo po 10 g każdej, do momentu aż po wymieszaniu ciasto będzie miało konsystencje budyniu. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia – w tym czasie ciasto powinno trochę zgęstnieć. Jeśli będzie nadal zbyt rzadkie, żeby uformować z niego bułki, należy dodać więcej mąki.

Siemię lniane można dodać, ale najlepiej mielone odtłuszczone. Ile? Proszę zacząć od takiej samej ilości co jest łusek i w razie czego dosypać więcej. Proszę tylko pamiętać, że siemię lniane mielone zagęszcza ciasto stopniowo, więc początkowa konsystencja może być luźna.

Ostatecznie zamiast łusek czy siemienia można dodać trochę mixu bezglutenowego (jeśli Pani posiada), gdyż taka mąka ma w składzie zagęszczacz.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Lidia 30/11/2021 - 15:47

Witam, jaką inną maką mogę zastapić skrobię ziemniaczaną? mąki ziemniaczanej też nie mam.

Odpowiedz
Sylwia 30/11/2021 - 16:26

Witam,
Można zastąpić inną skrobią – kukurydzianą, tapioką (tej można ciut mniej, bo mocniej zagęszcza), ryżową.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Magda 29/11/2021 - 13:53

Dzień dobry, czy można buleczki wymieszac mikserem i dodac cukier kokosowy? Pytanie jeszcze o termoobieg, nie zaszkodzi jak beda pieczone w ten sposób? Jeżeli nie, to w ilu stopniach i w jakiej temperaturze? 🙂

Odpowiedz
Sylwia 29/11/2021 - 14:00

Dzień dobry,
Tak, można wymieszać mikserem, ale proszę mieć na uwadze to, że ciasto na początku może być rzadkie, ponieważ łuski babki pęcznieją po kilku/kilkunastu minutach.
Tak, można dodać cukier kokosowy.
Z termoobiegiem piecze się przeważnie w temperaturze o 20 stopni niższej, czyli w tym przypadku 180 stopni. Czas pozostawiłabym podobny, czyli ok 25-30 minut.

Odpowiedz
Magda 29/11/2021 - 14:02

Dziękuję uprzejmie 🙂 PS świetny BLOG 🙂

Odpowiedz
Magda 29/11/2021 - 14:07

Pani Sylwio, po wyrosnieciu ciasto nadal jest bardzo rzadkie :-/ dodac maki, czy klasc lyzka na blache?

Odpowiedz
Sylwia 29/11/2021 - 17:47

Przepraszam, byłam zajęta i nie zauważyłam wiadomości. Dziwne, że ciasto nadal było rzadkie. Powinno być miękkie, ale zwarte na tyle, żeby można było uformować bułeczki. A jaką łuskę Pani dodała?
Na przyszłość jeśli jest rzadkie ciasto to mąki należy dodać.

Odpowiedz
Magda 29/11/2021 - 21:37

Nie szkodzi, zrobilam chleb 🙂 dodalam luski babki jajowatej, cheb wyszedl super, tylko jak dla mnie ciut za bardzo czuc Drożdże, mozna zmniejszyc ich ilosc na rzecz proszku do pieczenia, albo w ogole zrobić na proszku? 🙂

Sylwia 30/11/2021 - 09:05

Na samym proszku nie urośnie niestety. Można ewentualnie dodać ciut mniej drożdży, ale wtedy proces wyrastania by się wydłużył.

Dominika 27/10/2023 - 19:09

Czy można dać zamiast łusek babkę płesznik? Jeśli tak to jaka proporcja?
Pozdrawiam

Odpowiedz
Sylwia 28/10/2023 - 09:20

Nie wiem. Nigdy nie pracowałam z babką płesznik, nie wiem jak ona zagęszcza. Słyszałam, że słabiej, więc jeśli to prawda to trzeba dać jej więcej.

Odpowiedz
Magdalena 14/11/2021 - 18:51

Bardzo dobre, wyczuwalny trochę taki hmm smak/aromat mąki owsianej. Ale fantastyczne! Jestem pod wrażeniem Twoich przepisów 🙂 A już straciłam nadzieję na bezglutenowe pieczenie 😉

Odpowiedz
Sylwia 14/11/2021 - 18:58

Super 🙂 Czyli kolejny przepis na plus <3
Tak, mąka owsiana jest wyczuwalna, ale wg mnie jest ona jedną z mniej aromatycznych mąk bg (podobnie jak ryżowa) dlatego lubię na niej piec. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć. Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce. Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

KODY RABATOWE

INSTAGRAM

Sylwia▪️Bezglutenowe przepisy▪️Fotografia kulinarna

kuchnia.bez.glutenu

🔹Dzielę się przepisami na bezglutenowe wypieki
📧 sylwia@kuchniabezglutenu.pl

Nie, to nie żart czy clickbait. To prawda. Kuch Nie, to nie żart czy clickbait. 
To prawda. 
Kuchnia bez glutenu kończy twórczą działalność.
Przed chwilą opublikowałam ostatni przepis na tym profilu i blogu. 

Ponad dwa lata temu za namową lekarzy zrezygnowałam ze 100% diety bg. 
Nigdy nie ukrywałam, że nie mam celiakii czy nietolerancji glutenu. A na diecie bg bylam ze względu na choroby autoimmunologiczne. 
No więc te dwa lata temu wprowadziłam znowu gluten do diety. Nadal jednak dużo piekłam bez glutenu: chleby, ciasta, ciasteczka... 
Tylko, że w pewnym momencie zauważyłam, że dieta bg nie do końca mi służy. Zwłaszcza mąka kukurydziana i łuski babki jajowatej.
Piekłam coraz miej. Dało się to zauważyć, bo przepisy pojawiały się coraz rzadziej. 
Były tygodnie, że mąk bezglutenowych nie ruszyłam ani razu. 
I tak tydzień po tygodniu.
Piekłam za to glutenowo, bo pszenne wypieki mi nie szkodziły. 

Stąd moja decyzja. Kończę przygodę z kuchnią bez glutenu, bo zdrowie jest dla mnie najważniejsze. Bo nie piekę, nie smażę już bezglutenowo. Bo nawet jeśli coś bym teraz upiekła, to musiałabym to wyrzucić, bo nie mogłabym tego zjeść. A to nie ma sensu. 

Założyłam bloga i ten profil, żeby dzielić się z Wami przepisami. Chciałam w ten sposób choć trochę pomóc osobom na diecie bg, bo wiedziałam, że nie jest łatwo zwłaszcza na początku. 
Taki był mój cel. 
I wydaje mi się, że go osiągnąłam. 

Dziękuje Wam za te kilka lat. 
Dziękuję za wszystkie serduszka, komentarze, zdjęcia, wiadomości prywatne. 

Nie znikam całkowicie. Będę się tutaj od czasu do czasu pojawiała, więc jakby co odpiszę na komentarze czy privy. 
Będę też na innych kontach, glutenowych. 

Co z blogiem? 
Nie wiem. 
Będę próbowała poucinać koszty jak tylko mogę i zobaczymy co z tego wyjdzie. Zmniejszę hosting, wyłączę dodatkowo płatne usługi. Jeśli kwota nie będzie powalająca, blog jeszcze przez pewien czas będzie funkcjonował. Prawdopodobnie zbiorę też wszystkie przepisy w jeden duży ebook, żebym miała je pod ręką w razie czego. I możliwe, że ebook będzie do kupienia. 
Na pewno dam znać wcześniej co i jak o to nie musicie się martwić. 

Sylwia
Pampuchy, kluski na parze, bułki na parze czy buc Pampuchy, kluski na parze, bułki na parze czy buchty? 
W moim rodzinnym domu były i są to kluski na parze. Pamiętam, że jak pierwszy raz usłyszałam nazwę „pampuchy” nie miałam pojęcia co to jest :) a Wy? Jak je nazywacie? 

🔹🔸Składniki na około 4 bułki

-1 duże jajko L
-100 g letniego mleka
-10 g roztopionego masła
-3 g suchych drożdży lub 6 g świeżych
-10 g cukru
-1/5 łyżeczki soli
-6 g mielonej łuski babki jajowatej (Moncana)
-120 g mąki bezglutenowej w tym:
—40 g mąki ryżowej `(@moncana_pl ) lub sorgo
—25 g mąki kukurydzianej (Moncana)
—30 g skrobi kukurydzianej (Moncana)
—15 g tapioki skrobi(Moncana) lub skrobi kukurydzianej 
—10 g mąki gryczanej lub owsianej (Moncana)

🔹🔸PRZYGOTOWANIE

Do mleka dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. 
W misce łączymy mąki z łuską babki jajowatej solą i cukrem, mieszamy. Następnie wlewamy mleko z drożdżami, dodajemy jajko, masło i wszystko dokładnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Na początku ciasto może być rzadkie, klejące się do rąk, dlatego polecam wyrabianie mikserem lub łyżka. 
Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. 
Po tym czasie ciasto zagniatamy i dzielimy na 4 części. W razie konieczności podsypujemy mąką np ryżową. Formujemy bułeczki, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20 minut.
Układamy na szmatce lub z misie do gotowania na parze i gotujemy 20 minut. 
Smacznego 🙂 

#pampuchy #kluskinaparze #bezglutenu
Drożdżowe gofry bez glutenu Bardzo Wam je pole Drożdżowe gofry bez glutenu 

Bardzo Wam je polecam, bo są pyszne. Ale należą do tych cięższych, bardziej konkretnych. No i robi się je dłużej niż inne gofry, bo ciasto musi wyrosnąć. Ale warto, polecam spróbować 🥰

🔹🔸Składniki na 3-5 gofrów – w zależności od wielkości gofrownicy 

-1 duże jajko (u mnie rozmiar L)
-6 g świeżych drożdży 
-20 g cukru
-110 g letniego mleka
-40 g roztopionego masła
-4 g mielonej łuski babki jajowatej (Moncana)
-30 g mąki ryżowej (@moncana_pl )
-35 g skrobi kukurydzianej (Moncana) lub proszek budyniowy śmietankowy lub waniliowy bez cukru
-10 g mąki owsianej lub gryczanej 
-20 g mąki kukurydzianej lub jaglanej (Moncana)

🔹🔸PRZYGOTOWANIE 

Do mleka dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. 
W misce łączymy mąki z łuską babki jajowatej i cukrem, mieszamy. Następnie wlewamy mleko z drożdżami, dodajemy jajko, masło i wszystko dokładnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitego ciasta. 
Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. 
Po tym czasie ciasto ponownie mieszamy. 
Porcję ciasta wykładamy na rozgrzaną gofrownice. Smażymy kilka minut. 
Studzimy na kratce. Podajemy z ulubionymi dodatkami. 
Smacznego 🙂 

#bezglutenu #przepis #glutenfreerecipes #fotografía
Ciasteczka owsiane kakaowe z suszonymi owocami i d Ciasteczka owsiane kakaowe z suszonymi owocami i dropsami czekoladowymi 

Szybkie, proste i mega smaczne. Wychodzą mało słodkie, więc jeśli lubicie słodkie ciasteczka dodajcie więcej cukru. 

🔹🔸Składniki na 12-15 sztuk

-200 g płatków owsianych bez glutenu
-110 g zimnego masła
-2 jajka
-30 g cukru (można więcej)
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-40 g maki ryżowej (@moncana_pl )
-20 g skrobi ziemniaczanej
-10 g gorzkiego kakao
-60 g suszonych owoców (u mnie wiśnie, żurawina)
-40 g dropsów czekoladowych (u mnie mix mlecznych i deserowych)
 

🔹🔸PRZYGOTOWANIE 

W misie umieszczamy wszystkie składniki oprócz suszonych owoców i dropsów czekoladowych. Masło polecam pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy suszone owoce (większe kroimy na mniejsze kawałki) oraz dropsy czekoladowe. Ponownie mieszamy, ale tylko chwilę, żeby nie uszkodzić owoców. 
Przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. 
Po tym czasie formujemy 12-15 ciasteczek i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
Pieczemy około 20 minut w tsmeparturze 180 stopni grzanie góra-dół. 
Studzimy na kratce. 
Smacznego 🙂

#bezglutenu #ciasteczka #ciasteczkaowsiane #czekolada #fotografiakulinarna
Chałka bez glutenu Proszę bardzo, oto przepis. Chałka bez glutenu 

Proszę bardzo, oto przepis. Mam nadzieję, że będzie Wam równie mocno smakowała jak mi. 

Przepis jest również na blogu - kuchniabezglutenu.pl 

🔸🔹 Składniki na małą chałkę ok 16×10 cm 

-1 duże jajko (rozmiar L)
-30 g roztopionego i ostudzonego masła
-180 g letniego mleka
-50 g cukru
-12 g świeżych drożdży 
-10 g mielonej łuski babki jajowatej (@moncana_pl )
-210 g mąki bezglutenowej w tym:
—70 g mąki ryżowej (Moncana)
—50 g skrobi kukurydzianej (Moncana)
—40 g mąki kukurydzianej (Moncana)
—30 g tapioki skrobi (Bioplanet)
—20 g mąki gryczanej lub owsianej bez glutenu (u mnie owsiana) 
-dodatkowo jajko do posmarowania 
-opcjonalnie kruszonka 

🔹🔸PRZYGOTOWANIE 

Do lekko ciepłego mleka dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. 
W misce łączymy wszystkie suche składniki – mąki, łuski oraz cukier. Dodajemy do nich jajko, mleko z drożdżami, masło i wszystko dokładnie mieszamy. Ja mieszałam ręcznie, ale w mikserze również można. Mieszać należy kilka minut, aż pozbędziemy się grudek, a ciasto będzie gładkie. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut. 
Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy. Dzielimy na 3 części, formujemy wałki o równej długości i zaplatamy warkocz. 
Warkocz przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. 
Przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem i opcjonalnie obsypujemy kruszonką. 
Pieczemy w temperaturze 180 stopni grzanie góra-dół około 30 minut. Wyciągamy i pozostawiamy do wystudzenia najlepiej na kratce.
Smacznego 🙂 

#bezglutenu #chałka #dietabezglutenowa #wzjg #fotografiakulina #glutenfreerecipes
Ciasteczka bez glutenu z czekoladą Połączenie Ciasteczka bez glutenu z czekoladą 

Połączenie kruchych i miękkich ciasteczek w jednym. Brzegi chrupiące, natomiast środek jest miękki. Nie kruszą się, nie mają konsystencji piasku. Według mnie jedne z lepszych ciasteczek jakie kiedykolwiek upiekłam. Bardzo Wam je polecam. Możecie przechowywać je spokojnie przez kilka dni, aczkolwiek z każdym kolejnym robią się coraz bardziej miękkie.

🔹🔸Składniki na około 17-20 ciasteczek 

-1 jajko L
-80 g zimnego masła
-30 g jogurtu naturalnego 
-40 g cukru pudru
-6 g mielonej łuski babki jajowatej (@moncana_pl )
-50 g mąki ryżowej (Moncana)
-30 g mąki jaglanej (Moncana)
-20 g mąki z sorgo (@probio.cz )
-40 g budyniu waniliowego lub śmietanowego bez cukru (u mnie śmietankowy Celiko)
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu 
-50 g dropsów czekoladowych (u mnie mix deserowych i mlecznych)

🔹🔸PRZYGOTOWANIE 

Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki poza dropsami. Mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło, jogurt, jajko i wszystko dokładnie zagniatamy najlepiej widelce, gdyż ciasto jest mocno klejące. Pod koniec dodajemy dropsy i krótko mieszamy.  Przykrywamy i wkładamy do lodówki na 60 minut. 
Po tym czasie z ciasta formujemy kuleczki, spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
Pieczemy 23 – 25 minut do lekkiego zarumienienia w temperaturze 180 stopni w funkcji góra-dół.
Studzimy na kratce. 
Smacznego 🙂 

#bezglutenu #bezglutenowe #glutenfree #ciateczka #fotografiakulinarna #wzjg #dietabezglutenowa
Bezglutenowe bułeczki bao Przygotowałam je w d Bezglutenowe bułeczki bao 

Przygotowałam je w dwóch wersjach: z jajkiem i bez. Poniżej wersja bez jajka, czyli to samo co na filmie a przepis na wersje z jajkiem znajdziecie na blogu - tutaj już się nie zmieści. 
Jeśli możecie jeść jajko to ja osobiście bardziej polecam wersję z jajem. Wg mnie jest ciut bardziej puszysta. 

Nie róbcie ich zbyt cienkich, ponieważ ciasto nie wyrasta mocno jak przy pszennych. 

🔹🔸Składniki na 6-7 szt
-20 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%
-60 g letniego mleka
-50 g wody lub mleka 
-125 g mąki bezglutenowej w tym:
—40 g ryżowej (Moncana)
—25 g kukurydzianej (Moncana)
—15 g owsianej lub gryczanej
—45 g skrobi kukurydzianej (Moncana)
-6 g mielonej łuski babki jajowatej (@moncana_pl )
-5 g cukru
-6 g świeżych drożdży
-5 g oleju 
-1/3 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
-1/4 łyżeczki soli

🔹🔸Przygotowanie 
Do świeżych drożdży dodajemy cukier, mleko, wodę (lub samo mleko) mieszamy i odstawiamy na 5-10 minut. 
W tym czasie w misie łączymy pozostałe suche składniki, mieszamy. 
Do suchych składników dodajemy jajko (w wersji bez jajka pomijamy) olej, śmietanę oraz mieszankę z drożdżami. Wszystko dokładnie mieszamy przez kilka minut. Na początku ciasto będzie rzadkie, zgęstnieje podczas mieszania. 
Wymieszane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut. 
Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy. Jeśli będzie kleiło się do rąk, dosypujemy trochę mąki np ryżowej. 
Wałkujemy na grubość około 1 cm. Wycinamy koło, brzegi smarujemy olejem i składamy na pół. I tak 6-7 razy. 
Gotowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. 
Gotujemy na parze 20 minut. Wyciągamy na kratkę, czekamy 2 minuty, żeby trochę przestygły i możemy jeść. 
Smacznego :) 

#bezglutenu #glutenfree #baoglutenfree #bao #bezglutenowe
Kruche ciasteczka z marmoladą Bardzo Wam je pol Kruche ciasteczka z marmoladą 

Bardzo Wam je polecam.
Robiłam je już z 3 albo 4 razy. Za każdym razem z innym nadzieniem. Najbardziej polecam marmoladę. Dżem według mnie wypada najgorzej, bo jest za rzadki. Dodatkowo często ma kawałki owoców, co utrudnia składanie. Córce smakowały również z czekoladą np nutellą. Dla mnie w takiej wersji były jednak za słodkie ☺️ 

Przepis macie na blogu oraz w poprzednim poście. 
Jest też na facebooku na profilu kuchnia bez glutenu :) 

Miłego dnia :-) 

#bezglutenu #glutenfree #dietabezglutenowa #wzjg #celiakia #ciasteczka
Kruche ciasteczka z marmoladą Piekłam je już Kruche ciasteczka z marmoladą 

Piekłam je już kilka razy, bo tak nam posmakowały. 
Z dżemem, marmoladą i czekoladą. Z marmoladą zdecydowanie wygrywają. 

Tak, są kruche, ale bez problemu można sponsorować je marmoladą. 
Według mnie najlepsze po kilkunastu godzinach. 

Przepis poniżej oraz na blogu - tam standardowo piszę o nich więcej, tutaj jest mało miejsca. 

🔹🔸Składniki na około 15 ciasteczek (przełożonych marmoladą)

-1 jajko (rozmiar M)
-70 g zimnego masła
-30 g cukru pudru
-1/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
-6 g mielonej łuski babki jajowatej (@moncana_pl )
-55 g mąki ryżowej (Moncana biała)
-15 g mąki owsianej bez glutenu (@elovena_polska )
-35 g mąki jaglanej lub kukurydzianej (u mnie jaglana Moncana)
-50 g  budyniu bez cukru śmietankowego lub waniliowego (u mnie @celiko_glutenfree śmietankowy) lub skrobia kukurydziana

Dodatkowo:
-marmolada owocowa

🔹🔸Przygotowanie 
Wszystkie suche składniki mieszamy razem. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło, jajko i wszystko dokładnie zagniatamy. Formujemy kulkę, spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny. 
Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 mniejsze części. Jedną krótko zagniatamy i wałkujemy na cienki placek. Wałkować należy delikatnie, powoli, żeby ciasto nie popękało. Polecam przed wałkowaniem stolnicę posypać mąką np ryżową, żeby ciasto nie przykleiło się do spodu. Podczas wałkowania polecam również ciasto z 2-3 razy odwrócić, pamiętając o podsypywaniu mąki. Jeśli chodzi o grubość, na którą należy rozwałkować ciasto to według mnie najlepsze są 3-4 mm ale jeśli wolicie grubsze ciasteczka, to może być więcej. 
Wycinamy ciasteczka a następnie układamy je jeden przy drugim na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
Pieczemy w temperaturze 180 stopni grzanie góra-dół przez 12 -15 minut, do lekkiego zarumienienia.  U mnie 12 minut na funkcji góra-dół a następnie 3 minuty z termoobiegiem
Upieczone ciasteczka studzimy na kratce. 
Na wystudzone nakładamy dżem, marmoladę lub czekoladę i delikatnie przykrywamy drugim ciasteczkiem. 
Smacznego 🙂

#bezglutenu #ciasteczka #kruche #marmolada #ciasteczkabezglutenowe
Babka drożdżowa z rodzynkami Przepis znajdziec Babka drożdżowa z rodzynkami 

Przepis znajdziecie w poprzednim poście, na blogu kuchniabezglutenu oraz Facebooku kuchni bez glutenu - tam jest na tyle miejsca, że mieści się cały przepis wraz z opisem przygotowania. 

Dodam link do fb w bio. 

A tutaj krótki filmik z przygotowania tej babki. Żebyście mogli choć trochę zobaczyć jak ją zrobiłam. 

❗️ważne, pisałam o tym na blogu. Mąka z blaszki została na babce. Musiałam ją delikatnie ściągać. Następnym razem posmaruję tylko masłem. 

Nie robiłam tego ciasta z łuską całą (nie mylić z ziarnem). Dodałam mieloną firmy @moncana_pl którą Wam bardzo polecam. Sprawdza się genialnie ❤️
Przypominam, że z kodem kuchniabezglutenu macie 10% rabatu na ich produkty w sklepie internetowym Moncana. 

Spokojnego weekendu :)

#bezglutenu #glutenfree #dietabezglutenowa #wzjg #wielkanoc #babka #babkadrożdżowa
Babka drożdżowa bez glutenu Miękka i puszysta Babka drożdżowa bez glutenu 

Miękka i puszysta. 
Najlepsza w dniu pieczenia, ale następnego nie trzeba popijać jej litrami herbaty. Nie kruszy się przy krojeniu, jest oczywiści bardziej sucha, ale wg mnie spokojnie daje radę. 

🔹🔸Składniki na blachę na babkę o średnicy ok 21 cm

-3 duże jajka
-60 g roztopionego i przestudzonego masła
-340 g letniego mleka
-40 g jogurtu naturalnego
-360 g mąki bezglutenowej w tym:
—130 g mąki ryżowej (@moncana_pl )
—70 g mąki kukurydzianej (Moncana)
—30 g mąki owsianej bez glutenu lub gryczanej (u mnie owsiana Elovena)
—50 g tapioki skrobi lub skrobi kukurydzianej (u mnie tapioka Pio Planet)
—2 budynie (80g) śmietankowe lub waniliowe bez cukru (u mnie Celiko śmietankowe)
-16 g mielonej łuski babki jajowatej (Moncana)
-20 g świeżych drożdży
-60 g cukru*
-80 g rodzynek

*babka z 60 g cukru jest mało słodka. Jeśli planujecie oblać ją sporą ilością lukru, wtedy ta słodycz będzie idealna. Natomiast przy obsypaniu ją cukrem pudrem (jak u mnie) była zdecydowanie za mało słodka. Następnym razem cukru dam ok 100 gramów.

Poniżej mega skrócony sposób przygotowania, gdyż nie zmieścił mi się cały. Cały opis znajdziecie na blogu kuchniabezglutenu.pl - link w bio. 

🔸🔹Przygotowanie 
Mieszamy wszystkie składniki. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ponownie zagniatamy, przekładamy do formy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. 
Pieczemy około 45 minut w temperaturze 170 st góra dół. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku na 10 minut - piekarnik uchylamy. Potem wyciągamy z piekarnika i formy. Studzimy na kratce. Zimną oblewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem. 

Smacznego :-) 

#bezglutenu #babka #babkadrożdżowa #dietabezglutenowa #fotografia #fotografiakulinarna #glutenfree #wielkanoc
Mazurek wielkanocny w wersji bezglutenowej Kruch Mazurek wielkanocny w wersji bezglutenowej 

Kruchy (w końcu to kruche ciasto) ale nie na tyle, żeby rozpadał się w rękach. 

Możecie przełożyć go czym chcecie/lubicie. Kajmakiem, dżemem, smakową masą, lukrem…

Nie robiłam bez mąki owsianej. Jeśli nie możecie jej jeść, można spróbować zamienić ją na mąkę z sorgo. 

🔹🔸Składniki na tortownicę 21 cm lub blachę 18×18 cm

-70 g zimnego masła
-30 g cukru pudru (można więcej)
-1 jajko M
-1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru ( u mnie @celiko_glutenfree śmietankowy)
-45 g mąki ryżowej (Moncana)
-30 g mąki kukurydzianej (@moncana_pl )
-15 g mąki owsianej bezglutenowej (Elovena)
-10 g tapioki skrobi (@bio_planet_sa )
-6 g mielonej łuski babki jajowatej (Moncana)

🔹Dodatkowo
-kilka łyżeczek dżemu, u mnie malinowy 
-100-150 g kajmaku

🔸🔹PRZYGOTOWANIE 

Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki, mieszamy. Dodajemy masło pokrojone w kostkę, jajko i dokładnie zagniatamy. Ja robiłam do ręką, ponieważ tak mi było wygodniej. Końcowa konsystencja ciasta powinna być zwarta i lekko klejąca do rąk. Jeśli jest inaczej należy dosypać trochę mąki ryżowej, np 5-10 gramów.
Z ciasta formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut**.
Po tym czasie ciasto rozkładamy na spodzie i brzegach blachy. Ja blachę wcześniej wyłożyłam papierem do pieczenia. Brzegi zrobiłam tak: z ciasta uformowałam długie wężyki, które po umieszczeniu na brzegach nacięłam nożem do masła.
Blachę z ciastem wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy 20-25 minut w funkcji góra-dół. Pod koniec pieczenia można włączyć na 2-3 minuty termoobieg, żeby ciasto mocniej się przyrumieniło.
Upieczone ciasto wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Zimne dekorujemy według uznania. U mnie był to dżem malinowy i kajmak.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem polecam wyciągnąć z lodówki 15-20 minut wcześniej. Jeśli chcecie ciasto przełożyć na paterę, polecam zsunąć je z papieru lub podważyć szeroką łopatką kiedy jest zimne. Im cieplejsze, tym ciasto bardziej delikatne. 
Smacznego :) 

**moje ciasto było na tyle zwarte, że nie wkładałam go do lodówki. 

#bezglutenu #mazurek #ciastobezglutenowe
Bezglutenowy chleb z gara z maślanką. Najlepsz Bezglutenowy chleb z gara z maślanką. 

Najlepszy jaki upiekłam w przeciągu roku. Jasny, neutralny w smaku, puszysty i ekstatyczny. Dzięki maślance wilgotny nawet następnego dnia. Nie gumiasty, przy krojeniu nie powinien zostawać na nożu. 

Pieczony w garze o średnicy 20 cm. Ciasto zajęło cały gar, dzięki czemu chleb miał 9 cm wysokości. 

Przepis jest również na blogu. 

🔸🔹Składniki na chleb o średnicy 20 cm

-100 g mąki ryżowej (pełnoziarnista z @dm_polska)
-100 g mąki z sorgo (@probio.cz )
-170 g tapioki skrobi (@moncana_pl )
-170 g maki jaglanej (Moncana)
-27 g mielonej łuski babki jajowatej (Moncana)
-120 g maślanki w temperaturze pokojowej 
-500 g letniej wody
-20 g świeżych drożdży
-12 g soli
-1 łyżeczka cukru

🔹🔸Do 100 g wody dodajemy drożdże, cukier i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 5-10 minut. 
W misie miksera mieszamy pozostałe suche składniki: mąki, sól, mielona łuska. Następnie dodajemy do nich maślankę oraz wodę - czystą 400 g i tę z drożdżami. Mieszamy kilka minut. Ja, najpierw mieszałam zwykłym mieszakiem a po 2 minutach zmieniłam na hak. Ciasto po wymieszaniu powinno być miękkie i zwarte.
Mój chleb wyrastał na papierze do pieczenia, który pózniej przełożyłam wraz z ciastem do gara. Durszlak wielkością przypominający gar, w którym będzie pieczony chleb, wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulkę i ułożyłam na środku papieru. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 40-60 minut. 
W tym czasie zaczynamy nagrzewać gar. Piekarnik ustawiamy na 230 stopni grzanie góra-dół i wkładamy do niego garnek. U mnie gar nagrzewał się ok 20 minut od momentu osiągnięcia 230 stopni. 
Wyrośnięte ciasto delikatnie przekładamy do garnka, nacinamy, przykrywamy i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy w 230 stopniach grzanie góra dół przez 30  minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, ściągamy przykrywkę i pieczemy jeszcze ok 25-30 minut. 
Studzimy na kratce. Kroimy letni lub całkowicie wystudzony.

Smacznego :)

#chleb #bezglutenu #glutenfree #pieczywo #chlebbezglutenowy #fotografiakulinarna
Pizza bez drożdży. Szybka, smaczna i prosta w Pizza bez drożdży. 

Szybka, smaczna i prosta w przygotowaniu. 
Nie jest tak puszysta jak drożdżowa. Jest cięższa, bo na jogurcie. Po upieczeniu powinna być wyrośnięta. 

🔹🔸Składniki na jedną pizze ok 24-26 cm lub dwie małe

-150 g jogurtu naturalnego
-1 łyżka oliwy z oliwek do ciasta + do posmarowania
-30 g mąki gryczanej (@moncana_pl biała)
-40 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
-50 g mąki ryżowej (Moncana) lub sorgo (@probio.cz)
-6 g mielonej łuski babki jajowatej (Moncana)*
-1 łyżeczka octu np. jabłkowego
-½ łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
-1/4 łyżeczki sody
-3 g soli
* łuski całej (nie mylić z ziarnem) należy dać ok 8 g.

🔹🔸PRZYGOTOWANIE

Piekarnik ustawiamy na 250 stopni grzanie najlepiej tylko od dołu. U mnie takiej opcji nie ma, więc ustawiłam na górę-dół. Blachę, na której będzie pieczona pizza wkładamy do piekarnika, żeby się nagrzała.
W misce łączymy wszystkie suche składniki, dokładnie mieszamy. Dodajemy jogurt, ocet, oliwę, mieszamy. Na początku polecam mieszać łyżką, gdyż ciasto jest klejące. Po minucie – dwóch można wymieszać ręka. W przypadku użycia całej łuski babki jajowatej ciasta nie da się wymieszać ręką, ponieważ ona dłużej zagęszcza ciasto.
Wymieszane ciasto odkładamy na 2 minuty, a w przypadku całej łuski ok 10 minut. Po tym czasie konsystencja ciasta powinna być zwarta, nieklejąca.
Papier do pieczenia smarujemy oliwą. Z ciasta formujemy jedną pizzę o średnicy ok 24-26 cm lub dwie mniejsze. Moje pizze miały grubość ok 8-10 mm. Aby ułatwić sobie późniejsze przenoszenie na blachę, polecam papier z pizzą umieścić albo na dużej desce albo na drugiej blaszce z piekarnika odwróconej do góry nogami. 
Smarujemy ulubionym sosem, układamy dodatki. 
Nagrzaną blachę wyciągamy z piekarnika, układamy na niej pizzę wraz z papierem a następnie ponownie wkładamy do piekarnika na najniższą półkę. Pieczemy 10-12 minut – czas pieczenia może być trochę inny w różnych piekarniach. 
Upieczoną polecam odstawić na 2-3 minuty i dopiero wtedy kroić.
Smacznego :) 

#bezglutenu #glutenfree #pizza #pizzabezdrożdży #wzjg #dietabezglutenowa
Chyba moje ulubione śniadanie na zimno. Serek G Chyba moje ulubione śniadanie na zimno. 

Serek Granini z owocami i musli. Mogłabym jeść kilka razy w tygodniu i nie narzekałabym 😁

Zdjęcie robione jakiś czas temu, jak miałam jeszcze kaki. Teraz najczęściej jem z truskawkami, borówkami i czasami bananem, ale takim lekko zielonym, twardym, najlepszym 😉

Musli u mnie owsiane z kawałkami gorzkiej czekolady. Polecam zwłaszcza tym którzy jak ja nie mogą orzechów, migdałów, pistacji i kokosa. Wstawiłam zdjęcie na trzecim zdjęciu jak wygląda opakowanie. Firma Turtle. Ja kupuje w sklepie internetowym biopremiumfood. Z kodem: kuchniabezglutenu15 macie zniżkę 15% na zakupy. 
[zakup własny, nie współpraca] 

Serek to Granini kupione z Lidlu. 

Granini nie każdemu może odpowiadać w wersji na słodko. Można je zamienić np na skyr. 

Jeśli możecie orzechy to super się tutaj sprawdzą. Można też polać odrobiną miodu lub syropu klonowego. Co kto lubi i może :-) 

#śniadanie #bezglutenu #rozpiska #twarożek #granini #musli #glutenfree
Polecajka Pomarańcze malinowe. Nawet nie wiedzi Polecajka 

Pomarańcze malinowe. Nawet nie wiedziałam, że jest taka odmiana. Czerwone owszem. Kupuję jeśli tylko spotkam, bo bardzo lubię. O malinowych nigdy nie słyszałam. 

Zamówiliśmy pierwszy raz i już wiem, że nie ostatni. Pyszne, słodko kwaśne, soczyste. Łatwo się obierają  i są bez pestek. Idealne zarówno na soki jak i na koktajle - te najczęściej z nich robiłam. 

Zamówiliśmy na stronie pomarancze.com @soczyste_pomarancze_z_lisciem  w piątek a we wtorek były już u nas. Dobrze spakowane, karton jest idealnie dobrany do zawartości, dzięki czemu owoce nie latały na wszystkie strony, nie obiły się w transporcie. 
Jedynym minusem może być waga zamówienia, ponieważ owoce sprzedawane są w większych opakowaniach 8-15 kg w zależności od owoców. My kupiliśmy 10 kg i od 11 dni zajadamy się nimi :-) 

Niestety pomarańczy malinowych nie ma na chwilę obecną w ofercie. Ale są inne np czerwone. 

Nie współpraca, kupiliśmy sami :) 

#pomarańcze #owoce #fotografia #kulinarnafotografia #orange
Babka marmurkowa na śmietanie. To nie jest typo Babka marmurkowa na śmietanie. 

To nie jest typowa, piaskowa babka wielkanocna. Takich nie piekę, bo nie lubię. Za suche są dla mnie. Ta, dzięki śmietanie jest wilgotna. Bez problemu możecie przechowywać ją przez kilka dni. Ja, ostatni kawałek zjadłam, kiedy babka miała 3 dni i nadal była smaczna. 

Przepis podaje poniżej. Jest też na blogu - tam piszę trochę więcej o łusce babki jajowatej, wstawiłam też zdjęcia porównujące ciasto z łuską i bez niej. 

🔹🔸Składniki na formę o średnicy 21 cm

-4 jajka 
-300 g śmietany 18% w temp pokojowej (gęsta, kwaśna, nie kremówka) 
-100 g oleju
-120 g cukru (można więcej)
-ok 230 g mąki
—90 g mąki ryżowej (@moncana_pl )
—70 g mąki kukurydzianej (Moncana)
—30 g tapioki skrobi (Moncana)
—40 g budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (@celiko_glutenfree śmietankowy) lub 40 g skrobi kukurydzianej 
-5 g łuski babki jajowatej mielonej (Moncana)
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (Balviten)
-0,5 łyżeczki sody (Celiko)
-12 g gorzkiego kakao (@decomorrenopl ) + 15 g śmietany/jogurtu

🔸🔹Przygotowanie 
Piekarnik ustawiamy na 180 stopni grzanie góra-dół. Blachę dokładnie smarujemy masłem i obsypujemy mąka np ryżową. 
Mąki, proszek do pieczenia, sodę i łuskę babki jajowatej mieszamy ze sobą w osobnej misce. 
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Do ubitych jajek wlewamy olej, śmietanę i mieszamy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy wcześniej wymieszane mąki, mieszamy. 
Połowę ciasta przelewamy do drugiej miski – u mnie było to ok 500 gramów ciasta. 
Do jednej części dodajemy kakao i ok 15 g śmietany, mieszamy. 
Połowę ciasta jasnego wlewamy na dno blachy, następnie połowę ciemnego, potem ponownie jasnego i na koniec pozostałą część ciemnego.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40-45 minut. Przed wyciągnięciem polecam babkę sprawdzić patyczkiem bambusowym, czy nie jest surowa.
Upieczoną pozostawiamy w blaszce około 10-20 minut. Następnie wyciągamy z foremki, przekładamy na kratkę i studzimy.
Chłodną posypujemy cukrem pudrem, oblewamy polewą, lukrem lub pozostawiamy bez niczego.

Smacznego 🙂 

#bezglutenu #babka #babkawielkanocna #glutenfree #fotografiakulinarna
Naleśniki na śniadanie? Czemu nie 😉 Często z Naleśniki na śniadanie? Czemu nie 😉
Często zostają mi z dnia poprzedniego, więc wykorzystuje je do szybkiego śniadania :) 

Do tych dodałam twaróg półtłusty wymieszany ze skyrem naturalnym. Do tego trochę owoców - niestety więcej nie miałam i syrop klonowy. Pychota 🥰

Pamiętajcie, żeby zimne naleśniki podgrzać przed zwijaniem/składaniem inaczej mogą popękać. 

Możecie je przygotować na zimno (jak u mnie) lub ciepło. W tym drugim przypadku należy podsmażyć je na patelni przez kilka minut.

Całą rozpiskę - kalorie i białko umieściłam na fotkach. 

#naleśniki #bezglutenu #rozpiska #śniadanie #glutenfree
Dzień dobry ☀️ Uwaga, komunikat 😉 Zawies Dzień dobry ☀️

Uwaga, komunikat 😉

Zawieszam, albo i nawet całkowicie rezygnuję na chwilę obecną z pisania nowego e-booka. 
Dlaczego? 
Powodów jest kilka, ale najważniejsze są dwa. 

Po pierwsze i najważniejsze, zdrowie. 
Od pewnego czasu mam trochę więcej stresu. Muszę zrobić badania, których mocno się obawiam, dodatkowo w najbliższym, rodzinnym otoczeniu zdrowotnie nie jest idealnie :( 
Nie chcę dokładać sobie dodatkowych dawek stresu związanych z e-bookiem - założenie sklepu, dodatkowe koszta, czy przepisy Wam wyjdą, czy będą w Waszym guście... Dla jednych możliwe, że takie sytuacje nie są stresujące, ale dla mnie tak. 

Jak wiecie (lub nie) choruję na wzjg, które obecnie jest w remisji :) I oby jak najdłużej. Niestety przy tej chorobie stres nie jest wskazany. Może spowodować zaostrzenie, a tego uwierzcie bardzo, ale to bardzo nie chcę. 
Mam nadzieję, że nie zabrzmi to źle, ale żadna kasa nie jest warta zaostrzenia tej choroby. Tego bólu, siedzenia w domu, brania mnóstwa leków... 

Po drugie, po kilku miesiącach zbierania nowych przepisów, eksperymentowania z różnymi dodatkami, uświadomiłam sobie, że mnie to najzwyczajniej męczy. 
Jestem osobą, która lubi dzielić się tym co ma. W tym przypadku bezglutenowe przepisy. Więc kiedy udało mi się upiec/ugotować coś nowego, chciałam od razu się tym z Wami podzielić. Ale nie mogłam, bo wiedziałam, że to „idzie” do e-booka. Ohhh...nawet nie wiecie jak mnie to męczyło. Zabierało mi całą radość z udanego wypieku. 
Robienie czegoś na siłę, czegoś co nie sprawia mi przyjemności, radości to nie dla mnie. To nie jestem ja. 

Co w takim razie z przepisami, które powstały do tej pory? 
Szczerze, to nie wiem. Prawdopodobnie (powiedzmy, że tak na 80%) stopniowo będę je publikować. Tylko muszę się zastanowić jak to zrobić, bo praktycznie wszystkie powstały na jednej mieszance. 

Nie spisuję kolejnego e-booka na straty. Możliwe, że kiedyś do niego wrócę - z czegoś w końcu trzeba opłacić utrzymanie bloga 😉 Albo poproszę Was o „postawienie kawy”. 

Koniec komunikatu :) 

Na fotce płatki ryżowe bezglutenowe, kupione w @rossmannpl
Gofry twarogowe Szybkie, mega proste i dosłowni Gofry twarogowe 

Szybkie, mega proste i dosłownie z kilku składników. 

U mnie bez cukru, ponieważ ja je często jem w wersji wytrawnej. 

Zamiast twarogu można dodać naturalne tofu. Gofry wychodzą bardzo dobre, ale jaśniejsze niż z nabiałem. Na drugim zdjęciu gofry i tofu, z którego je zrobiłam. 

Budyń polecam Celiko @celiko_glutenfree 
Ma słabszy aromat niż Winiary, co mi bardzo pasuje, bo dzięki temu gofry mogłam zjeść z łososiem. Te z budyniem Winiary wg mnie nadają się tylko na słodko. 

Przepis jest też na blogu www.kuchniabezglutenu.pl 

Smażyłam na gofrownicy Dezal @dezalpro 

🔹🔸Składniki na 4-6 gofrów

-160 g twarogu półtłustego (u mnie Pilos trójkąt) lub tofu naturalne
-2 jajka 
-20 g oleju lub masła roztopionego
-1 budyń bez cukru śmietankowy lub waniliowy (u mnie Celiko 40 g)
-0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

🔸🔹PRZYGOTOWANIE 

Twaróg rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajka, olej i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy suche składniki, mieszamy. 
Na rozgrzaną płytę gofrownicy nakładamy porcję ciasta i smażymy kilka minut. 
Studzimy na kratce. 
Podajemy z ulubionymi dodatkami słodkimi lub wytrawnymi. 

Smacznego 🙂 

#bezgluten #twaróg #gofry #bezglutenu #glutenfree
Wczytaj więcej Obserwuj na Instagramie

POPULARNE PRZEPISY

  • 1

    Ulubione naleśniki bez glutenu

  • 2

    Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału

  • 3

    Bezglutenowe ciasto marchewkowe z mascarpone

  • 4

    Prosta szarlotka bezglutenowa

  • 5

    Bezglutenowe kruche ciasto z porzeczką

  • 6

    Bezglutenowa tarta z owocami i kruszonką

  • 7

    Cynamonki bez glutenu

  • 8

    Kruche ciasto bez glutenu ze śliwkami

  • Facebook
  • Instagram

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


wróć na górę
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez nabiału
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca