Bezglutenowe bułki z dynią i czekoladą – to drożdżowe słodkie bułeczki z puree z dyni i dropsami czekoladowymi. Są lekko słodkie, według mnie idealne nadają się do zjedzenia z masłem i dżemem. Ponieważ są bardziej płaskie niż standardowa bułka, można również potraktować je jako duże, miękkie ciasteczko 🙂 Czekolada jest opcjonalna, można ją pominąć, albo zastąpić np orzechami, cynamonem…
Bułeczki można przechowywać przez 2-3 dni. Następnego dnia nadal są miękkie. Co prawda nie tak jak pierwszego, ale moja córka nie narzekała, zjadła w wielką chęcią bułeczki, które miały 24 godziny.
Jak przygotować puree z dyni?
Dynię hakkaido myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i obieramy ze skórki. Środek z pestkami usuwamy. Pokrojoną dynię układamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 – 180 stopni na około 25-30 minut, albo do momentu kiedy dynia będzie miękka. Następnie ugniatamy na puree (jak ziemniaki). Gotowe puree można przechowywać w lodówce przez kilka dni, wykorzystując np do gofrów, zup, placuszków, ciast. Można ją też mrozić.
Składniki na 5-6 bułek:
- 160 g mąki bezglutenowej np:
- 30 g mąki owsianej bez glutenu
- 50 g mąki ryżowej
- 20 g mąki gryczanej
- 30 g skrobi kukurydzianej
- 20 g mąki z tapioki
- 10 g mąki kukurydzianej
- 60-80 g puree z dyni
- 200 g mleka w temperaturze pokojowej
- 30 g roztopionego masła
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 4 g suchych drożdży
- 8 g łusek babki jajowatej
- garść dropsów czekoladowych (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
- W misce miksera umieścić wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszać. Następnie dodać puree z dyni, jajko i roztopione masło. Mikser włączyć na minimalne obroty i powoli wlewać mleko. Mieszać około 3-4 minuty. Po tym czasie miskę przykryć i odstawić do wyrośnięcia i zgęstnienia na około 1 godzinę. Ponieważ babka jajowata zagęszcza ciasto to kilkunastu minutach, ciasto na początku będzie dosyć rzadkie.
- Piekarnik włączyć na 190 stopni, grzanie góra dół.
- Wyrośnięte ciasto ponownie wymieszać. Ciasto powinno być gęste ale klejące. Gęste na tyle, żeby bułki nie rozpływały się na blaszce. Jeśli Wasze wyszło zbyt rzadkie, dodajcie więcej mąki np owsianej lub z tapioki.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub silikonową podkładką. Następnie mokrą łyżką (należy ją moczyć przed każdym nabieraniem ciasta) uformować 5-6 bułek. Postarać się, żeby bułki były jak najwyższe. Pozostawić na około 5-10 minut. Ponieważ bułki podczas pieczenia trochę się rozlewają, radzę nie układać ich zbyt blisko siebie.
- Piec 17-20 minut. Po tym czasie bezglutenowe bułki z dynią i czekoladą wyciągnąć i przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego 🙂
Witam, czym można zastąpić 8 g łusek babki jajowatej?
Witam,
Można spróbować z mielonym siemieniem lnianym – należy dać go więcej niż babki, ok 15-20 g. W odróżnieniu od łusek babki, siemię ma smak, więc trochę zmieni się ogólny smak bułek. Poza tym siemię może zachowywać się inaczej i konsystencja bułeczek może ulec zmianie.
Można też pominąć łuski a zamiast jednorodnych mąk dodać mieszankę bezglutenową, która w składzie ma zagęszczacz np gumę guar.
Pozdrawiam