Bezglutenowe ciasteczka budyniowe
Chciałam napisać, że ciasteczka są szybkie i proste w przygotowaniu, ale chyba bym Was wtedy trochę okłamała. Samo przygotowanie ciasta, wałkowanie, wycinanie i pieczenie nie zajmuje dużo czasu. Najdłużej czeka się aż ciasto się schłodzi, u mnie około 2 godziny. Nie polecam skracać sobie tego czasu poprzez wkładanie ciasta do zamrażalnika – z wierzchu będzie kamień a w środku miękkie. Ciasto musi być porządnie schłodzone i twarde, w przeciwnym razie wałkowanie będzie katorgą. Bezglutenowe ciasteczka budyniowe są kruche, lekko kakaowe i delikatnie słodkie. Smakują jak deserowa czekolada. Jeśli lubicie ciasteczka mocno kakaowe możecie do ciasta dodać łyżeczkę kakao. Można je przechowywać w zamkniętym pudełku np puszce przez kilka dni.
Bezglutenowe ciasteczka budyniowe
Składniki na 2 blachy ciasteczek
- 2 budynie czekoladowe bez cukru
- 110 g zimnego masła
- 80 g mąki ryżowej
- 50 g mąki owsianej bez glutenu
- 1 jajko
- 50 g cukru pudru
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Polecam zrobić to za pomocą miksera, gdyż ciasto po wymieszaniu jest dosyć rzadkie.
- Wymieszane ciasto przekładamy do woreczka, spłaszczamy i wkładamy do lodówki na minimum 1-2 godziny. Im dłużej tym lepiej, ponieważ ciasto musi być porządnie schłodzone.
- Podczas gdy ciasto schładza się w lodówce, przygotowujemy matę/stolnicę, wałek, skrobię lub tapiokę, foremki oraz blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Zimne, twarde ciasto dzielimy na 3-4 części. Jedną część pozostawiamy na macie a pozostałe wkładamy do lodówki, żeby cały czas były twarde i zimne.
- Matę porządnie obsypujemy tapioką lub skrobią. Ciasto krótko zagniatamy, lekko spłaszczamy i posypujemy mąką. Następnie delikatnie rozwałkowujemy na grubość 2-4 mm. Podczas wałkowania często sprawdzamy czy ciasto od spodu nie przywarło do maty/stolnicy.
- Z gotowego placka wycinamy kształty, które następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponieważ ciasteczka podczas pieczenia nie rosną, można je układać bardzo blisko siebie. Wycięte ciasteczka polecam przekładać za pomocą nożyka lub płaskiej szpatułki, gdyż ciasto jest bardzo delikatne. Resztki z wycinki zagniatamy i ponownie wałkujemy. Będą one bardzo miękkie, dlatego polecam podsypać je sporą ilością mąki.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni, grzanie góra dół przez 12-14 minut.
- Upieczone pozostawiamy na blaszce do ostygnięcia.
Smacznego 🙂
8 komentarzy
Ciasteczka delikatne, smaczne najlepsze jakie kiedykolwiek robiłam.
Dziękuję bardzo za przepis.
Bardzo dziękuję za komentarz 🙂
Ogromnie się cieszę, że ciasteczka smakowały 🙂
Chciałabym zrobić takie ciasteczka, syn ma alergie na mleko. Czy mogę zastąpić masło olejem,?
Płynny olej nie nadaje się do tych ciasteczek. Najlepiej sprawdzi się masło roślinne, czyli margaryna. Ewentualnie masło klarowane. Ale ma margarynie wyjdą na pewno, wiem to od Pani której córeczka również nie może mleka.
Pyszne 🙂 moje córki powiedziały ” mama miód malina”
Mega się cieszę, że ciasteczka przypadły Wam do smaku 🙂 Dziękuje za komentarz 🙂
Czy mozna budyn czekoladowy zastapic budyniem waniliowym also smietankowym i przyzadzic “tradycyjne” ciastka?
Tak, jak najbardziej można tak zrobić. Ciasta nie będą kakowe tylko waniliowe lub śmietankowe.