- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Bezglutenowe ciasto bananowo – kakaowe

Przepis na bezglutenowe ciasto bananowo – kakaowe

W pierwotnej wersji to miał być chlebek bananowy, ponieważ ochotę na niego miałam już od dłuższego czasu. A że zostało mi kilka bardzo dojrzałych bananów, więc stwierdziłam…robię chlebek. Ale w trakcie mieszania mąk naszła mnie jednak ochota na coś kakaowego lub czekoladowego i ochota ta zdecydowanie zwyciężyła. Dodałam gorzkiego kakao, mleko zamieniłam na jogurt i tak oto powstał przepis na bezglutenowe ciasto bananowo – kakaowe.  Ciasto jest mało słodkie i mocno kakaowe,  dlatego można do niego dodać zdecydowanie więcej miodu lub cukru. Jeśli chcecie, wierzch można polać czekoladą ale z cukrem pudrem jest również dobre. Polecam podawać je z powidłami śliwkowymi, pasują idealnie.

 

Przepis na bezglutenowe ciasto bananowo – kakaowe

Składniki na formę 30x10cm

 

PRZYGOTOWANIE

  1.  Banany rozgnieść widelcem lub zblendować. Wymieszać z jajkami, jogurtem, roztopionym olejem kokosowym i miodem (jeśli używacie cukru, wymieszajcie go ze składnikami suchymi).
  2. W osobnej misce wymieszać mąki, proszek do pieczenia, sodę i kakao.
  3. Suche składniki dodać do mokrych i dokładnie wymieszać.
  4. Przełożyć na keksówkę (u mnie 30x10cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 50 minut w 180 stopniach.

Smacznego 🙂