DRUKUJ DRUKUJ

Bezglutenowe ciasteczka owsiane

Sylwia

Bezglutenowe ciasteczka owsiane

Szybkie i proste w przygotowaniu bezglutenowe ciasteczka owsiane. Idealne do kawy, na drugie śniadanie lub przekąskę np do pracy czy szkoły. U mnie z suszonymi owocami, orzechami i wiórkami kokosowymi ale dodać do środka można różne dodatki np słonecznik, czekoladę, pestki dyni, nasiona chia, sezam i wiele innych. Jeśli zdecydujecie się na same ziarna proponuję dodać ich niepełną szklankę. Żeby ciasteczka upiekły się równomiernie, starajcie się uformować ciasteczka tej samej wielkości.

 

Bezglutenowe ciasteczka owsiane

Składniki na 15-30 ciasteczek owsianych

  • 100g płatków owsianych błyskawicznych bezglutenowych
  • 2 jajka (rozmiar S lub M)
  • 100g zimnego masła
  • 30g cukru, erytrytolu lub innego słodzika
  • 1 szklanka mąki bezglutenowej:
    • po 40g mąki owsianej, kukurydzianej i skrobi kukurydzianej
  • 1 szklanka dowolnych dodatków np śliwka suszona, morela, orzechy, nasiona chia, słonecznik, wiórki kokosowe, suszona żurawina…
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
  • dropsy czekoladowe (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

  1. Jeśli suszone owoce są twarde, przed pokrojeniem zalać wrzątkiem na 5-10 minut. Po tym czasie pokroić w kostkę.
  2. Piekarnik ustawić na 180 stopni, grzanie góra dół.
  3. Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać ręcznie lub za pomocą miksera.
  4. Uformować  ciasteczka podobnej wielkości i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Wierzch udekorować dropsami czekoladowymi (delikatnie je wcisnąć).
  6. Piec 20-25 minut. Studzić na kratce.

Smacznego 🙂
ciasteczka owsiane

Zobacz również

Skomentuj