- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Bezglutenowe ciasteczka owsiane

Bezglutenowe ciasteczka owsiane

Szybkie i proste w przygotowaniu bezglutenowe ciasteczka owsiane. Idealne do kawy, na drugie śniadanie lub przekąskę np do pracy czy szkoły. U mnie z suszonymi owocami, orzechami i wiórkami kokosowymi ale dodać do środka można różne dodatki np słonecznik, czekoladę, pestki dyni, nasiona chia, sezam i wiele innych. Jeśli zdecydujecie się na same ziarna proponuję dodać ich niepełną szklankę. Żeby ciasteczka upiekły się równomiernie, starajcie się uformować ciasteczka tej samej wielkości.

 

Bezglutenowe ciasteczka owsiane

Składniki na 15-30 ciasteczek owsianych

PRZYGOTOWANIE

  1. Jeśli suszone owoce są twarde, przed pokrojeniem zalać wrzątkiem na 5-10 minut. Po tym czasie pokroić w kostkę.
  2. Piekarnik ustawić na 180 stopni, grzanie góra dół.
  3. Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać ręcznie lub za pomocą miksera.
  4. Uformować  ciasteczka podobnej wielkości i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Wierzch udekorować dropsami czekoladowymi (delikatnie je wcisnąć).
  6. Piec 20-25 minut. Studzić na kratce.

Smacznego 🙂