- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Bezglutenowe bułki owsiano ryżowe

Bezglutenowe bułki owsiano ryżowe

Proste i w miarę szybkie bułeczki bezglutenowe. Puszyste, miękkie i elastyczne. Według mnie można je przechowywać do maksymalnie trzech dni, aczkolwiek jak to z pieczywem bezglutenowym bywa, najlepsze są oczywiście w dniu pieczenia. Można je “odświeżać” w tosterze, na patelni czy kuchence mikrofalowej albo piekarniku. Można również zamrozić, ja robię tak za każdym razem jak je piekę. Przez włożeniem do zamrażalnika kroję je na pół, żeby później każdą z połówek odmrozić w tosterze.

Jak widać po zdjęciach poniżej, bułki te pomimo identycznego składu mogą różnić się kolorem.  Powodem takiej różnicy są łuski babki jajowatej. Część producentów sprzedaje łuski w ciemniejszym odcieniu, co później przekłada się na kolor pieczywa. Pomimo tego smak pozostaje taki sam 🙂

Pamiętajcie, że u mnie w przepisach większość produktów podawana jest w gramach, nawet woda

 

Bezglutenowe bułki owsiano ryżowe – składniki i przygotowanie

Składniki na 4 sztuki

PRZYGOTOWANIE

  1. W misce mieszamy wszystkie suche składniki. Następnie dodajemy do nich wodę i energicznie mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto powinno być gładkie, bez grudek. Początkowa konsystencja ciasta będzie rzadka, lecz w z czasem zacznie gęstnieć. Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe na 60-90 minut.
  2. Po tym czasie ciasto ponownie mieszamy, proponuje zrobić to szpatułką lub łyżką, gdyż na mieszanie ręką ciasto będzie zbyt rzadkie/delikatne.
  3. Szpatułką ciasto dzielimy na 4 równe części (u mnie ok 110g każda) które następnie lekko oprószoną mąką dłonią lub delikatnie mokrą formujemy w kulki. RADA – starajcie się, żeby te kulki były w miarę wysokie, gdyż podczas wyrastania i pieczenia trochę opadną.
  4. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy a następnie odstawiamy do ponownego wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30-50 minut.
  5. Wyrośnięte pieczemy w temperaturze 200 stopni grzanie góra dół przez 25-30 minut. Upieczone zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gorące mogą być gumiaste, dlatego nie radzę jeść 😉

Smacznego 🙂

 

 

 

Polub i zasubskrybuj: