Przepis na bezglutenowe ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Miękkie, pulchne i bardzo delikatne. Jeśli nie macie lub nie lubicie rabarbaru, możecie oczywiście dać inne owoce lub w ogóle je pominąć. Pomimo długiego składu ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Bardzo polecam na deser, przekąskę lub kolację.
Składniki na blaszkę 30x10cm
- 140g mąki chlebowej bezglutenowej (np Schar brot)
- 70g skrobi kukurydzianej
- 50g mąki ryżowej
- 40g mąki owsianej bez glutenu
- 40g mąki kukurydzianej
- 1 opakowanie drożdży instant (7g)
- 40g roztopionego masła
- 1 jajko + 1 żółtko
- 260ml ciepłego mleka (ok 40 stopni)
- 20g cukru + 50g erytrytolu
- 1 łyżeczka pasty z wanilią lub ziarenka z 1 laski wanilii
Dodatkowo
- 250g rabarbaru lub inne owoce np maliny, borówki
Kruszonka
- 30g zimnego masła
- 40g mąki bezglutenowej np owsianej
- 20g cukru
PRZYGOTOWANIE
- Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia.
- Mleko delikatnie podgrzać.
- W misce miksera umieścić mąki, drożdże, cukier/erytrytol i wymieszać. Włączyć mikser na minimalne obroty. Dodać jajka, wanilię i stopniowo mleko. Na koniec dodać masło. Wszystko dokładnie wymieszać. Powstałe ciasto będzie rzadsze niż pszenne. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 90 minut.
- W tym czasie przygotować kruszonkę i rabarbar. Kruszonka – wszystkie składniki umieścić w miseczce i ręcznie wymieszać do powstania grudek. Odstawić do lodówki. Rabarbar – umyć, pokroić w plasterki, przełożyć do miseczki, dodać dwie łyżeczki cukru i wymieszać. Odstawić na bok.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto dokładnie wymieszać i przełożyć na blaszkę. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie na wierzchu ułożyć rabarbar (wcześniej odlać z niego sok) i na koniec kruszonkę.
- Piec 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, grzanie góra dół.
- Po upieczeniu studzić na kratce.
Smacznego 🙂
Polub i zasubskrybuj:
Na co można zamienić mąkę chlebową?
Jeśli chcesz upiec ciasto drożdżowe z mąk jednorodnych możesz wykorzystać ten przepis https://kuchniabezglutenu.pl/bezglutenowy-ciasto-drozdzowe-z-porzeczka/
Jeśli natomiast chcesz się trzymać tego przepisu to mąkę chlebową należy zamienić na mieszankę mąk bezglutenowych np. skrobię plus ryżowa i kukurydziana/owsiana oraz jakiś zagęszczacz jak łuski babki jajowatej ok 7 g.
Pozdrawiam